StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Sustragerea sau distrugerea de inscrisuri

SUSTRAGEREA SAU DISTRUGEREA DE INSCRISURI


1. Continutul legal

Constituie sustragere sau distrugere de inscrisuri potrivit alin.(1) art. 242 : sustragerea ori distrugerea unui dosar, registru, document sau orice alt inscris care se afla in pastrarea ori in detinere 121d37b a unui organ sau a unei institutii de stat, ori a unei unitati din cele la care se refera art. 145. Fapta este mai putin grava potrivit alin.(2)" art. 242 C. pen. daca: distrugerea din culpa a vreunuia din inscrisurile prevazute in alineatul precedent, care prezinta valoare artistica, stiintifica, istorica, arhivistica sau o alta asemenea valoare. "Daca fapta este savarsita de un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu, pedeapsa se majoreaza" .

2. Subiectii infractiunii

a. Subiectul activ al infractiunii poate fi orice persoana. In cazul in care fapta este savarsita de un functionar ori alt salariat in exercitiul atributiilor de serviciu, exista circumstanta agravanta prevazuta in art. 242 alin.(3), iar pedeapsa va fi mai aspra

Participatia este posibila sub toate formele sale in ce priveste varianta simpla. In varianta agravata, autor n-ar putea fi decat tot functionarul public, insa instigatori si complici pot fi orice persoane.

b. subiect pasiv este un organ sau institutie de stat ori o unitate din cele prevazute in "art. 145" , care desfasoara o activitate utila din punct de vedere social si care functioneaza potrivit legii.Actele pregatitoare nu sunt pedepsite de lege.

3. Sanctiuni

Sanctiunile variaza dupa cum este vorba de forma tip art.242 alin.(1) pentru care se prevede inchisoarea de la 3 luni la 5 ani, sau de forma atenuata art.242 alin.(2) pentru care se prevede inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Pentru forma agravata art.242 alin.(3) si care presupune un subiect activ calificat, "maximul pedepselor se majoreaza cu un an" .
Codul general al Romanie, op. cit., pg. 371.

Gheoghe Nistoreanu si colab. Op. cit., pg.379.

Art.145. Prin termenul "public" se intelege, institutiile publice, institutiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publica, serviciile de inters public, precum si bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public. Codul general al Romanie.-Editia a 2-a, revizuita, Editura All Beck, 2005, Bucuresti, pg. 344.

Gheoghe Nistoreanu si colab. Op cit., pg.381.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact