StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » management » managementul financiar » Decizii cu privire la structura financiara si costul capitalului

Costul capitalului



Definitia costului capitalului
Costul capitalului reprezinta costul pe care intreprinderea l-ar avea de platit pentru reconstituirea pasivului sau, pentru a se aproviziona cu capitaluri, indiferent de costurile resurselor utilizate momentan.
Acest cost nu este omogen, caci el se compune din costuri explicite (datorii, dividende), si costuri implicite (amortizari, rezerve). El este deci egal cu costurile diferitelor finantari compunand structura financiara a intreprinderii: capitaluri proprii si datorii. Ca urmare, este posibil a reconstitui costul capitalului unei intreprinderi cautand ce rata de renilitate este ceruta pentru flecare titlu financiar, si ponderand fiecare rata prin partea sa relati in finantarea intreprinderii.Pentru a calcula costul capitalului, este necesar sa utilizam fluxuri dupa impozitare. Trebuie deci de a exprima, intr-o rata dupa aplicarea impozitului, exigenta renilitatii furnizorilor de capitaluri.
Costul capitalului permite selectionarea investitiilor, retinand numai investitiile a caror renilitate este egala sau superioara costului capitalului intreprinderii.
Eluarea costului unei surse de finantare
In teoria financiara, costul unei surse de finantare este definit ca o rata de actualizare care egalizeaza fondurile percepute cu cele rsate la sfarsitul remuneratiei si rambursarii.
Costul capitalurilor proprii


Distingem doua tipuri de capitaluri proprii:
- capitaluri proprii externe: sunt aporturi efectuate de
actionari in momentul crearii intreprinderii sau in momentul
unei cresteri ulterioare de capital;
- autofinantarea: sunt capitalurile generate de intreprindere de-a lungul functionarii sale. Este partea nedistribuita din beneficiile intreprinderii.
a) Costul capitalurilor proprii externe
Costul capitalurilor proprii este rata de actualizare care egaleaza cursul actiunii, la loarea actuala a viitoarelor fluxuri (dividendelor).
La acest cost este necesar sa adaugam o prima de risc, careia sa-i corespunda o supracrestere a remunerarii asteptate de catre actionar in raport cu un plasament de bani fara risc. Aceasta prima de risc este proprie intreprinderii, sectorului sau de activitate si structurii sale financiare.


b) Costul autofinantarii
Autofinantarea, sau beneficiile puse in rezer, apare ca un mijloc de finantare gratuit, in masura in care ea nu genereaza cheltuieli financiare pentru intreprindere.
Totusi, autofinantarea are un cost implicit. Din punct de vedere al actionarului, politica de economisire a intreprinderii il priveaza de un venit, fn ceea ce priveste intreprinderea, se poate considera ca utilizarea fondurilor o priveaza de remuneratia pe care ar putoa o obtine prin plasarea acestor fonduri.
Acest cost implicit poala fi elimintat in doua moduri - rata de randament extern, daca aceste rezerve ar fi investite in exteriorul intreprinderii;
- costul actiunilor, deoarece rezervele ar putea fi distribuite actionarilor.
Costul indatorarii
Costul indatorarii este rata la care intreprinderea s-ar putea indatora tinand cont de situatia sa economica si financiara, si de nivelul de indatorare.
fn nici un caz, nu este vorba de o medie ponderata a ratelor diferitelor imprumuturi deja contractate, care sunt de fapt informatii din trecut ce au mai putina importanta.
Costul indatorarii nu este egal nici cu raportul cheltuielilor financiare la indatorarea medie anuala.
Acest cost trebuie sa tina seama de incidenta impozitului asupra beneficiilor, in masura in care dobanzile rsate sunt deductibile din totalul impozitelor asupra beneficiului.
O intreprindere deficitara suporta integral costurile dobanzilor, caci ea nu poate beneficia de o economie fiscala.





Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact