StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Noi putem sa te ducem spre NIVELUL URMATOR
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie comerciala
Trimite articolul prin email Distributia de marfuri : Economie comerciala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Distributia de marfuriDISTRIBUTIA DE MARFURI

CONTINUTUL DISTRIBUTIEI DE MARFURI

Distributia de marfuri reprezinta procesul, reteaua si momentul in care bunurile si serviciile sunt puse la dispozitia consumatorilor - intermediari sau finali - asigurandu-le acestora facilitatile de loc, timp, 717f53h marime, potrivit cerintelor de pe piata. Distributia de marfuri consta in transferul titlului de proprietate asupra produsului de la producator la consumator.

Distributia fizica consta in a pune din punct de vedere material bunurile la dispozitia consumatorilor, cu ajutorul mijloacelor de transport si al stocajului. Distributia fizica se mai numeste si logistica comerciala. Conceptul de distributie depaseste simpla vehiculare a marfurilor, la ea adaugandu-se o gama de servicii si o influentare activa a productiei pe baza cunoasterii consumatorilor, respectiv a cererii. Distributia de marfuri are, deci, in vedere livrarea marfurilor, vanzarea cu ridicata si cu amanuntul, mobilizarea resurselor materiale, umane si financiare, stabilirea modalitatilor de transfer a titlurilor de proprietate si asigurarea lor, care duc in final la cresterea cifrei de afaceri generatoare de profit.

ROLUL SI FUNCTIILE DISTRIBUTIEI

Comertul, ca faza intermediara intre productie si consum trebuie sa asigure echilibrul necesar in cadrul pietei si fluiditatea actelor de vanzare-cumparare. Distributia are rolul de a regulariza miscarea bunurilor si serviciilor pe piata, in acest sens, ea are un ansamblu de functii:

deplasarea produselor de la producator la consumator prin intermediul activitatii de transport, stocare, depozitare si conditionare, manipulare si ambalare.

informarea in vederea asigurarii unei bune informari a clientelei, de alegere a produselor necesare.

finantarea unor operatiuni comerciale de stocare si transport.

CIRCUITELE DE DISTRIBUTIE

Circuitul de distributie, respectiv circuitul comercial include producatorul, consumatorul precum si toti intermediarii cu caracter comercial implicati in transferul respectiv.

Definirea circuitelor de distributie are in vedere lungimea, latimea si adancimea circuitului.

Lungimea
este data de numarul verigilor intermediare, care participa succesiv de la producator la consumator si gasim urmatoarele circuite:

circuite foarte scurte: in cadrul carora nu intervine nici un intermediar, vanzarea fiind realizata direct de catre firma producatoare la cumparatorii finali.

circuite scurte: care nu comporta intre producator si clientul final decat un intermediar, in mod frecvent este un detailist. Munca de comercializare cade in mana producatorului.

circuite  medii: unde producatorul vinde produsele sale unei centrale de cumparare, care le distribuie apoi la propriile sale puncte de vanzare.

producator → centrala de vanzare → puncte proprii → consumator

circuite lungi: care includ mai multi intermediari.

Latimea sau amploarea circuitului de distributie este data de numarul unitatilor prin care se asigura circulatia unui produs in cadrul aceleiasi etape a circuitului, spre exemplu in cazul livrarilor scurte, latimea este data de numarul de comercianti cumparatori ai produsului.

Adancimea sau gradul de apropiere a circuitului de punctele de consum.


Figura 3. - Tipurile circuitelor de distributiePolitica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact