StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Ultrajul

ULTRAJUL


1. Continutul legal

Constituie ultraj, potrivit "legii nr. 160/2005, alin. (1)" al art.239 cand consta in: amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra unui functionar public care indepline 555b18f ste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii, reprezentand forma simpla. Fapta prezinta un caracter mai grav potrivit "legii nr. 160/2005, alin. (2)" al art.239 cand consta in: "lovirea sau orice acte de violenta, precum si in vatamarea corporala savarsita impotriva unui functionar public care indepline 555b18f ste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii si daca s-a produs o vatamare corporala grava." Infractiunea este si mai grava daca faptele de mai sus sunt savarsite impotriva unui "magistrat, politist sau jandarm ori alt militar" .

Subiectii infractiunii

a. Subiectul activ al infractiunii poate fi orice persoana responsabila penal, cetatean roman sau strain, persoana fara cetatenie care savarseste o asemenea fapta, legea nu conditioneaza existenta infractiunii de vreo calitate speciala a subiectului.

Infractiunea de ultraj poate fi comisa si de un functionar fata de un alt functionar cu conditia sa fie indeplinite si celelalte cerinte ale legii pentru existenta acestei infractiuni. Participatia penala este posibila sub toate formele sale, respectiv, "coautorat, instigare sau complicitate".

b. Subiectul pasiv al infractiunii de ultraj este in principal organul care exercita autoritatea publica; subiect pasiv secundar este persoana care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat si impotriva careia s-a savarsit amenintarea, lovirea sau orice acte de violenta, precum si vatamarea corporala. Functionar public care indepline 555b18f ste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat poate fi numai o persoana care functioneaza in cadrul unui organ al puterii legislative, executive sau judecatoresti si care indeplineste o functie ce implica "exercitiul autoritatii publice."

Indeplinirea unei asemenea functii publice, presupune ca functionarul public in realizarea atributiilor lui de serviciu, poate emite hotarari cu caracter obligatoriu si este indrituit sa controleze indeplinirea lor, iar cand este cazul poate sa impuna aceasta realizare.

Asemenea functii sunt acelea de: membru al Parlamentului, al Guvernului, al Curtii Constitutionale, al Curtii de Conturi, judecator, procuror, ofiter (subofiter de politie sau SRI), brigadier silvic, paznicul, medicul sef de circumscriptie, agentul de la circumscriptia financiara, avocatul in executarea atributiilor in cadrul biroului si in fata organelor judiciare, de asemenea, membrii din compunerea birourilor electorale, membrii comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a modelului si a modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum si pentru punerea in posesie a proprietarilor.

Nu pot fi subiecti pasivi ai infractiunii de ultraj, pentru ca nu indeplinesc functii ce implica exercitiul autoritatii publice, persoanele care efectuaeza acte sau operatii tehnico-administrative (statisticienii, arhivarii, soferii, planificatorii, remizierii) , portarul,



paznicul de la o societate comerciala privata, neavizat de catre organele de politie, membrii comisiilor de lichidare a patrimoniului cooperativelor si asociatiilor intercooperatiste sau de stat si cooperatiste, ori daca este un organ de executare a hotararilor judecatoresti, in acest ultim caz, aplicandu-se numai dispozitiile cu caracter special ori, organul de executare a hotararilor judecatoresti, in acest ultim caz aplicandu-se numai dispozitiile cu caracter special din art. 271 C.pen.

Atat actele preparatorii, cat si tentativa, desi posibile, nu sunt incriminate.


3. Sanctiuni

Infractiunea de ultraj in forma simpla este sanctionata cu inchisoarea de la 3 luni la 4 ani.(art.239 alin.1 C. pen.).

In cazul formei agravate - alin.(2), pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 7 ani, iar daca s-a produs vatamarea corporala grava, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani.

Daca faptele prevazute la alineatele precedente sunt savarsite impotriva unui magistrat, politist sau jandarm ori alt militar maximul special al pedepsei se majoreaza cu 3 ani.




Alin. (1) al art. 239 a fost abrogat prin L. nr. 160/2005.Anterior abrogarii, alin (1) al art. 239 avea urmatorul continut: "Insulta sau calomnia savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra unui functionar public care indepline 555b18f ste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani". Codul general al Romanie.-Editia a 2-a, revizuita, Editura All Beck, 2005, Bucuresti, pg. 370.

Alin.(2) al art. 239 este reprodus astfel cum a fost modificat prin L. nr.160/2005. Anterior L. nr. 160/2005, alin. (2) al art.239 avea urmatorul continut: "lovirea sau orice acte de violenta, precum si in vatamarea corporala savarsita impotriva persoanei prevazute in alin.(1), aflata in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la7 ani, iar daca s-a produs o vatamare corporala grava, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani."Idem.,op cit., pg. 370.

Gheoghe Nistoreanu, Alexandru Boroi, Drept penal, Curs selectiv pentru examenul de licienta, Editura All Beck, 2002, Bucuresti, pg.372.

Vasile Dobrinoiu si colab., op. cit., pg.457.

Gheoghe Nistoreanu si colab., op. cit., pg.373.

Vasile Dobrinoiu si colab., op. cit.,  pg.457-458.



Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact