StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal
Trimite articolul prin email Represiunea nedreapta : Drept penal Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Represiunea nedreaptaRepresiunea nedreapta

Notiune. Constituie un mijloc de natura penala pt impiedicarea abuzurilor savarsite in forma represiunii penale indreptata impotriva unor oameni nevinovati.

Subiectii. Represiunea nedreapta nu poat 626f59g e fi savarsita decat de un organ judiciar care este abilitat sa puna in miscare actiunea penala, sa dispuna arestarea, sa trimita in judecata sau sa condamne.

Continutul constitutiv. Fapta se savarseste printr-un numar limitat de actiuni a caror realizare se poate face alternativ. Represiunea nedreapta se poate savarsi numai prin punerea in miscare a actiunii penale, prin dispunerea arestarii, prin trimiterea in judecata sau prin condamnarea unei persoane nevinovate.

A dispune arestarea inseamna a se lua masura arestarii de catre procuror sau instanta de judecata. Elementul material al faptei exista de indata ce actul care materializeaza dispunerea a fost emis.

Trimiterea in judecata este o alta modalitate normativa de savarsire a infractiunii. Ea consta in dispunerea de catre procuror prin rechizitoriu a trimiterii inculpatului in fata instantei de judecata.


i-font-style:normal'>A condamna
are intelesul de aplicare a unei sanctiuni de drept penal

Urmarea are caracter complex. Efectul principal al faptei este o stare de pericol pt buna desfasurare a justititei, pt prestigiul si eficienta sa. In plan secundar se punh in pericol si alte valori sociale imp care tin de personalitatea subiectului pasiv adiacent si anume: libertatea, onoarea si prestigiul sau.

Fapta se savarseste cu intentie directa sau eventuala. Un element indispensabil al laturii subiective il constituie stiinta faptuitorului ca persoana supusa represiunii penale este nevinovata. Este necesar ca faptuitorul sa aiba conturata convingerea ca actioneaza asupra unei pesoane nevinovate, nu sa fie in dubiu.

Forme si sanctiuni. Momentul consumativ intervine instantaneu in momentul comiterii elementului material.

Mobilul si scopul faptei nu intereseaza, dar cunoasterea lor ajuta la o mai buna individualizare a raspunderii penale.

Pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de la 2-7 ani.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact