StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » finante » finate publice » Uniunea europeana

Membri

in prezent exista 27 de state membre, dintre care sase membri fondatori din 1952: Franta, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Luxemburg.


Alte noua sunt state care au aderat succesiv:
1973: Irlanda, Regatul Unit, Danemarca


1981: Grecia
1986: Spania, Portugalia


1995: Finlanda, Suedia, Austria
In final, pe 13 decembrie 2002 s-a decis ca la 1 mai 2004 adera: Polonia, Slovenia, Ungaria, Malta, Cipru, Letonia, Estonia, Lituania, Republica Ceha, Slovacia.
Alte doua tari, Croatia si Turcia (asociata din 1963 si in uniune dogmala din 1996), sunt oficial candidate la aderarea la Uniunea Europeana. Romania si Bulgaria au devenit membre cu drepturi depline la 1 ianuarie 2007, deoarece au indeplinit criteriile de aderare si pentru ca Tratatul de Aderare al Republicii Bulgare si Romaniei a fost ratificat de catre toate parlamentele nationale ale statelor membre. Tratatul a fost semnat de reprezentantii statelor membre UE si de cei ai Romaniei si Bulgariei la Abatia Neumilnster din Luxemburg la 25 aprilie 2005.
Turcia este un candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeana. Ambitiile europene ale Turciei dateaza de la Acordurile de la Ankara din 1963. Turcia a inceput negocieri preliminare la 3 octombrie 2005. Totusi, analistii considera ca nu se poate preciza cu exactitate momentul aderarii acestei tari, din cauza numarului mare de reforme economice si sociale care trebuie intreprinse. De la acordarea statutului de tara candidata, Turcia a implementat reforme permanente in privinta drepturilor omului, a abolit pedeapsa cu moartea, a oferit drepturi culturale minoritatii kurde si a avansat in rezolvarea diferendului cipriot. Totusi, din cauza diferentelor religioase si culturale in relatia cu restul Europei, Turcia se loveste de o opozitie puternica din partea guvernelor conservatoare si religioase ale statelor membre, in special Franta, Germania, Austria, Grecia, Cipru si Slovenia.
Croatia este un alt stat candidat la aderare. Aderarea ar putea avea loc pana in 2010, desi procesul de aderare a fost incetinit printre altele de necooperarea Croatiei cu Tribunalul International pentru crime de razboi de la Haga. La 9 noiembrie 2005, Comisia Europeana a recomandat acordarea statutului de candidat Macedoniei, devenind astfel cea de-a treia republica care castiga acest statut.
Trei dintre statele AELS (EFTA), Islanda, Liechtenstein si Norvegia sunt membre ale Spatiului Economic European (SEE/EEA), lucru care le permite participarea in cea mai mare parte a aspectelor pietei unice a EU, fara sa adere. Elvetia, cel de-al patrulea stat EFTA, a respins participarea in EEA printr-un referendum, dar a silit mai multe tratate bilaterale care au un rol similar.
Pentru a putea adapta institutiile europene la o uniune cu 27 de state, au fost prevazute cateva modificari in Tratatul de la Nisa, intrat in vigoare in 2003.
Teritoriul si populatia UE au crescut printre altele si dupa reunificarea germana din 1990, in timp ce inainte fusesera diminuate (mai ales suprafata) prin retragerea Groenlandei (parte a Danemarcai) in 1985, dupa un referendum negati


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact