StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Caracterizarea generala a resurselor financiare : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Caracterizarea generala a resurselor financiareCaracterizarea generala a resurselor financiare


Resursele sunt elemente ale bogatiei unei natiuni. Alaturi de resursele materiale, umane si informationale, un rol deosebit il au resursele financiare.


Resursele financiare reprezinta totalitatea mijloace 939f59j lor banesti necesare realizarii obiectivelor economice si sociale intr-un interval de timp.

RESURSELE

FINANCIARE

NATIONALE

RESURSELE INTREPRINDERILOR FARA SCOP LUCRATIV

 


RESURSELE POPULATIEI
 


In functie de structura finantelor, resursele financiare ale societatii se compun din:

resurse financiare publice;

resurse financiare private.

Resursele financiare publice sunt compuse din :

Resursele administratiei de stat centrale si locale (impozite si taxe, venituri nefiscale, imprumuturi, transferuri (subventii), alte resurse cu caracter intamplator);

Resursele asigurarilor sociale de stat (contributiile pentru asigurari sociale);

Resursele institutiilor publice cu caracter autonom (din vanzarea produselor, executarea de lucrari sau prestarea de servicii).

Resursele financiare private sunt formate din resursele financiare ale agentilor economici particulari, resursele institutiilor si unitatilor fara scop lucrativ si resursele populatiei.

In teoria finantelor publice, se considera ca alocarea efectiva a resurselor intre sectorul public si cel privat determina o anumita proportie intre acestea, putandu-se accepta ca alocarea resurselor este optima daca cerintele consumatorilor sunt satisfacute la nivel maxim, prin intermediul sectorului privat si a celui public. Cu toate acestea o mare importanta prezinta resursele financiare publice. Nivelul lor este determinat, in primul rand de marimea cheltuielilor publice, dar si de conditii conjuncturale. Daca cheltuielile publice cresc in limite rezonabile, este posibil sa nu apara necesitatea apelarii la noi resurse sau luarea de masuri de sporire a fiscalitatii.

Principala categorie de resurse financiare publice o constituie impozitele si taxele. In perioadele de expansiune economica, randamentul impozitelor creste fara a fi necesara sporirea cotelor de impunere sau introducerea de noi impozite. Pe de alta parte, in perioadele in care fenomenele inflationiste se accentueaza, veniturile fiscale cresc in mod automat. Exista si situatii cand sporirea resurselor publice nu este determinata de cresterea cheltuielilor, ci de alte scopuri cu caracter economic (de exemplu, cand se intentioneaza reducerea consumului).Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact