StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal
Trimite articolul prin email Denuntarea calomnioasa : Drept penal Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Denuntarea calomnioasaDenuntarea calomnioasa

Notiune. Infractiunea de denuntare calomnioasa este fapta aceluia care, prin intermediul unui denunt sau al unei plangeri, invinuieste in mod neintemeiat o persoana de savarsirea unei infractiuni sai prezinta probe neadevarate in acest sens.

Obiectul infractiunii. In cazul denuntarii calomnioase, structura relatiilor sociale ocrotite de norma juridica este complexa. 313c26d In primul rand este vorba de relatii sociale specifice infaptuirii justitiei, pentru a caror ocrotire statul pretinde sa nu se faca sesizari mincinoase in sensul ca o anumita persoana ar fi savarsit o infractiune, precum si sa nu se produca ori sa se ticluiasca probe in sprijinul vreunei astfel de invinuiri neadevarate. Fapta are si un obiect juridic special adiacent. El este constituit din relatiile sociale privitoare la demnitatea si libertatea persoanei careia I se pune, pe nedrept, in sarcina savarsirea faptei.

Suciectii. Sunt coautori la denuntarea calomnioasa si faptuitorii care se inteleg sa savarseasca, unul fapta prevazuta la alin 1 iar celalalt fapta prevazuta in alin2 ale art 259 C pen. Denuntarea calomnioasa are ca subiect pasiv secundar persoana care invinuita in mod mincinos ca a savarsit o infractiune. Invinuirea mincinoasa se refera la savarsirea unei infractiuni de catre o anume persoana. Aceasta persoana trebuie sa fie suficient descrisa pentru ca organul care primeste denuntul sa o poata individualiza numai pe baza elementelor pe care le ofera sesizarea.

In cazul in care mai multe persoane sunt invinuite mincinos de aceeasi infractiune, sau de infractiuni diferite, dar in acelasi denunt, suntem in prezenta unui concurs de infractiuni. In legatura cu subiectul pasiv imediat, in literatura juridica, problema este, dintr-un anume punct de vedere, controversata. Situatia priveste cazul in care o persoana inocenta este invinuita cu rea-credinta ca a savarsit o fapta penala care s-a si comins in realitate. Organele de justitie cercetand cazul ajungand sa constate ca infractiunea s-a savarsit dar de cu totul alta persoana decat ceea indicata de denuntiator.

Continutul constitutiv al infractiunii. Latura obiectiva. Infractiunea de denuntare calomnioasa incorporeaza 2 variante. 1 constituie incriminarea tipica reprezentata printr-o actiune de invinuire mincinoasa referitor la savarsirea unei infractiuni de catre o anume persoana. Prin invinuire mincinoasa se intelege o acuzatie care nu are corespondent in realitatea obiectiva. Invinuirea pastreaza un caracter mincinos si atunci cand dintr-un fapt real se construieste, prin falsificarea trasaturilor sale, o infractiune, care prin denunt sau plangere, este pusa pe seama unei persoane. Invinuirea mincinoasa trebuie sa se refere in mod obliogatoriu sa se refere in mod obligatoriu la “ savarsirea unei infractiuni:. Elementele oferite de autorul sesizarii trebuie sa corespuda notiunii de infractiune savarsita, astfel cum este descris acest concep[t in art.144 C pen. Codul pen actual a restrans foarte mult domeniul faptei imputate, acesta nemaifiind decat o infractiune.

Raportul de cauzalitate rezulta in toata complexitatea sa. Latura subiectiva. Vinovatia faptuitorului consta numai in intentie, directa sau indirecta. Denuntarea calomnioasa se comite de regula cu intentie directa deoarece faptuitorul nu urmareste impiedicarea activitatii de justitie, dar accepta producerea acestui rezultat in scopul lezarii demnitatii si libertatii celui invinuit. Nucleul vinovatiei il constituie reaua-credinta cu care faptuitorul face invinuirea mincinoasa sau respectiv produce ori ticluieste probe neadevarate in sprijinul unei astfel de invinuiri.

Formele infractiunii. Consumarea coincide cu momentul depunerii la organul judiciar a planderii sau denuntului neadevarat. Nu are relevanta cand anume organele competente  ajung la concluzia ca este vorba de un denunt calomnios, infractiunea consumandu-se la momentul sesizarii. Fiind vorba de o infractiune de pericol, nu este necesar sa se ajunga la punerea in miscare a activitatii de justitie, iar in cazul cand aceasta s-a produs, nu are relevanta gradul de perturbare a relatiilor sociale privitoare la infaptuirea justitiei. Uneori se poate rezuma in forma continuata.

Sanctiunea. Pedeapsa pentru denuntarea calomnioasa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani pt fapta tip si inchisoarea de la 1 la 5 ani in cazul agravatei. Legiuitorul a inscris si o varianta atenuanta, cu caracter special si personal, pentru faptuitorul care declara, mai inainte de punerea in miscare a actiunii penale fata de persoana in contra careia s-a facut denuntul sau plangerea, ori impotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, probele sau plangerea sunt mincinoase.

Varianta agravata. Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, in sprijinul unei invinuiri nedrepte, constituie agravanta acestei infractiuni. Prin producerea unei probe mincinoase se intelege prezentarea, infatisarea de mijloace de probe neadevarate, in scopul de a face organele respective sa ia drept veridica invinuirea. Ticluirea este activitatea de nascocire a unor probe mincinoase. Aici autorul insusi  construieste mijloace de probe mincinoase, pe care apoi le aduce la cunostinta unor organe judiciare, in scopul de a face sa se creada in valabilitatea unui denunt mincinos.

Fapta sa refera numai la producerea sau ticluirea de probe mincinoase in sprijinul unei invinuiri nedrepte, invinuire preexistenta sau dedusa din insesi aceste probe.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact