StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Recidiva si pluralitatea intermediaraRECIDIVA SI PLURALITATEA INTERMEDIARA


Recidiva este o forma a pluralitatii de infractiuni ce consta in savarsirea din nou a unei infractiuni de catre o persoana care anterior a mai fost condamnata definitiv pentru o alta infractiune.

Caracteristici:esenta acestei institutii o constituie existenta unei hotarari defi-nitive de condamnare;

ea reflecta o periculozitate mai mare a faptuitorului;

raportul dintre aceasta si concursul de infractiuni este sub aspectul interventiei unei hotarari definitive de condamnare.

Structura:

- Primul termen al recidivei este format dintr-o condamnare definitiva;

- Al doilea termen este format din savarsirea din nou a unei infractiuni. 121i83b


Modalitati

A In functie de momentul savarsirii noii infractiuni:

- Recidiva post-condamnatorie presupune savarsirea unei noi infractiuni dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare pentru infractiunea anterioara si mai inainte de executarea pedepsei pronuntate pentru acea infractiune;

- Recidiva post-executorie presupune savarsirea unei noi infractiuni dupa executarea pedepsei sau stingerea

executarii pedepsei (prin gratiere sau prescriptie) pronuntata pentru infractiunea anterioara.

B. Dupa natura infractiunilor ce compun recidiva:

- Recidiva generala, cand este formata din infractiuni ce au natura diferita;

- Recidiva speciala, cand este formata din infractiuni care au aceeasi natura.

C. Dupa gravitatea condamnarii:

Recidiva absoluta, cand existenta ei nu este conditionata de gravitatea primei condamnari;

Recidiva relativa, cand existenta ei este conditionata de o anumita gravitate a condamnarii pronuntate pentru infractiunea anterioara;

Recidiva mare, este conditionata de existenta unei condamnari pentru prima infractiune de o anumita gravitate (minim 6 luni);

Recidiva mica, presupune savarsirea unei noi infractiuni de catre aceeasi persoana care anterior a mai fost condamnata la pedepse privative de libertate de o gravitate redusa.

D. In functie de timpul scurs intre executarea pedepsei pentru infractiunea anterioara si savarsirea noii infractiuni:

- Recidiva permanenta, cand va exista starea de recidiva prin comiterea unei infractiuni indiferent de timpul scurs de la condamnare sau executarea pedepsei pronuntate pentru infractiunea anterioara (aceasta nu a fost retinuta de catre Codul penal);

- Recidiva temporara, cand existenta ei este conditionata de comiterea noii infractiuni numai intr-un anumit termen de la condamnare sau de la executarea pedepsei pronuntate pentru infractiunea anterioara.

E. Dupa locul unde a fost aplicata pedeapsa definitiva pentru primul termen al recidivei:

- Recidiva nationala, cand primul termen consta intr-o condamnare definitiva la pedeapsa inchisorii pronuntata de o instanta romana;

- Recidiva internationala, cand condamnarea definitiva ce formeaza primul termen al recidivei este pronuntata de o instanta straina (numai in cazul recidivei mari).

F. Dupa criteriul tratamentului sanctionator al recidivei:

- Recidiva cu efect unic presupune aplicarea aceluiasi tratament penal atat pentru infractorul la prima recidiva cat si pentru cel care a perseverat in recidiva (multirecidivist);

- Recidiva cu efecte progresive presupune agravarea pedepsei recidivistului cu fiecare noua recidiva;

- Recidiva cu efect sanctionator uniform presupune acelasi regim de sanctionare pentru toate modalitatile recidivei;

- Recidiva cu regim de sanctionare diferentiat presupune un regim de sanctionare diferit pentru modalitatile recidivei.Recidiva mare post-condamnatorie (art. 37lit. a C. pen.) exista atunci cand, dupa ramanerea definitiva a unei hotarari de condamnare la pedeapsa inchisorii mai mare de luni, cel condamnat savarseste din nou o infractiune cu intentie inainte de inceperea executarii pedepsei, in timpul executarii acesteia sau in stare de evadare, iar pedeapsa prevazuta de lege pentru a doua infractiune este inchisoarea mai mare de un an.

Recidiva mare post -executorie (art. 37lit. b C. pen.) exista atunci cand dupa executarea unei pedepse cu inchisoarea mai mare de luni, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori dupa implinirea termenului de prescriptie a executarii unei asemenea pedepse, cel condamnat savarseste din nou o infractiune cu intentie pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de an.

Recidiva mica (art. 37 lit. c C. pen.) exista atunci cand dupa condamnarea la cel putin trei pedepse cu inchisoare pana la luni, sau dupa executare, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa, ori dupa prescrierea executarii a cel putin trei asemenea pedepse, cel condamnat savarseste din nou o infractiune cu intentie, pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de an. Modalitati recidiva mica post-condamnatorie; recidiva mica post-executorie.

Tratamentul penal al recidivei. In Codul penal roman au fost inscrise dispozitii privind aplicarea pedepsei in

cazul recidivei, din care se desprinde caracterul acesteia de cauza generala de agravare facultativa a pedepsei. Acest caracter rezulta din sistemul de sanctionare prevazut in Codul penal.

Aplicarea pedepsei in cazul recidivei mari post-condamnatorii

Aplicarea pedepsei principale. Prin dispozitiile art. 39 alin. 1 C. pen. s-a consacrat sistemul cumulului juridic cu spor facultativ. In aplicarea pedepsei pentru aceasta modalitate a recidivei trebuie facuta o distinctie dupa momentul savarsirii din nou a infractiunii:

- Cand cel condamnat savarseste din nou o infractiune inainte de a incepe executarea pedepsei se stabileste o pedeapsa pentru infractiunea savarsita din nou care se contopeste cu pedeapsa ce formeaza primul termen al recidivei; sporul care se poate adauga la maximul special al pedepsei celei mai grele este de pana la 7 ani (art. 39 alin. 1 C. pen.).

- Cand noua infractiune se savarseste in timpul executarii pedepsei, contopirea are loc intre pedeapsa stabilita pentru noua infractiune si restul de pedeapsa neexecutat din condamnarea anterioara (art. 39 alin. 2 C. pen.).

Daca noua infractiune s-a savarsit in stare de evadare, pedepsele ce se vor contopi vor fi pedeapsa stabilita pentru infractiunea comisa in stare de evadare si pedeapsa constituita din restul ramas neexecutat, din pedeapsa ce se executa, pana la data evadarii, la care se adauga pedeapsa stabilita pentru infractiunea de evadare (art. 39 alin. 3 C. pen.).

Aplicarea pedepselor complementare. Se vor aplica toate cand sunt de natura diferita ori de aceeasi natura, dar cu un continut diferit; se va aplica cea mai grea dintre acestea cand sunt de aceeasi natura si cu acelasi continut.

Aplicarea masurilor de siguranta. Aplicarea acestora este determinata de scopul si functiile pe care le au de indeplinit, astfel ca se vor aditiona cele de natura diferita sau de aceeasi natura, dar cu continut diferit.

Aplicarea pedepsei in cazul recidivei mari post-executorii

Aplicarea pedepsei principale. Pedeapsa pentru infractiunea comisa in stare de recidiva post-executorie se stabileste tinand seama de aceasta stare, intre limitele speciale prevazute de lege pentru respectiva infractiune, putand fi chiar maximul special; daca acest maxim este neindestulator, se poate aplica un spor de pana la 10 ani, in cazul inchisorii, iar in cazul amenzii se poate aplica un spor de cel mult doua treimi din maximul special (art. 39 alin. 4 C.

pen.); cand sunt prevazute pedepse alternative, instanta de judecata va alege una dintre pedepse ale carei limite se stabilesc dupa cum am aratat; sporurile aratate mai sus sunt posibile numai daca pedepsele alternative sunt inchisoarea si amenda; daca pedeapsa este detentiunea pe viata alternativ cu inchisoarea, iar instanta alege pedeapsa detentiei pe viata, aceasta pedeapsa nu mai poate fi agravata

Aplicarea pedepselor complementare si a masurilor de siguranta. Acestea se vor aplica si executa toate; daca sunt distincte se va aplica regula prevazuta si in cazul recidivei mari post-condamnatorii.

Aplicarea pedepsei in cazul recidivei mici

Aplicarea pedepsei in acest caz se face in aceleasi conditii ca si pentru recidiva mare post-condamnatorie ori post-executorie; in cazul recidivei mici post-condamnatorii, cand pedepsele ce compun primul termen nu au fost executate, acestea se contopesc dupa regulile prevazute in art. 34 C. pen.; daca, in stare de recidiva mica postcondamnatorie, s-au savarsit mai multe infractiuni, se va stabili pedeapsa pentru fiecare noua infractiune savarsita, apoi se aplica dispozitiile privind aplicarea pedepsei pentru concursul de infractiuni.

Descoperirea ulterioara a starii de recidiva

Intr-o astfel de situatie se impune recalcularea pedepsei pentru starea de recidiva; recalcularea pedepsei este conditionata de descoperirea acesteia dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, descoperire care trebuie sa aiba loc mai inainte de executarea in intregime a pedepsei; retinerea starii de recidiva a celui condamnat la detentiune pe viata nu prezinta foarte mare relevanta, caci aceasta pedeapsa, prin natura ei, nu mai poate fi agravata.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact