StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Dreptului la ocrotirea sanatatii

Dreptului la ocrotirea sanatatii ii corespunde obligatia statului sa ia masuri pentru asigurarea igienei si sanatatii publice. Organizarea asistentei medicale si a sistemului de asigurari sociale pentru boala, accidente sau mate 252b11c rnitate, controlul exercitarii profesiilor medicale si a activitatii paramedicale, precum si alte masuri de protectie a sanatatii fizice ori mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii, fiind o obligatie impusa de Constitutie, legiuitorului si celorlalte organe ale statului.

Dreptul la ocrotirea sanatatii reglementat in Constitutia Romaniei la art. 33, nu este reglementat distinct in Declaratia Universala, in cele doua Pacte Internationale sau in Conventia Europeana. El rezulta insa din alte reglementari ale documentelor juridice internationale, aratate, precum si din unele documente fara forta juridica. In Constitutia Organizatiei Mondiale a Sanatatii se arata 'O stare de perfecta sanatate pe care poate sa o atinga un om constituie un drept fundamental al oricarei fiinte umane indiferent de rasa, vederi politice, situatie economica sau sociala.'Din reglementarea nationala si internationala rezulta, credem, cateva concluzii:

a)Dreptul la ocrotirea sanatatii poate fi evaluat atat ca drept individual, cat si ca drept colectiv.

b)Corespunzator acestui drept, statului, autoritatilor sale si persoanelor private le revin atat obligatii negative, de abtinere cat si obligatii pozitive, de actiune.

c)Unele obligatii ale autoritatilor publice sunt de rezultat1), altele sunt de mijloace2).

d)Dreptul la ocrotirea sanatatii se afla in interconexiune cu alte drepturi fundamentale.

e)Dreptul la sanatate imbraca noi aspecte in conditiile extinderii toxicomaniei si a traficului de stupefiante.1)

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact