StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finantele intreprinderilor

Factorii endogeni si contextuali de influenta asupra activitatii si performantelor intreprinderiiFactorii endogeni si contextuali de influenta asupra activitatii si performanTelor intreprinderii


In cadrul unei analize si evaluari globale a factorilor care influenteaza activitatea si performantele unei intreprinderi o atentie deosebita trebuie acordata factorilor exogeni si factorilor contextuali.

Fiecare din acesti factori endogeni poate exercita o influenta pozitiva sau negativa asupra activitatii firmei.

Proprietarul firmei, poate fi, dupa caz, o persoana sau un grup de persoane (asociati sau actionari), joaca un rol important in stabilirea optiunilor strategice, adoptarea si punerea in aplicare a unei s 545g62f trategii adecvate. Detinand puterea economica in cadrul firmei prin capitalul acesteia, proprietarul, de regula urmareste adoptarea unor obiective performante si urmareste realizarea acestora punand in folosul intreprinderii pregatirea sa manageriala si intregul sau potential de intreprinzator.

Managementul firmei reprezinta un alt factor endogen determinant in obtinerea unor performante superioare si asigurarea perenitatii intreprinderii. Realizarea unui management la nivel superior presupune existenta unei echipe de conducere si a unui corp de manageri pe toate verigile organizatorice si nivelurile ierarhice, cu o inalta pregatire tehnica si economica, care, prin calitatile, cunostintele, aptitudinile si deprinderile lor, sa asigure realizarea unui proces de management strategic eficient si adoptarea pe aceasta baza a unor strategii adecvate performante sau care sa permita asigurarea viabilitatii economice.

Consiliul de administratie si biroul executiv, organele de conducere directa ale intreprinderii, pot exercita un impact major prin deciziile adoptate asupra realizarii unei activitati la nivel superior si obtinerea performantelor economice dorite.

Dimensiunea intreprinderii, ca factor endogen, influenteaza asupra obiectivelor fixate, a felului strategiei si amploarea acesteia. O firma de mari dimensiuni comparativ cu una de mici dimensiuni, are o anvergura mai mare a activitatilor, avand la dispozitie un volum de resurse mai ridicat si posibilitati de a contracta credite mult mai mari, ca urmare a garantiilor pe care le ofera, ea avand insa o inertie mai mare fata de schimbare.

Complexitatea organizatiei, de asemenea factor endogen, concretizata in numarul de subunitati existente, numarul produselor sau al serviciilor executate este si un factor de stabilitate sub raport concurential si ofera posibilitatea realizarii unui volum important de beneficii, ca rezultat al efectelor economice favorabile de scara, de experienta, de anvergura. La o organizatie complexa strategia adoptata cuprinde optiuni ample, capabile sa genereze efecte economice si tehnice superioare. Pe de alta parte, in cazul unei complexitati prea mari se poate ivi pericolul aparitiei cheltuielilor suplimentare de complexitate, cu efecte negative, greutati in coordonarea activitatilor, existand pericolul amplificarii manifestarilor de birocratism.

Inzestrarea tehnica si tehnologiile folosite influenteaza prin starea si nivelul lor asupra performantelor intreprinderii. Cu cat intreprinderea dispune de o mai buna inzestrare tehnica si de tehnologii mai performante, cu atat gradul ei de competitivitate pe diferitele piete este mai mare si rezultatele obtinute mai bune.

Dispersia teritoriala a subdiviziunilor organizatorice exercita o puternica influenta asupra strategiei, in mod deosebit la intreprinderile mari care dispun de subunitati de productie, filiale sau sucursale cu amplasamente teritoriale diferite, in tara sau in strainatate. In aceste conditii se impun adoptarea unor strategii speciale, cum sunt strategiile de anvergura geografica sau de mondializare, care, bine puse la punct si corect operationalizate, pot asigura avantaje economice.Gradul de dispersare teritoriala pune problema unei judicioase repartizari a resurselor, luarea in consideratie a particularitatilor pietelor de catre unitatile dispersate si o buna conducere si organizare de la centru a acestor subdiviziuni organizatorice.

Un factor endogen de o deosebita importanta sub raport strategic il constituie potentialul uman de care dispune intreprinderea, cuprinzand atat personalul care lucreaza in cadrul acesteia cat si colaboratorii sai, care participa la activitatea intreprinderii. Numarul si calitatea personalului sub aspectul profesiunii, al calitatii cunostintelor, al capacitatii de munca si al gradului de motivare influenteaza asupra bunei realizari a procesului de conducere strategica.

In conditiile unui mediu puternic concurential, potentialul informational al intreprinderii si cresterea acestuia capata o importanta strategica tot mai mare. Un bun potential informational trebuie sa asigure conducerii intreprinderii felul si volumul informatiilor necesare de natura tehnica, economica, juridica etc pentru o buna fixare a obiectivelor si a strategiei si pentru buna cunoastere a mediului concurential si valorificarea oportunitatilor care se prezinta.

Starea economica a firmei si cunoasterea in orice moment a acesteia sub raportul modului de folosire a resurselor si a rezultatelor obtinute, reprezinta punctul de plecare in evaluarea alternativelor strategice pentru viitor si adoptarea si punerea in aplicare a celei mai bune alternative strategice. In functie de starea economica se adopta, dupa caz, strategii de crestere, de stabilizare sau de redresare, optiunile si obiectivele strategice care se impun. Trebuie mentionat ca o stare economica buna a intreprinderii creeaza o imagine buna a intreprinderii, atat pentru institutele si persoanele din afara, interesate in activitatea intreprinderii (investitori, furnizori, clienti, institutii de credit, autoritati locale), cat si pentru persoanele din interiorul intreprinderii interesate direct de prosperitatea firmei.

Schematic, factorii endogeni care influenteaza activitatea si performantele unei intreprinderi sunt:Astfel, un factor determinant asupra strategiilor economice il reprezinta cultura organizationala. Adoptarea obiectivelor strategiilor, a politicilor de realizare a acestora si a modului operativ de punere in aplicare a optiunilor strategice trebuie sa se tina seama si sa valorifice la maximum componentele culturii organizationale. Succesul unei strategii depinde in mare masura de valorile comune ale culturii organizationale, privind de pilda atitudinea fata de reducerea costurilor, privind disciplina in munca, grija manifestata fata de clienti, etc. cat si normele de comportament ale grupurilor de persoane din intreprindere, cum ar fi, de exemplu, raspunsul prompt al salariatilor la cererile clientilor, atragerea executantilor in discutarea si adoptarea deciziilor, promptitudinea conducerii de a recompensa personalul cu rezultate deosebite si de a sanctiona pe cei ce nu se incadreaza in spiritul culturii organizationale.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre finantele intreprinderilor

Functiile sl organizarea finantelor in economia de piata
Continutul finantelor private
Modelul de piata al rentabilitatii si riscului valorilor mobiliare
Modelul de evaluare a activelor financiare (capm) si modelul de arbitraj (apt)
Teoria optiunilor: fundamentele unei optiuni
Teoria optiunilor: utilizarea si evaluarea optiunilor
Decizia de investitii in mediu cert
Intreprinderea, ca un portofoliu de investitii
Selectionarea proiectelor de investitii probabiliste cu ajutorul capm
Decizia de finantare
Politica de dividend
Influenta structurii capitalurilor asupra valorii intreprinderii
Evaluarea patrimoniala si financiara a intreprinderii
Evaluarea mixta a intreprinderii
Analiza rezultatelor intreprinderii
Tabloul de finantare
Diagnosticul financiar al rentabilitatii si al riscului intreprinderii
Necesitatile de finantare a activitatii intreprinderii
Bugetele intreprinderii
Bugetul vanzarilor
Bugetul productiei
Bugetele liniare si neliniare ale exploatarii
Previziunea trezoreriei
Determinarea necesarului de finantare a ciclului de exploatare (nfce)
Finantarea ciclului de exploatare
Costul creditelor de trezorerie si costul creditelor de scont
Teoria pietelor financiare
Politica de investitii
Politica de finantare si de dividend
Evaluarea intreprinderilor
Analiza financiara
Gestiunea financiara pe termen scurt
Gestiunea financiara pe termen lung
Planificarea financiara
Necesitatea, continutul economic sl functiile finantelor romaniei
Finantele sl activitatea financiara a intreprinderii
Sistemul financiar-bancar
Investitiile intreprinderii, finantarea sl amortizarea lor
Gestiunea activelor s! pasivelor circulante
Bugetul de venituri sl cheltuieli al intreprinderii
Veniturile, cheltuielile si profitul agentilor economici din industrie
Mecanismul financiar al romaniei
Politica financiara a firmei
Capitalurile intreprinderii
Veniturile bugetare ale romaniei din impozitele directe
Imprumuturile de stat
Bugetul de stat
Cheltuieli bugetare ale romaniei
Asigurarile sociale de stat
Asigurarile de bunuri, persoane sl raspundere civila
Atragerea economiilor banesti ale populatiei la casa de economii sl consemnatiuni
Datoria publica externa


lupa cautareCAUTA IN SITE