StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a lua DECIZIA CORECTA
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie generala
Trimite articolul prin email Venitul la nivel macroeconomic Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Venitul la nivel macroeconomic



Venitul la nivel macroeconomic


La nivelul economiei nationale, expresia veniturilor incasate de posesorii factorilor de productie, corespunzator contributiei aduse la crearea bunurilor si serviciilor, constituie venitul national. Potrivit metodei de productie, venitul national reprezinta valoarea adaugata neta, exprimata in preturile factorilor, creata in decurs de un an de catre agentii economici ai unei tari, in interiorul tarii si in strainatate; VN = Σ VANp.f.= PNNp.f .= PNBp.f.Amortizarea. Potrivit metodei repartitiei (insumarii veniturilor), se poate aprecia ca venitul national inglobeaza in componenta sa urmatoarele forme de venit, impozabile la nivel microeconomic: salarii, profituri, rente, dobanzi nete. Altfel spus, venitul national reflecta totalitatea veniturilor incasate de proprietarii factorilor de productie - munca, pamant, capital. Producerea venitului national nu este un scop in sine; ea urmareste satisfacerea trebuintelor prezente si viitoare ale membrilor societatii, venitul national fiind singura sursa de plata pentru serviciile efectuate, care sa asigure bunastarea oamenilor. Asadar, cu cat acest indicator inregistreaza marimi superioare, cu atat exista posibilitati reale ca fiecare membru al societatii sa inregistreze venituri mai mari, sau sa beneficieze de efectele pozitive ale unei repartitii judicioase a venitului national. Repartitia venitului national este un proces care se infaptuieste in doua etape: distribuirea (repartitia primara) si redistribuirea (repartitia secundara). Repartitia primara este procesul de transformare a venitului national (ori a produsului intern net, dupa caz) in venituri ale detinatorilor de capital avansat in sfera productiei materiale si a serviciilor cu caracter lucrativ (persoane fizice si juridice), precum si ale participantilor la activitatile din cadrul acestor sectoare productive (agenti economici, populatia ocupata in sectoarele respective). In urma acestui proces se formeaza asa-numitele venituri primare (formele fundamentale ale veniturilor), dupa cum urmeaza: salarii - pentru posesorii fortei de munca, profituri - pentru firme si intreprinzatori, rente - pentru proprietarii terenurilor si dobanzi - pentru capitalurile de imprumut in scopuri productive.





Dar, distribuirea venitului national (repartitia primara) nu asigura venituri pentru toti membrii societatii, ceea ce face necesara repartitia secundara a sa (redistribuirea) si constituirea veniturilor derivate (secundare). Redistribuirea venitului national poate avea loc prin cateva modalitati specifice21, insa partea covarsitoare a acestui proces (peste 90%) se relizeaza prin intermediul relatiilor financiare (finantelor publice). In acest cadru, statul mobilizeaza la dispozitia sa o parte din venitul national (din veniturile primare), prin mecanismul impozitelor, taxelor si contributiilor percepute de la agentii economici si populatie, constituindu-se astfel fondurile destinate satisfacerii nevoilor intregii societati. In mod concret, este vorba despre fondurile macrosistemului economico-social (bugetul administratiei centrale de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat), la dispozitia carora se concentreaza totalitatea veniturilor publice ale unui stat. Aceste venituri sunt destinate acoperirii cheltuielilor legate de acele activitati si servicii, necesare in orice societate, precum: activitatile social-culturale (invatamant, sanatate, cultura, arta), administratia publica, apararea tarii, ordinea publica interna, serviciile si obiectivele economice de importanta strategica nationala, protectia sociala etc. Producerea venitului national are drept motivatie satisfacerea celor doua necesitati vitale pentru o societate - consumul si economisirea -, astfel ca venitul (V) se divide, in procesul utilizarii, in doua mari componente: consum (C) si economii (E); deci V = C + E. Scopul final al oricarei activitati economice fiind satisfacerea trebuintelor directe ale populatiei, venitul (in acceptiunea sa, micro si macroeconomica) este utilizat, in primul rand pentru consum si, apoi, pentru economii, in vederea sporirii avutiei. Impartirea venitului in consum si economii, avand o anumita valoare, este limitata de marimea venitului. Acesta se descompune deci, si nu se compune din parti formate independent. El este pragul superior pana la care pot sa ajunga consumul si economiile insumate.









Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2021: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact