StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Reductiunea - precizari generale

Reductiunea - Precizari generale


416. Notiune. Reductiunea este "sanctiunea civila aplicabila in cazul actelor juridice incheiate cu nesocotirea unor interdictii stabilite de lege pentru ocrotirea unor persoane sau pentru restabilirea echilibrului prestatiilor intr-un contract cu titlu oneros si comutativ"

Reductiunea nu este o sanc 959j98j tiune in considerarea validitatii actului juridic. Spre deosebire de nulitate, care intervine in cazul unui act nevalabil incheiat, in cazul reductiunii, actul a fost incheiat in mod valabil, dar, ulterior, intervine ineficacitatea totala sau partiala datorita incalcarii rezervei succesorale sau datorita aparitiei unor imprejurari neavute in vedere de parti in momentul incheierii actului juridic, care duc la ruperea echilibrului contractual.

Cel mai frecvent caz de reductiune este acela al unui contract in care partile dispun peste anumite limite stabilite de lege, incalcarea cantitativa a acestor limite afectand persoanele ale caror interese sunt ocrotite de catre lege. Prin urmare, efectele ilegale pe care le-ar putea produce un asemenea contract sunt doar acelea care depasesc limitele cantitative stabilite de lege, nu si cele care se incadreaza in prevederile normative: "Nu este vorba despre un obiect ilicit, imoral sau inexistent care ar atrage nulitatea absoluta, ci este vorba despre un contract al carui obiect exista, este licit si moral in sine, numai ca valoarea lui cantitativa este superioara celei permise de lege (). Ca atare, cuantumul valorii obiectului va fi obligatoriu redus la cel legal prin sanctiunea reductiunii, contractul in sine ramanand mai departe valabil"

Sanctiunea nulitatii nu poate interveni in acest caz deoarece este vorba despre un contract valid, dar, pe de alta parte, daca prin intregul contract s-au depasit valorile admise de lege, atunci contractul va fi desfiintat (cazul reducerii contractelor de donatie care incalca rezerva succesorala).

Reductiunea se aplica numai actelor juridice cu titlu oneros, deoarece numai in cazul acestor acte poate interveni o disproportie de valoare intre prestatiile la care se obliga partile.


417. Persoanele care pot invoca sanctiunea reductiunii. Reductiunea poate fi ceruta numai de persoanele ale caror interese ocrotite de lege au fost incalcate prin incheierea contractului, persoane care pot fi:- parti ale contractului (cazul minorilor care cer reductiunea contractului din cauza de leziune);

- persoane straine de contract (cazul mostenitorilor rezervatari);

- succesorii si reprezentantii legali ai celor in drept a invoca reductiunea.

Reductiunea nu va putea fi niciodata invocata de persoanele impotriva carora se indreapta aceasta sanctiune (de exemplu, donatorul dintr-un contract de donatie prin care se incalca rezerva succesorala).


418. Caracterul judiciar al reductiunii. Sanctiunea reductiunii nu se poate aplica decat printr-o hotarare judecatoreasca, ceea ce inseamna ca reductiunea este intotdeauna judiciara: "Reductiunea liberalitatilor excesive nu opereaza de drept, ci numai in masura in care este ceruta pe cale de actiune sau de exceptie"

Reductiunea poate fi invocata fie pe cale de actiune directa in reductiune, fie pe cale de exceptie, atunci cand partea in culpa invoca ea insasi contractul, potrivit regulilor procedurale obisnuite.
G. Boroi, op. cit., p. 239.

S. Ionescu, op. cit., p. 210.

Fr. Deak, C. Toader, R. Popescu, L. Stanciulescu, V. Stoica, op. cit., p. 78.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact