StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Capacitatea de exercitiu a persoanelor fizice

Capacitatea de exercitiu a persoanelor fizice

Notiune

Pentru a incheia acte juridice, este necesar ca o persoana fizica sa aiba, pe langa capacitatea de folosinta, o anumita maturitate psihica, sa‑si poata da seama de consecintele actiunilor sale.Aceasta maturitate psihica se dobandeste numai dupa ce minorul a ajuns la o anumita varsta. Art. 8 din Decret prevede ca persoana fizica dobandeste capacitatea deplina de exercitiu la varsta majoratului.

"Capacitatea de exercitiu este capacitatea persoanei de a‑si exercita drepturile si de a‑si asuma obligatii, savarsind acte juridice." (art.5 alin.3)

Caractere juridice

Caracterele juridice ale capacitatii de exercitiu a persoanelor fizice sunt: legalitatea, generalitatea, inalienabilitatea, intangibilitatea, egalitatea.

Capacitatea de exercitiu deplina

a)Regula si exceptii.

In dreptul civil roman, capacitatea de exercitiu deplina constituie reg 232h75c ula, iar lipsa capacitatii de exercitiu si capacitatea de exercitiu restransa constituie exceptii de la regula.

Capacitatea deplina de exercitiu consta in aptitudinea persoanei fizice de a‑si exercita drepturile subiective civile si de a‑si asuma obligatii prin incheierea personal si singura a tuturor actelor juridice ingaduite de lege.

b)Inceputul capacitatii de exercitiu deplina

Art.8 din Decretul nr. 31/1954 dispune: "Capacitatea deplina de exercitiu incepe de la data cand persoana devine majora."

Persoana devine majora la implinirea varstei de optspre≠zece ani. Minora care se casatoreste la 16, respectiv 15 ani cu dispensa, dobandeste, prin aceasta, capacitatea deplina de exercitiu.

c)Continutul capacitatii de exercitiu deplina

Persoanele fizice pot incheia orice fel de acte juridice civile cu exceptia celor interzise de lege, care au drept efect ingradirea capacitatii de folosinta si implicit a celei de exercitiu.

d)Incetarea capacitatii de exercitiu deplina

Capacitatea de exercitiu deplina inceteaza in urmatoarele cazuri:

prin moartea sau declararea judecatoreasca a mortii persoanei fizice;

prin punerea sub interdictie judecatoreasca (reversibila);

prin declararea nulitatii sau anularea casatoriei, inainte ca femeia sa fi implinit 18 ani, daca aceasta a fost de rea credinta la incheierea casatoriei (cunoscand cauza nulitatii sau anualabilitatii casatoriei).

Lipsa capacitatii de exercitiu

a)Categorii de persoane

Nu au capacitate de exercitiu:

minorul care nu a implinit varsta de 14 ani;

persoana pusa sub interdictie

Lipsirea minorului, care nu a implinit 14 ani, de capacitate de exercitiu constituie o masura de protectie, instituita de lege cu scopul de a‑l ocroti pe acesta de propria sa nedibacie, datorita fragezimii varstei.

Lipsirea persoanei puse sub interdictie de capacitate de exercitiu constituie tot o masura de protectie, a persoanei care nu are discernamant datorita alienatiei sau debilitatii mintale.

b)Reprezentarea legala

Art.11 alin.2 din Decretul nr.31/1954 dispune: "Pentru cei ce nu au capacitate de exercitiu, actele juridice se fac de reprezentantii lor legali."

Reprezentarea, in raport de sursa ei, este de trei feluri: conventionala (care isi are izvorul in conventia partilor, in contractul de mandat), legala (care isi are izvorul in lege) si judiciara (care isi are izvorul in imputernicirea data de instanta judecatoreasca); in materia de fata, reprezentarea este legala.

Cei lipsiti de capacitate de exercitiu pot incheia in mod valabil acte de conservare a patrimoniului si acte juridice marunte (cumpararea de rechizite scolare, de bilete pentru transportul in comun).

c)Incetarea lipsei capacitatii de exercitiu

Situatia juridica a lipsei capacitatii de exercitiu ia sfarsit astfel:

in cazul minorului, prin implinirea varstei de 14 ani, cand dobandeste capacitate de exercitiu restransa sau prin decesul minorului;

in cazul persoanei pusa sub interdictie judecatoreasca, prin ridicarea interdictiei (tot prin hotarare judecatoreasca, irevocabila) sau prin decesul acesteia.

Capacitatea de exercitiu restransa

a)      Regula

"Actele juridice ale minorului cu capacitate restransa se incheie de catre acesta, cu incuviintarea prealabila a parintilor sau a tutorelui" (art.9 alin.2; art.105 alin.2 C. fam.)

b)      Continut

Capacitatea de exercitiu restransa confera minorului intre 14 si 18 ani posibilitatea de a participa la viata juridica in mod diferit, astfel:

el incheie personal si singur acte juridice civile (art. 10 din Decret): acte de conservare, acte marunte, contractul de depozit la C.E.C., acte de administrare a patrimoniului;

el incheie personal, dar cu incuviintarea prealabila a reprezentantilor legali (parinti, tutore) acte juridice civile (art.133 alin.2 C. fam.): acte de administare a unui bun individual determinat, acte de administrare aunui patrimoniu);

el incheie personal dar cu dubla incuviintare prealabila (a reprezentantilor legali si a autoritatii tutelare) acte juridice civile (art.133, alin.3 C.fam.): acte de dispozitie, precum instrainarea bunurilor, renuntarea la un drept, etc.

c)      Incetare

minorul dobandeste deplina capacitate de exercitiu;

minorul este pus sub interdictie judecatoreasca;

cand minorul de 14‑18 ani decedeaza.

Sanctionarea nerespectarii regulilor privitoare la capacitatea de exercitiu

Incheierea unor acte juridice, cu nesocotirea regulilor prevazute pentru persoanele lipsite de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa, are drept efect aplicarea nulitatii relative, cu alte cuvinte, anularea acestor acte.

Actul juridic anulat nu produce efecte in viitor, iar efectele produse in trecut se desfiinteaza retroactiv. Prin urmare, nulitatea opereaza nu numai pentru viitor (ex nunc), ci si pentru trecut (ex tunc), retroactivitatea fiind consecinta fireasca a desfiintarii actului juridic.

In ipoteza anularii actului neregulat incheiat, incapabilul va fi obligat sa restituie prestatiile primite numai in masura in care a profitat de ele.


Precizari

q           In cazul casatoriei putative, cand femeia a fost de buna credinta la incheierea acelei casatorii, iar hotararea de anulare a casatoriei ramane definitiva si irevocabila inainte ca femeia sa fi implinit 18 ani, s-a pus problema de a sti daca inceteaza sau nu capacitatea de exercitiu deplina a femeii respective.

Intr-o prima opinie, anularea casatoriei nu face ca sotul minor, devenit major prin casatorie, sa piarda capacitatea deplina astfel dobandita, insa numai cu conditia ca el sa fi fost de buna credinta (sa nu fi cunoscut cauza de nulitate a casatoriei in momentul incheierii acesteia).

Opinia contrara are ca punct de plecare interpretarea per a contrario a art. 23 C.fam.: "sotul care a fost de buna credinta la incheierea casatoriei declarata nula sau anulata , pastreaza pana la data cand hotararea instantei judecatoresti ramane definitiva, situatia unui sot dintr-o casatorie valabila". Per a contario, capacitatea deplina de exercitiu dobandita de femeia care s-a casatorit inainte de 18 ani nu se pastreza dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti prin care s-a anulat casatoria.††Vocabular

autoritate tutelara - organ de stat caruia ii revin, conform legii, atributii privitoare la organizarea tutelei, la supravegherea, controlul si indrumarea felului in care se desfasoara activitatea de ocrotire a minorului si a altor incapabili.

interdictie judecatoreasca - institutie juridica avand drept scop ocrotirea persoanei fizice care din cauza alienatiei mintale ori a debilitatii mintale nu are discernamant pentru a se ingriji de interesele sale.

ocrotitor legal -persoana care exercita, potrivit legii, ocrotirea parinteasca a unui copil minor sauocrotirea de care are nevoie o persoana pusa sub interdictie.

tutore - persoana fizica numita prin decizia autoritatii tutelare pentru a indeplini, sub supravegherea, controlul si indrumarea acesteia, sarcina tutelei cu privire la un minor sau cu privire la o persoana pusa sub interdictie.

Intrebari, exercitii, aplicatii

Definiti capacitatea de exercitiu a persoanei fizice.

Ce caractere juridice diferentiaza capacitatea de folosinta de capacitatea de exercitiu? Argumentati.

Ce acte juridice pot fi incheiate in mod valabil de catre persoana fizica lipsita de capacitate de exercitiu?

Ce acte poate sa incheie minorul cu capacitate de exercitiu restransa?

Aratati daca minorul in varsta de 16 ani poate incheia valabil un contract de vanzare-cumparare. In caz de raspuns afirmativ, precizati in ce conditii. Care va fi solutia in ceea ce priveste actele de instrainare incheiate cu un minor in varsta de 16 ani.

Care sunt modalitatile de incetare a capacitatii de exercitiu depline?

Ce este reprezentarea si de cate feluri este?

Cand suntem in prezenta reprezentarii si cand in cea a incuviintarii actelor juridice civile ale minorului?

Spete

1. A si B au incheiat la 1 martie 1994 un contract de vanzare - cumparare prin care A i-a vandut lui B o motocicleta marca Suzuky la pretul de sase milioane lei, suma reprezentativa pe piata de motociclete. Contractul s-a incheiat sub forma inscrisului sub semnatura privata, urmand ca zece zile mai tarziu, cand B implinea varsta de 18 ani, sa se perfecteze actul in forma autentica.

La cateva zile de la incheierea actului autentic, deoarece moneda nationala s-a depreciat, A i-a cerut lui B o diferenta de patru milioane. B refuzand, A il actioneaza in judecata solicitand instantei anularea atat a contractului de vanzare cumparare sub semnatura privata cat si a contractului autentic deoarece la incheierea actului juridic B era minor, in plus fiind incidenta si leziunea.

Cerinte:

a)      Leziunea ca viciu de consimtamant intruneste toate conditiile pentru a fi retinuta in speta?

b)      Considerati ca la incheierea primului act, cel sub semnatura privata, B avea capacitatea de a face acte de dispozitie? Dar in momentul incheierii actului in forma autentica?

c)      Ce va hotari instanta?


2. X a vandut 10 ha de pamant lui Y, care la acea data era minor. Ulterior X intenteaza o actiune in justitie contra lui Z tutore al minorului, cerand restituirea celor 10 ha de pamant motivand ca cel care le cumparase era minor la data incheierii contractului.

Cerinte:

a)      Care este sanctiunea incapacitatii de exercitiu a cumparatorului la incheierea actului juridic? Care parte a actului juridic poate invoca aceasta sanctiune?

b)      Cum se va apara paratul? Ce solutie va pronunta instanta?


Rezolvati urmatoarele teste grila


Au capacitate de exercitiu restransa:

a)      persoanele lipsite de capacitate de folosinta;

b)      persoanele lipsite de discernamant;

c)      minorii intre 14 si 18 ani.

Au deplina capacitate de exercitiu:

a)      o femeie de 16 ani casatorita;

b)      un minor de 14 ani impliniti;

c)      persoana de 19 ani pusa sub interdictie.

Capacitatea de exercitiu restransa se dobandeste;

a)      la implinirea varstei de 16 ani;

b)      la implinirea varstei de 14 ani;

c)      la implinirea varstei de 18 ani;

Minorul cu capacitate de exercitiu restransa poate incheia acte juridice de dispozitie:

a)      personal cu incuviintarea ocrotitorului legal;

b)      numai prin reprezentant;

c)      personal cu incuviintarea ocrotitorului legal si a autoritatii tutelare.

Femeia care a dobandit capacitate de exercitiu deplina prin incheierea casatoriei inainte de a fi implinit 18 ani, pierde aceasta capacitate:

a)      in cazul desfacerii casatoriei prin divort, inainte ca femeia respectiva sa fi implinit 18 ani, daca femeia a fost de rea credinta;

b)      in cazul incetarii casatoriei prin decesul sotului, inainte ca femeia respectiva sa fi implinit 18 ani;

c)      prin punere sub interdictie;


Bibliografie

Ø      I.R.Urs, S. Angheni - op.cit., p. 206-216;

Ø      I.R.Urs, C.I.Todica - op.cit., p.56-83;

Ø      Gh. Beleiu†††††† - op.cit., p. 305-316;

Ø      G. Boroi - op.cit., p. 87- 99;

Ø      I. Dogaru†††††††† - op.cit., p. 400-409
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact