StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a lua DECIZIA CORECTA
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie comerciala
Trimite articolul prin email Finantarea si garantiile bancare in comertul international : Economie comerciala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Finantarea si garantiile bancare in comertul internationalFINANTAREA SI GARANTIILE BANCARE IN COMERTUL INTERNATIONAL

FINANTAREA

Finantarea comertului exterior reprezinta premisa obligatorie a oricarei afaceri adica analiza existentei capitalului financiar necesar pentru efectuarea si realizarea ei. Analiza trebuie sa cuprinda 3 aspecte fundamentale:

evaluarea justa a propriei situatii financiare curente;

alegerea adecvata a sursei si a tipului de finantare, dintre cele emitente;

comensurarea cat mai exacta a cuantumului de capital necesar pentru demararea afacerii, pana in momentul cand acesta va deveni rentabil.

Finantarea comertului exterior prezinta doua aspecte - unul bancar monetar si altul prin care se asigura mijloacele de plata in comertul international. O justa evaluare a propriei situatii financiare, inainte de contractarea unor imprumuturi, va avea in vedere:

sursele de venituri permanente (salarii, dividende, etc );

bunuri mobile sau imobile care se pot prezenta ca garantii in caz de necesitate;

imaginea persoanei in calitate de om de afaceri, respectiv modul in care este perceputa de cercurile bancare si economice locale.

Din punct de vedere al finantatorului, analiza oportunitatii acordarii unui imprumut se va axa pe caracterizarea antreprenorului. Vor fi analizate elemente de stabilitate a acestuia.

Surse de capital

capitalul propriu cel obtinut prin restructurarea propriei activitati, vanzarea de active, recuperarea unor creante. Acest capital poate fi creat si din incasarile la export. Acest tip de capital este cel mai ieftin nefiind purtator de dobanzi, dar este limitat.

capital strain - nu se refera numai la factorul de extraneitate, ci are in vedere sursa, care este exterioara antreprenorului. In general capitalul strain se obtine de la banci, societati financiare, companii comerciale, capitaluri private in cautarea de plasament.

CREDITELE IN COMERTUL INTERNATIONAL

Se clasifica in credite comerciale si financiare pentru finantarea operatiunilor de import export de masini sau imprumuturi acordate de banci. Creditele pentru finantarea exporturilor de produse se acorda in proportie de 80-85% din valoarea contractului de export - import.

In practica creditele de export sunt comerciale, iar creditele de import sunt bancare.

In functie de mecanismul de creditare distingem:

credite guvernamentale practicate intre state prin institutiile acestora;

bancare la care participa banca si clientul acesteia;

credite acordate de institutii financiare internationale.

Creditele pentru activitatea de comert exterior prin intermediul carora se finanteaza, crediteaza si deconteaza operatiunile de export-import. In Romania se acorda in lei prin BRCE si sunt:

creditul pentru exportul cu plata la vedere;

credite pe documente de export acordate unor firme pe baza declaratiei vamale si a altor documente de export (factura comerciala, conosament, etc.) care servesc la decontare avizata de vama;

credite pentru transport si alte prestatii pe parcurs extern cu conditia de livrare CIF;

credite pentru reexport;

credite guvernamentale;

credite pentru export cu plata in transe pana la 1 an;

credite pentru import de marfuri.

In functie de modalitatea de acordare a creditului se folosesc:

credite de scont rezultate prin scoaterea tratelor ce apar in tranzactii comerciale internationale:
credite in cont curent acordate de bancile comerciale.

Durata de acordare a creditului

Perioada de creditare depinde de obiectul ei si de situatia politico-economica a tarii partenere.

Dobanda la credit considerata ca o taxa platita creditorului in functie de suma imprumutata, tipul de imobilizare a sumei la debitor (pe termen scurt, mijlociu sau lung), politica economica.

Dobanda in relatiile economice internationale se practica in doua forme distincte:

Dobanda simpla DS

unde:

S0 - suma imprumutata

i - dobanda unitara produsa de o unitate valutara intr-un an

t - numarul de ani pentru care se face imprumutul

Dobanda compusa care este proportionala cu suma imprumutata. crescand exponential de la un an la altul.

Calculul se face pe baza relatiilor:

unde:

S0; = suma imprumutata

(1+i) = n, numit si factor de fructificare a imprumutului

In contractele de credit international se utilizeaza dobanda fixa (cota ramane constanta pe toata perioada de rambursare).

Dobanda sariabila LIBOR este rata dobanzii aplicate la depozitele in eurovalute pe piata interbancara londoneza si serveste ca nivel de baza in calculul dobanzilor aplicate la imprumuturi in eurovalute.

Se utilizeaza in mod curent la stabilirea dobanzii la credite ce decurg din tranzactii valutare.

LIBOR The London Inter Bank Offered Rate

GARANTIILE BANCARE IN COMERTUL INTERNATIONAL.

Garantiile bancare respectiv bonitatea bancii si a partenerului este constituita din capacitatea de a face fata obligatiilor de plata la termenele scadente. Emiterea unei garantii bancare se poate face :

direct prin intermediul bancii din tara vanzatorului in favoarea cumparatorului strain;

indirect: banca din tara vanzatorului insarcineaza o banca straina sa stabileasca o garantie in favoarea cumparatorului.

Varianta aleasa depinde de prevederile legale din tara cumparatorului. Principalele diferente intre aceste doua posibilitati constau in modul de redactare. Garantia directa este formulata in maniera individuala in functie de particularitatile fiecarui caz; garantia indirecta emisa de banca tarii cumparatorului utilizeaza formule standard din tara respectiva si este acoperita de o contragarantie emisa de tara vanzatorului neconditionata si platibila la cerere.

Valabilitatea unei garantii joaca un rol deosebit de important. Momentul de stingere a angajamentului trebuie fixat foarte clar pentru ca banca sa anuleze automat garantia la scadenta acesteia. In caz contrar beneficiarul trebuie sa restituie automat documentul original. Daca furnizorul nu respecta total sau partial angajamentele sale contractuale garantate de banci, beneficiarul poate face apel la garantie.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact