StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Conditiile privind subiectii si continutul juridic al infractiuniiCONDITIILE PRIVIND SUBIECTII SI CONTINUTUL JURIDIC AL INFRACTIUNII


SECTIUNEA 1

PRELIMINARII


Subiectii infractiunii sunt acele persoane fizice sau juridice implicate in raportul juridic penal de conflict - fie in calitate de subiectii activi ai savarsirii infractiunii, fie in calitate de titulari ai valorilor juridice lezate prin savarsirea acesteia.


SECTIUNEA 2

SUBIECTUL ACTIV AL INFRACTIUNII. CONDITII


1. Preliminarii

In sistemul actual al Codului penal subiectul activ al infractiunii este persoana fizica sau juridica ce savarseste in mod nemijlocit o infractiune sau participa la savarsirea 424j91e acesteia in calitate de instigator sau complice.

2. Conditiile generale si speciale pentru existenta subiectului activ al infractiunii ca persoana fizica

Conditiile necesare pentru ca o persoana fizica sa devina subiect activ al infractiunii au fie un caracter general, definind conditia juridica a delincventului in raport cu oricare dintre infractiunile ce le-ar putea savarsi, fie un caracter special, referindu-se la anumite cerinte particulare cerute in mod expres de diferite norme penale pentru dobandirea calitatii de subiect activ in cazul unor infractiuni (infractiuni cu subiect special).

I. Conditii generale pentru existenta subiectului activ al infractiunii ca persoana fizica

A. Conditia unei varste minime††††††††††

In acest sens, art.113 din noul Cod Penal prevede in mod expres regula ca: "Minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal", iar, art.30 din noul Cod Penal prevede ca: "Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala savarsita de un minor care la data comiterii acesteia nu indeplineste conditiile legale pentru a raspunde penal".

B. Conditia responsabilitatii (aptitudinea de a lucra cu vinovatie)

Cerinta responsabilitatii constituie cea de-a doua conditie pe care trebuie sa o indeplineasca orice persoana fizica pentru a deveni subiect activ al infractiunii si reprezinta starea psihico-fizica normala - in planul intelegerii si dirijarii constiente a faptelor - pe care trebuie sa o detina toate persoanele ce poseda capacitate juridica penala.

Responsabilitatea nu trebuie confundata cu raspunderea penala insasi.

Responsabilitatea nu trebuie confundata cu culpabilitatea si nici cu imputabilitatea.

C. Conditia libertatii de vointa si actiune (imputabilitatea)

In cazul in care persoana fizica actioneaza sub imperiul unei constrangeri externe, careia nu-i poate rezista, nu se poate considera ca fapta comisa i-ar apartine din punct de vedere moral si nici ca aceasta fapta i-ar exprima personalitatea sau starea de antisociabilitate, pe care o presupune asumarea cu constiinta si vointa libera a comiterii unei infractiuni.

II. Conditii speciale pentru existenta subiectului activ al infractiunii††

Conditiile speciale pentru existenta subiectului activ al infractiunii sunt acelea care, adaugandu-se celor generale, sunt necesare pentru ca o persoana fizica sa poata savarsi infractiuni pentru care legea cere in mod expres un subiect propriu special sau calificat, cum ar fi calitatea de cetatean roman, in cazul infractiunii de tradare, ori aceea de functionar, in cazul infractiunii de abuz in serviciu sau luare de mita (functionar sau alt salariat asimilat functionarului).In dreptul procesual penal, calitatea speciala a subiectului - cum este cea de militar - poate atrage chiar o competenta de jurisdictie penala speciala.

3.Categorii de subiecti activi ai infractiunii

In raport cu varsta si uneori cu reglementarea unor regimuri de represiune penala sensibil diferentiate, se face o prima clasificare a subiectilor activi, in majori, minori si tineri, - ultimul ocupand varsta rezervata in criminologie post-adolescentei (18-22). In unele legislatii si in Codul Penal elvetian apare si clasa copiilor intre 7-13 ani.

In functie de numarul lor subiectii infractiunii pot fi subiecti activi unici sau subiecti activi plurali.

In functie de o anumita calitate ceruta pentru existenta subiectului acestia pot fi: subiecti calificati proprii ori circumstantiati, pe cand ceilalti sunt denumiti subiecti simpli sau necircumstantiati.

4. Conditiile de existenta alesubiectului activ al infractiunii ca persoana juridica

Potrivit art. 45 din noul Cod penal care reglementeaza in legislatia noastra raspunderea penala a persoanelor juridice, se prevede ca pot dobandi aceasta calitate oricare din persoanele juridice cu exceptia "statului, a autoritatilor publice si a institutiilor publice".


SECTIUNEA III

SUBIECTI PASIVI AI INFRACTIUNII


1. Concept

In teoria dreptului penal, prin subiect pasiv al infractiunii sau persoana vatamata se intelege persoana fizica sau juridica care a suferit raul cauzat prin savarsirea infractiunii in calitate de titulara a valorii lezate.

2. Conditiile generale de existenta a subiectului pasiv al infractiunii

In principiu, orice persoana fizica sau juridica poate fi vatamata prin intermediul unei infractiuni si poate dobandi calitatea de subiect pasiv al infractiunii.

Trebuie deosebita insa calitatea de subiect pasiv al infractiunii sau de persoana vatamata (calitatea procesuala a subiectului pasiv) de aceea de persoana daunata (pagubita) prin infractiune.

3. Conditii speciale de existenta a subiectului pasiv al infractiunii

Conditiile speciale de existenta ale subiectului pasiv al infractiunii sunt preva≠zute intotdeauna expres de lege si se refera la acele situatii care, prin specificul faptelor penale incriminate, presupun in mod necesar persoane vatamate cu o anume calitate, deci, un subiect pasiv calificat.

4. Categorii de subiecti pasivi ai infractiunii

-subiectul pasiv special si ime≠diat si subiectul pasiv general imediat

-subiectul pasiv principal si subiectul pasiv secundar sau adiacent

-subiectul pasiv simplu si subiectul pasiv calificat


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact