StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept constitutional

Aparitia disciplinei dreptului constitutionalAparitia disciplinei dreptului constitutional

Notiunea de "drept constitutional' a aparut la sfarsitul secolului al XVIIMea, dupa ce curentul revolutionar dezlantuit in 1789 a dus la elaborarea primelor constitutii scrise pe continentul european. Nevoia de a studia sistematic aceste constitutii a 414h77e facut sa se nasca o disciplina juridica noua:rfre/tf«/ constitutional.

Desi instituirea unor catedre universitare avand ca obiect studiul constitutiei a fost preconizata pentru prima data in Franta in anul 1791, iar ideea a fost reluata in anul al Xll-lea al Republicii, meritul sau vina de a fi creat termenul de "drept constitutional' nu revine juristilor francezi, intrucat initiativele luate atunci nu au fos-t urmate de masuri practice, iar cercetarea stiintifica a constitutiei s-a facut, impreuna cu dreptul administrativ, in cadrul asa-numitului "drept public'. Singura contributie a Frantei in aceasta privinta este de a fi pregatit terenul, ca urmare a ocuparii armate a Italiei si a raspandirii ideilor revolutionare, pentru ca notiunea de drept constitutional sa se poata naste in acesta ultima tara. Aici, prima catedra de drept constitutional apare la Ferrara in 1796, fiind urmata de altele doua la Pavia si Bologna.

Desi, notiunea de "drept constitutional' s-a nascut sub influentarevolutiei franceze, ea nu s-a incetatenit in Franta decat mult mai tarziu, si anume in anul 1834, cand a fost creata la Paris cea dintai catedra purtand aceasta denumire1.

invatamantul dreptului constitutional francez a continuat sa se faca sub aceasta titulatura aproape doua decenii, pana cand, in 1852, in urma loviturii de stat a lui Ludovic-Napoleon, catedra de drept constitutional a Universitatii din Paris a fost suprimata1 pentru a reapare numai dupa instaurarea celei de-a treia republici. De aceasta data insa titulatura de "drept constitutional' se mentine in Franta pana la inceputul celei de-a doua jumatati a secolului nostru, cand a fost inlocuita cu cea de "Drept constitutional si institutii politice'.

Termenul de drept constitutional s-a raspandit, o data cu elaborarea diferitelor constitutii scrise, si in restul Europei, afara de Germania si Austria, unde el a fost frecvent inlocuit cu cel de "drept de stat', in Rusia, termenul de "drept de stat' a triumfat.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact