StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finante internationale

Nevoia de lichiditati internationale

Nevoia de lichiditati internationaleSistemul bancar centralizeaza toate cererile si ofertele de ofertele de monede straine contra moneda internationala ( acestea sint operatiile pietei valutare ) , iar soldul ansamblului acestor operatiuni , dupa compensarea zilnica , constituie nevoia sau excedentul net de lichiditati internationale ale ansamblului rezidentilor tarii consi 444f58e derate .

La nivelul unui stat , nevoile de lichiditati nu apar decit atunci cind soldul schimbarilor sale de price natura cu strainatatea este negativ .

Nevoia de lichiditati internationale depinde si de structura schimburilor cu strainatatea . La acelasi volum global de schimburi pot corespunde situatii foarte diferite dupa cum schimburile intre tari sint relativ echilibrate pe plan bilateral sau nu . Cu cit schimburile bilaterale sint mai dezechilibrate cu cit soldurile platilor curente ale tarilor angajate sint mai ridicate este nevoie de mai multe lichiditati pentru a regla acesta solduri .

Cu cit este mai mare valoarea schimburilor internationale lumea are nevoie de mai multa moneda pentru a finanta aceste schimburi . Pe masura ce se dezvolta comertul international , sporeste si volumul creditelor internationale si , partial , are loc si o prelungire sistematica a perioadelor de plata .

Perioada anilor '70 a ilustrat clar aceasta relatie strinsa intrestructura comertului mondial si nevoile de lichiditati internationale .

Ca urmare a celor doua socuri petroliere din 1973 si 1979 , au aparut importante dezechilibre ale balantelor de plati , atit in tarile dezvoltate importatoare de petrol , cit si in in tarile in curs de dezvoltare neproducatoare de petrol .

Toate aceste tari au mare nevoie de credite internationale care au determinat o puternica sporire a lichiditatilor internationale .

Nevoie de lichiditati internationale mai sint determinate si de faptul ca detinatorii de mijloace financiare internationale cauta sa cistige cit mai mult jonglind permanent cu diversle forme de plasament , ceea ce provoaca o mare mobilitate a capitalurior pe plan international si implicit , dezechilibre ale balantelor de plati ale tarilor carora le apartin cei care jongleaza .Cu cit este mai mare mobilitatea capitalurilor internationale , deficitele si excedentele platilor curente ale tarilor afectate de aceste miscari sint mai ridicate , iar bancile lor centrale au nevoie de rezerve daca ele vor sa finanteze aceste deficite.

In concluzie , lichiditatile internationale trebuie sa satisfaca mai multe categorii de nevoi , care pot fi grupate , in mare , in trei grupe :

a) cele care determina necesitatea de a finanta tranzactiile internationale si care pot fi satisfacute cu valute convertibile .

b) cele care genereaza necesitatea pentru bancile centrale si , mai , ales pentru operatorii de pe pietele inernationale , de a face fata dezechilibrelor temporare sau durabile ale balantelor lor de plati externe si care sint asigurate cu valute de rezerva ; ele asigura nu doar reglarea , ci si conservarea mai buna a puterii de cumpararea de catre banci , intreprinderi sau particulari .

c) nevoi care rezulta din faptul ca statele trebuie intotdeauna sa fie in masura de a face fata unei eventuale crize a platilor externe mai mult sau mai putin nepravazute .

In acest scop , ele isi pot constitui rezerve , dar pot , de asemenea , sa dispuna de linii de credit automate deschise in permanenta de catre alte tari , aceasta situatie fiind chiar mai putin costisitoare .

Liniile de credit automat pot fi dechise fie in baza unor acorduri de asistenta reciproca existind intre doua tari ( acordurile swap ) , fie in baza unor acorduri negociate intre mai multe tari ( cum este cazul acordurlior semnate la nivelul Fondului Monetar International ) .
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact