StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » management » managementul financiar » Metoda scorurilor

Metoda scorurilor

Scorul este un indicator sintetic al "fragilitatii financiare" a unei intreprinderi, calculat prin utilizarea unei selectii a ratelor considerate pertinente pentru aprecierea riscului de esec al acesteia.
Valoarea fiecarei rate primeste o pondere riabila in functie de modelul utilizat si este apoi adaugata altora, obtinandu-se un scor calculat, Z, a carei are cu loarea teoretica data (loarea standard) de nivel permite situarea intreprinderii intr-o zona satisfacatoare sau de risc.
Metodologia de analiza financiara pe baza de scor se bazeaza pe tratarea simultana a caracteristicilor multiple ale intreprinderilor sanatoase financiar si cele in faliment.
Principiul este de a determina in mod statistic o ponderare a ratelor independente conil, care asigura o mai buna separare intre intreprinderile normale si cele in faliment sau cu fragilitate financiara, intr-un esantion probabilistic regrupand cele trei categorii de intreprinderi.
Selectia ratelor se face utilizand analiza factoriala a componentelor principale, apoi se determina progresiv o functie cu ajutorul analizei diferentelor multiple. Cel mai bun nivel este acela care minimizeaza erorile de clasament a intreprinderilor.


Functiile diferentiale sunt functii liniare de forma:
Z = a1.xi1+ a2.X2 + +an.xn (44)


unde: ai, a2, an sunt coeficientii de diferentiere.
xi, X2, xn sunt riabilele independente (caractersticile intreprinderii)
Functiile diferentiale transforma lorile riabilelor individuale intr-un singur scor discriminatoriu, Z, care poate fi utilizat in clasificarea intreprinderilor intr-o grupa din cele trei. Este prezentat mai jos un exemplu-cadru al metodologiei de analiza financiara pe baza de scor:In acest sens, se poate sili o functie scor ce se aplica in special intreprinderilor cu mai putin de 500 angajati in industrie. Pentru a face asta, se retin o multime de 19 rate calculabile ce se refera la structurile financiare, la dinamism, la rezultate si la gestiunea curenta. Aceste rate sunt afectate de un coeficient de ponderare. Acest sistem de detectare are doua etape:
a)- calculul marimii Z care foloseste la masurarea gradului de asemanare cu intreprinderile normale sau aproape de prefaliment;
b) - determinarea unei functii complementare Y1 sau Y2 pentru intreprinderi cu un inalt risc si intreprinderi falimentare.
Daca se constata ca, pentru anumite intreprinderi, o rata poate deveni incalculabila, fie ia lori excesive, se pot defini pentru fiecare rata limite dincolo de care (de o parte sau alta), rata revine la una din limite.
Aceasta se aplica in mod special la rata urmatoare, a carei limita maximala se poate opri la x% (atunci cand loarea sa e negati sau depaseste x%).
Cheltuieli financiare _ C.F Rezultat economic brut ~ R.E.B (45)
cu R.E.B = Valoarea adaugata - (salarii + cheltuieli sociale + provizioane pentru cheltuieli + personal exterior intreprinderii + participarea salariatilor la profit)
Functiunea scor Z se sileste, plecand de la 8 rate afectate de coeficienti discriminanti.
Cu cat functia lua lori negative mai mari, cu atat intreprinderea risca sa falimenteze.
In acest caz, exista doua praguri caracteristice: de - 0,25 si + 0,125 care determina:
- scor favorabil (intreprinderi normale) daca este mai mare decat 0,125
- scor defavorabil (probabilitatea de faliment) daca este mai mic decat - 0,25
- scor in zona de incertitudine daca este intre -0,25 si + 0,125.
Functiile complementare Yi si Y2
Bancile pot utiliza doua functii complementare pentru intreprinderile pentru care scorul Z este inferior lui -0,25.
Tinand seama de influenta ratei R1 (cheltuieli financiare/rezultat economic brut) in discriminare, acestea sunt lorile luate de aceasta rata care conduc la a calcula:
- functia scor Y1, pentru intreprinderile prezentand o loare particulara pentru R1 (R1 >215%)
- functia scor Y2, pentru intreprinderile in care R1

Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact