StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Recursul

RECURSUL


Recursul este calea de atac prin intermediul careia partile sau Ministerul Public solicita in conditiile si pentru motivele limitativ determinate de lege desfiintarea unei hotarari judecatoresti pronuntate fara drept de apel, in apel sau de un organ cu activitate jurisdictionala, urmarindu-se acesteia .

In mod incontestabil primul si cel mai important atribut al 838i83i recursului este acela de a constitui o cale ordinara de atac .

Un alt atribut al recursului este acela ca el constituie o cale de atac de reformare . Recursul se adreseaza unei instante superioare in scopul exercitarii controlului judiciar si al casarii hotararii nelegale sau netemeinice .

Recursul, spre deosebire de apel, nu este insa suspensiv de executare .

Un alt atribut important al recursului este acela de a constitui o cale de atac nedevolutiva, intrucat in principiu, nu determina o rejudecare in fond a cauzei .

Ca si in cazul apelului conditiile de fond ale recursului se refera , in esenta, la hotararile susceptibile de apel, la partile care pot exercita recursul si la termenul de recurs .

In fata instantei de recurs pot fi parti doar persoanele intre care s-a legat procesul in fata instantei de fond sau de apel .

Partile in fata instantei de recurs poarta denumirea de recurent si de intimat .

Recursul poate fi exercitat si de catre tertele persoane introduse in proces pe calea interventiei voluntare sau a interventiei fortate .

Dreptul de a exercita caile legale de atac este recunoscut si procurorul . Procurorul poate exercita calea de atac a recursului indiferent daca acesta a participat sau nu la solutionarea cauzei in fata instantelor de fond .

" Termenul de recurs este de 15 zile de la comunicarea hotararii ce se ataca.

Codul de procedura civila instituie insa si unele termene speciale de recurs : termenul de recurs impotriva hotararii prin care se solutioneaza conflictele de competenta este de 5 zile ; termenul de recurs impotriva ordonantei presedintiale este de 5 zile ; termenul de recurs impotriva hotararii de divort este de 30 de zile ; termenul de recurs impotriva ordonantei de adjudecare este de 40 de zile .

Termenul de recurs este un termen imperativ si peremptoriu astfel ca nerespectarea lui atrage dupa sine decaderea partii din dreptul de a mai exercita aceasta cale de atac .



Codul de procedura civila nu cuprinde dispozitii amanuntite cu privire la cerintele de forma ale recursului .

Recursul desi este o cale ordinara de atac, poate fi exercitat numai pentru motivele prevazute limitativ de art.304 C. proc. Civ. . Acest text consacra 11 motive de casare , din care unele de nelegalitate, iar altele de netemeinicie .

" Recursul se depune la instanta a carei hotarare se ataca, sub sanctiunea nulitatii " .

Presedintele instantei de recurs va verifica daca procedura de comunicare a fost indeplinita in mod corect, dupa care va fixa termen de judecata si va dispune citarea partilor si comunicarea motivelor de recurs .

Dupa comunicarea motivelor de recurs intimatul va putea depune intampinare cu cel putin 5 zile inainte de termenul de judecata .

Daca procedura de citare este legal indeplinita, judecata in recurs incepe prin citirea raportului intocmit de judecatorul raportor .

Se va proceda in continuare la solutionarea eventualelor exceptii de procedura .

Solutiile ce pot fi pronuntate de instanta de recurs sunt asemanatoare cu cele din materia apelului .

Principalele solutii ce pot fi pronuntate de instanta de recurs sunt acelea de admitere sau de respingere a hotararii .

Admiterea recursului se poate pronunta atunci cand instanta gaseste intemeiate motivele de casare invocate sau ridicate din oficiu .

Hotararea instantei de recurs este destinata sa transeze orice contestatie asupra cauzei deduse in justitie . Hotararea instantei de recurs este susceptibila de a fi atacata prin intermediul cailor extraordinare de atac , in conditiile determinate de lege .

Casarea unei hotarari judecatoresti nu reprezinta ultima etapa a procesului civil , ci ea determina cu necesitate rejudecarea cauzei si pronuntarea unei noi hotarari . In cazul rejudecarii cauzei de catre instanta de recurs aceasta pronunta o decizie irevocabila .Situatia este diferita in cazul casarii cu trimitere , intrucat instanta de recurs poate trimite cauza spre rejudecare fie primei instante, fie instantei de apel, in functie de viciile procedurale ce au determinat desfiintarea hotararii atacate .




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact