StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Teoria generala a sanctiunilor

Teoria generala a sanctiunilor


308. Scopul general al sanctiunilor. Eficacitatea ordinii juridice. Pentru ca dreptul pozitiv sa creeze o adevarata ordine juridica, el trebuie sa fie eficient. Eficacitatea este absolut necesara transformarii 525i86f unei ordini morale in ordine juridica. Aceasta eficacitate a dreptului trebuie sa rezulte in primul rand dintr-o anumita «seductie» a regulii, dar, desi marea majoritate a indivizilor se lasa dominati de un anumit spirit al dreptatii, al justului, executand prescriptiile normative pentru ca aceasta orientare benevola catre drept pare sa le implineasca natura, exista intotdeauna spirite recalcitrante, care in lipsa sanctiunilor juridice ar nesocoti regulile de drept. Desi sistemul sanctiunilor este aproximativ si incomplet, el asigura totusi o anumita eficacitate de ansamblu a sistemului juridic global. Luand in considerare ansamblul sanctiunilor, putem astfel discerne, dincolo de scopurile particulare ale fiecareia in parte, un scop general: asigurarea eficacitatii ordinii juridice.

"Orice sanctiune juridica tinde, in ultima analiza, sa asigure eficacitatea ordinii juridice. Chiar atunci cand este aplicata intr-un caz particular, sanctiunea vizeaza, inainte de toate, interesul general. Violarea particulara a dreptului nu este altceva decat ocazia de a aplica o sanctiune; bineinteles, natura violarii determina natura si gravitatea sanctiunii, dar, aplicand-o, autoritatea urmareste scopuri care depasesc cu mult consideratiile cazului individual. Este vorba, inainte de toate, de a asigura, prin sanctiune, o anumita disciplina sociala care garanteaza, intr-o maniera generala, respectul ordinii juridice. Astfel, in spatele sistemului juridic exista un al doilea sistem puternic dezvoltat, un sistem de garantii pe care le numim sanctiuni. Toata lumea stie ca el este acolo, gata sa fie pus in miscare impotriva celui care indrazneste sa infranga ordinea juridica. Desigur, sistemul de sanctiuni comporta slabiciuni si lacune, dar in ansamblu el este suficient pentru a asigura o anumita disciplina sociala. Sanctiunile sunt cele care fac ca dreptul sa fie nu doar o ordine moral obligatorie, ci o ordine efectiva din punct de vedere social. Aceasta functie a sanctiunilor este in mod particular clara in cazul tuturor sanctiunilor care nu pot sa aiba drept scop repararea pagubei cauzate, si mai ales a sanctiunilor penale. Aceasta nu profita cu nimic persoanei lezate. Functia lor este pur sociala; ea consta in garantarea ordinii si a pacii prin faptul ca ele forteaza pe toti membri societatii sa aiba o atitudine de respect si de deferenta fata de prescriptiile legii. Dar sanctiunile sunt departe de a avea toate aceeasi vigoare si de a conferi tuturor regulilor juridice acelasi grad de eficacitate" . Desigur, sanctiunile nu sunt un element definitoriu al juridicitatii, dar este cert ca ele sunt un complement al acestuia, unul care asigura eficienta ordinii, atata vreme cat acceptarea regulii nu este unanima. Ele nu sunt dreptul, dar sunt un mijloc de aparare a dreptului.Un al doilea scop al sanctiunilor este repararea pagubei cauzate prin violarea dreptului. Marea majoritate a sanctiunilor au scopul de a se restabili ordinea afectata si de a repune partile in status quo-ul anterior. Totusi, unele violari ale dreptului sunt ireparabile: leziunile corporale, de exemplu, ceea ce arata ca scopul reparatoriu nu poate explica intregul sistem sanctionator, ideea de eficacitate a ordinii juridice ca scop al sistemului sanctiunilor ramanand primordiala.


309. Caracterul aproximativ al sanctiunilor. Sistemul sanctiunilor juridice este departe de a fi perfect sau complet. Exista multe zone ale dreptului lipsite de sanctiune, voit sau nu, exista, pe de alta parte, multe sanctiuni ineficiente, datorita caracterului lor vag sau circumstantelor in care actioneaza.

a) Sanctiuni perfecte si sanctiuni imperfecte. Adesea, o sanctiune directa care sa asigure eficienta unei reguli juridice este de neconceput. Se cauta atunci stabilirea unor sanctiuni indirecte sau oblice. Astfel, regulile privind controlul financiar al cheltuielilor publice formeaza in acelasi timp o sanctiune oblica a unui mare numar de reguli administrative. Alteori, anumite reguli sunt lipsite de sanctiune: regulile de drept international, ca si un mare numar de reguli privitoare la functionarea organelor supreme ale statului. Alteori, legiuitorul omite sa prevada anumite sanctiuni, desi regulile sunt imperative. In aceste cazuri este vorba, poate, de o ineficienta relativa a sistemului, dar nu de o lipsa a juridicitatii normelor.

b) Sanctiuni juridice si sanctiuni politice. Sanctiunea politica reprezinta o reactie a institutiilor politice, in primul rand a Parlamentului, dar si a opiniei publice, a mass-media, a corpului electoral fata de o violare a dreptului. Aceasta reactie este de multe ori ineficienta, imprevizibila, tardiva, chiar injusta. Dar nu trebuie inteles ca lucrurile se intampla intotdeauna astfel. Uneori, aceste sanctiuni politice se dovedesc mai eficiente chiar decat cele juridice. Este si motivul pentru care uneori legiuitorul prefera sanctiunile politice, de multe ori mai flexibile si mai rapide, sanctiunilor juridice, cum se intampla in cazul regulilor dispozitive.

P. Pescatore, op. cit., p. 400-401.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact