StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal
Trimite articolul prin email Stiinta dreptului executional penal Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Stiinta dreptului executional penalSTIINTA DREPTULUI EXECUTIONAL PENAL


Sectiunea I –a - Concept si obiect

In legatura directa cu ramura dreptului executional penal s-a dezvoltat si se dezvolta si stiinta sau disciplina dreptului executional penal, care este o ramura a stiintelor juridice si care consta dintr-o totalitate de concepte, idei, teorii, explicatii privitoare la dreptul executional penal, mai exact p 434e48e rivitoare la normele juridice privind executarea sanctiunilor de drept penal.

Stiinta dreptului executional penal – are un obiect propriu de studiu, anume normele de drept si raporturile juridice privitoare la executarea sanctiunilor de drept penal.Dreptul executional penal, ca si dreptul penal, se fundamenteaza pe metoda analizei, complexe si realiste a fenomenului executional penal, ca metoda generala, utilizand metoda logica, metoda istorica si altele, ca metode speciale.

Disciplina dreptului executional penal utilizeaza si metode speciale, cum sunt, metoda logica, metoda istorica si altele. Conceptele dreptului executional penal sunt concepte juridice, construite logic.


Legaturile cu stiintele juridice penale

A.     Legatura cu stiinta dreptului penal

Stiinta dreptului executional penal are stranse legaturi cu disciplina dreptului penal. Stiinta dreptului penal, cercetand pedepsele si celelalte sanctiuni penale inscrise in legea penala, ajunge la anumite concepte, explicatii privind natura, functiile si scopurile acestor sanctiuni penale.


B. Corelatia cu dreptul procesual penal

Legaturi stranse exista si intre stiinta dreptului executional penal si cea a dreptului procesual penal. Mai intai, punerea in executare a pedepsei – inchisoare, amenda, etc. – se face dupa procedura  inscrisa in legea procesuala penala si dupa explicatiile, comentariile stiintei procesuale penale, adica dupa dispozitiile procesuale privind ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare si dupa cele ce privesc organul de punere in executare a hotararii de condamnare.


Sectiunea a II-a - Corelatia cu stiintele sociale penale

A.     Corelatia cu politica penala

Exista o stransa legatura intre stiinta dreptului executional penal si stiinta politicii penale. Mai intai, politica penala este stiinta care traseaza orientarile si principiile incriminarilor, stabilirii, aplicarii si executarii pedepselor si a celorlalte sanctiuni penale, in scopul apararii societatii contra infractiunilor. „Politica penala fixeaza” orientari si perspective, care, apoi, se transforma in orientari si perspective de stat, exprimate in legi si practici penale.B. Corelatia cu criminologia.

Exista o stransa legatura intre stiinta dreptului executional penal si criminologie (stiinta nejuridica, stiinta social-penala) si anume : dreptul executional preia de la criminologie o seama de date stiintifice (constatari, solutii) privind cauzele si conditiile sociale si individuale care au determinat anumite persoane sa comita infractiuni, date de care trebuie sa se tina seama in individualizarea executarii sanctiunilor penale.

C. Corelatia cu penologia.

O disciplina, care s-a dezvoltat mult in ultimele decenii, este penologia, disciplina teoretica nejuridica care studiaza pedepsele.

Penologia ofera dreptului executional penal date, informatii, idei, cunostinte despre natura si functiile pedepselor si despre modalitatile de executare a acestora. In posesia acestor cunostinte, stiinta dreptului executional penal preconizeaza o reglementare a executarii pedepsei si a celorlalte sanctiuni penale in cunostinta de cauza.

D. Corelatia cu stiinta penitenciara

Ea studiaza executarea pedepselor privative de libertate, pedepse care se executa in penitenciare (de unde si denumirea de stiinta penitenciara). Stiinta penitenciara nu este o disciplina juridica, ea nu studiaza normele juridice privind executarea pedepselor privative de libertate, ci conditiile in care executarea ei poate fi eficienta, in care ea contribuie la reeducarea condamnatului. Ea studiaza organizarea sistemului penitenciar si regimul de viata al condamnatului in penitenciar, masura in care aceasta executare contribuie sau nu la prevenirea de noi infractiuni din partea condamnatului. Stiinta penitenciara efectueaza anchete sociale si psihologice asupra celui condamnat la regim penitenciar, incercand a concluziona asupra rostului si functiilor executarii pedepsei privative de libertate in conditii de regim inchis de executare.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact