StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a lua DECIZIA CORECTA
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie comerciala
Trimite articolul prin email Concepte privind piata de capital Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Concepte privind piata de capitalCONCEPTE PRIVIND PIATA DE CAPITAL


Pe plan international se disting doua mari concepte cu privire la piata de capital. Acestea sunt:

  • conceptul continental european
  • conceptul anglo-saxon

Conceptul continental european este de sorginte franceza. Acesta porneste de la premisa ca atat pe piata monetara cat si pe piata valorilor 949c26j mobiliare, a asigurarilor si pe cea ipotecara se vehiculeaza capitaluri. De aceea, potrivit acestui concept piata de capital cuprinde piata monetara, piata financiara si piata ipotecara (fig 1.1)

Fig. 1.1 Structura pietei de capital potrivit conceptului continental-european


In acest concept pe piata monetara se realizeaza tranzactii cu instrumente financire emise pe termen mediu si scurt. Pe piata financiara se tranzactioneaza instrumente financiare emise pe termen lung, iar pe piata ipotecara se tranzactioneaza creditele ipotecare.


Conceptul anglo-saxon considera ca piata financiara cuprinde piata monetara, pita de capital si piata asigurarilor (fig. 1.2)


Fig. 1.2 Structura pietei financiare potrivit conceptului anglo-saxon


In acest concept pe piata monetara se realizeaza tranzactii cu instrumente financire emise pe termen scurt. Pe piata de capital se tranzactioneaza instrumente financiare emise pe termen mediu si lung, iar pe piata asigurarilor se tranzactioneaza contracte de asigurari.Se poate observa faptul ca intre cele doua concepte exista cateva deosebiri majore:

  • in primul concept piata de capital este mult mai cuprinzatoare in timp ce in celalalt piata financiara are o extindere mai mare, incluzand si piata de capital;
  • potrivit conceptului continental european pe piata monetara se tranzactioneaza instrumente financiare emise pe termen mediu si scurt, iar in conceptul anglo-saxon pe aceasta piata se tranzactioneaza doar instrumente emise pe termen scurt;
  • in primul concept piata ipotecara este evidentiata in mod distinct, iar in cel de-al doilea concept se evidentiaza separat piata asigurarilor. In conceptul anglo-saxon creditele ipotecare sunt oferite de banci (piata monetara) si acestea odata acordate nu mai genereaza alte tranzactii cu instrumente financiare.

In tara noastra s-a adoptat conceprul anglo-saxon. Ca urmare, piata de capital este o componenta a pietei financiare. Abordarile pe care le realizam in aceasta lucrare privitor la piata de capital vor face referire la conceptul anglo-saxon.


Pornind de la aceasta ipoteza, putem defini piata de capital ca fiind ansamblul relatiilor, mecanismelor si institutiilor prin care se realizeaza transferul capitalurilor dinspre cei care dispun de resurse banesti temporare catre cei care au nevoie de ele prin intermediul unor instrumente financiare emise pe termen mediu si lung, cu respectarea unor reguli specifice.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact