StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finante internationale
Trimite articolul prin email Tehnici de finantare pe termen mediu si lung : Finante internationale Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Tehnici de finantare pe termen mediu si lungTehnici de finantare pe termen mediu si lung


Finantarea pe termen mediu si lung este specifica exporturilor de valoare mare, exporturilor complexe ca si unor forme de cooperare industriala.

Creditul furnizor constituie un instrument de finantare a exporturi 818f59i lor prin facilitatea (plata pe credit) pe care furnizorul o acorda cumparatorului. Creditul nu depaseste 80–90% din valoarea marfii, importatorul achitand diferenta sub forma de avans sau plata la livrare. Creditul furnizor este acordat direct de exportator importatorului, iar conditiile si schema de plata sunt trecute in contract. Exportatorul se confrunta cu dezavantajul imobilizarii fondurilor proprii in marfa livrata pe credit. Pentru a elimina acest dezavantaj, furnizorii iau in paralel credite de la banci specializate in finantarea exporturilor pe baza unei conventii incheiate in acest sens. Bancile comerciale, la randul lor, au posibilitatea sa se refinanteze de la Banca Centrala sau de la o institutie specializata in finantarea exporturilor din tara lor conditionand acordarea creditului de asigurarea acestora la o institutie de asigurare. Polita de asigurare emisa in favoarea furnizorului este cedata bancii care a acordat creditul, serveste drept garantie bancii pentru creditul acordat pe intreaga perioada a valabilitatii sale. Costul asigurarii este platit de exportator, dar este suportat de importator, prin includerea ei in pretul marfii sau prin evidentierea ei separata in contract.

Creditul furnizor presupune 3 documente

à contractul comercial international, incheiat intre exportator si importator;

à conventia de asigurare (exportator–banca);

à polita de asigurare (exportator–institutie de asigurare).

In Romania, creditul furnizor este mai rar utilizat la operatiunile de import, dar el constituie principala forma de creditare a exporturilor romanesti.

Creditul cumparator se particularizeaza prin faptul ca este acordat de banca din tara exportatorului direct importatorului sau bancii sale. Valoarea creditului se situeaza intre 75 90% din valoarea marfii, diferenta fiind suportata de importator sub forma de avans sau plata la livrare. Utilizand acest tip de credit, furnizorul este platit integral la livrarea marfii. Pentru acordarea creditului cumparator intre aceasta sau banca sa si banca exportatorului se incheie conventii de credit. Bancile care acorda credite cumparator isi reantregesc fondurile dela Banca Centrala sau de la o institutie de finantare prin rescontare. Asigurarea creditelor se realizeaza de catre banca exportatorului la o institutie de asigurare din tara sa. Costul asigurarii este suportat de importator. Si in cazul creditului cumparator apar cele 3 documente

à contractul comercial international, incheiat intre exportator si importator;

à conventia de asigurare (importator- banca exportatorului);
à polita de asigurare (banca exportatorului–institutie de asigurare).

In ultimii 30 de ani, creditul cumparator a inregistrat o extindere deosebita in finantarea comertului international.

Linia de credit,considerata finantare pe termen scurt, utilizata uneori si pe termen mediu, reprezinta un credit pe care banca il tine la dispozitia altei bancii. Ea presupune in principiu 4 elemente

à plafonul creditului;

à perioada cat plafonul este tinut la dispozitie;

à dobanda la care a fost acordat;

à obiectul.

Din punct de vedere al obiectului, liniile de credit pot fi financiare si comerciale.

Liniile de credit financiare sunt acordate de o banca alteia fara un obiect al creditarii specificat in mod expres. Din linia de credit deschisa in favoarea sa, banca debitoare efectueaza diferite plati. De regula, astfel de linii de credit sunt acordate pentru plata unor importuri curente cu plata la vedere sau pe termen scurt. Dobanda luata in considerare este dobanda LIBOR, careia i se adauga o marja in functie de bonitatea si standingul bancii debitoare. Perioada pentru care se acorda o astfel de linie de credit nu depaseste de regula 3 ani. Liniile de credit comerciale sunt acordate de banci sau institutii de finantare a exporturi 818f59i lor altor bancii situate in tari importatoare. Astfel de linii se pot deschide direct in favoarea unor mari firme importatoare.

Creditele guvernamentale sunt credite acordate de un stat altui stat. La baza derularii lor stau acordurile de credite guvernamentale. Creditul se acorda pe baza unei intelegeri incheiate intre doua state si consta in marfuri vandute pe credit, iar rambursarea lor poate fi realizata in marfuri sau valuta convertibila. Fondurile necesare acordarii creditului sunt suportate din bugetul tarii exportatoare, iar conditiile de acordare a lor sunt de regula preferentiale. Creditul este garantat de guvernul tarii importatoare prin reprezentantul sau, Ministerul de Finante sau Banca Centrala. Livrarile pe credit si rambursarea ratelor scadente se face esalonat. Derularea operativa a livrarilor si rambursarilor se realizeaza prin bancile desemnate in acest sens de tarile partenere. Creditele guvernamentale constituie, pentru tara exportatoare o modalitate de finantare a exporturi 818f59i lor, iar pentru cea importatoare o facilitate pentru efectuarea de importuri de valori mari cu dobanzi avantajoase, termene indelungate si uneori cu posibilitatea rambursarii in marfuri.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact