StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Dreptul la invatatura

Dreptul la invatatura

Acestui drept i se acorda o atentie deosebita in Constitutie, in care sunt stabilite urmatoarele dispozitii cu putere constitutionala, astfel:

Dreptul la invatatura este asigurat prin invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior, precum si prin alte forme de instructie si de perfectionare. Dreptul la invatatura este un drept care imbina libertatea cu obligatia (invatamantul primar si general). Dreptul la invatatura trebuie astfel organizat incat sa se asigure sanse juridice egale oamenilor, ceea ce implica folosirea cu prioritate a criteriuluicompetentaprofesionalasiinterzicerea discriminarilor sau privilegiilor. Prin dreptul la invatatura trebuie sa se urmareasca deplina dezvoltare a personalitatii umane si a simtului demnitatii sale, intarirea respectului pentru drepturile si libertatile publice, favorizarea intelegerii, tolerantei si prieteniei intre popoare, grupuri rasiale, etnice sau religioase, ideii de pace.1) Organizarea si desfasurarea invatamantului trebuie sa se realizeze in limba oficiala a statului care potrivit art. 13 si art. 32 pct. 2 din Constitutie este limba romana. Avand in vedere ca in Romania sunt cetateni romani si de alte nationalitati, in art. 6 si art. 32 pct. 2 si 3 din Constitutie se prevede 'In conditiile legii, invatamantul se poate desfasura si intr-o limba de circulatie internationala. Dreptul persoanelor apartinand minoritatilor nationale de a invata limba lor materna si dreptul de a putea fi instruit in aceasta limba sunt garantate; modalitatile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.'Institutiile de invatamant, inclusiv cele particulare se infiinteaza si isi desfasoara activitatea in conditiile legii.

Invatamantul de stat este gratuit potrivit legii. Este evident ca invatamantul obligatoriu trebuie sa fie gratuit, fara deosebire de realizarea sa in forme statale sau particulare. Constitutia garanteaza autonomia universitara, reglementata de lege in ceea ce priveste conducerea, functionarea formativa, profesionala, educativa si stiintifica.

O componenta a dreptului la invatatura este si invatamantul religios. Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor fiecarui cult, si libertatii constiintei. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege. Legea il va organiza, garanta astfel incat sa nu contravina principiilor ce rezulta din art. 29 din Constitutie. Intr-o asemenea viziune legea va trebui sa prevada explicit ca invatamantul religios in scolile de stat este facultativ, numai o asemenea prevedere dand satisfactie deplina libertatii constiintei si mai ales dreptului parintilor sau tutorilor de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact