StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » banci si burse

Trasaturi specifice cartilor de plataTrasaturi specifice cartilor de plata


Daca un bilet de banca are drept suport o hartie ce rezista la numeroase manipulari, suportul din plastic al noilor mijloace de plata electronica trebuie

sa raspunda unor caracteristici speciale.

Materialul cartii trebuie sa fie din P.V.C. sau P.V.C.A. sau dintr-un material ce prezinta caracteristici de exploatare cel putin echivalen 818f51i te, precum poliesterul si polietilena; suportul cartii trebuie sa permita deformarile (indoirile sau plierile) care se produc in cursul folosirii normale in cadrul unui dispozitiv de citire sau de imprimare, fara sa prejudicieze functionarea cartii; o alta caracteristica este rigiditatea-o prea mare flexibilitate ar face cartea improprie pentru o folosire normala.Alte caracteristici pe care trebuie sa le prezinte sunt inflamabilitatea toxicitatea, rezistenta la produsele chimice, stabilitate la temperatura, umiditate, lumina.

Grosimea cartelei a fost initial stabilita de catre echipamentele de imprimat disponibile in industrie. Aceasta caracteristica este folositoare din urmatoarele motive ce tin de factorul uman: orientare, inserare si regasire usoara, convenabila de purtat in portofel.

In alegerea materialului utilizat in fabricarea cartelelor s-a plecat de la ideea obtinerii unor economii acceptabile precum si de la necesitati privind durata de viata preconizata a cartelei.

S-a optat pentru un material plastic laminat. Straturile sale exterioare sunt transparente cu rol in protejarea unui miez ce reprezinta corpul primar al cartelei.

Pe suprafata miezului sunt lipite la cald sau prin procedee chimice alte materiale.

Acestea contin imprimate pe ele caractere de identificare, specifice cartelei.

De exemplu, portiunea aferenta semnaturii proprietarului precum si cea a benzii magnetice sunt lipite la cald pe suprafata miezului.

Acest lucru ajuta la inspectia vizuala a suprafetei cartelei si astfel se pot detecta incercarile de a suprapune o noua semnatura peste cea existenta pe suprafata, eliminandu-se totodata si posibilitatea de frauda prin infasurarea unei fasii de banda magnetica de jur imprejurul cardului.Materialul plastic din care este confectionata cartela este ales sa se inmoaie la temperatura de 50 de grade Celsius.

Acest lucru permite ca dispozitivul de stantare sa creeze pe cartela caractere in relief.

Caldura poate actiona asupra cartelei si intr-un mod nedorit. Astfel, orice expunere a cartelei la caldura, expunere combinata cu o presiune oarecare va permite alterarea caracterelor stantate.

Tehnicile de alterare pot utiliza caldura pentru stergerea frauduloasa a caracterelor stantate, in incercarea de a stanta altele in scopul schimbarii numarului de identificare al titularului.

In scopul eliminarii acestui neajuns, in noile cartele emise, s-au introdus imagini holografice.

Ele sunt fizic plasate peste caracterele stantate si orice incercare de stergere a acestor caractere va duce la distrugerea efectului tridimensional al hologramei. In acest fel orice incercare de frauda poate fi depistata vizual de catre comerciant.

Dimensiunile cartilor de plata fac obiectul unei standardizari internationale in acest domeniu (standardul ISO 2894); formatul retinut este 86x54x0,76 (in milimetri) cu tolerante reduse.

Tehnologia folosita pentru aceste mijloace de plata electronice determina caracteristicile lor functionale si de stocare precum si gradul de securitate oferit.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact