StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Continutul economic al finantelor : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Continutul economic al finantelorContinutul economic al finantelor


Pentru satisfacerea nevoilor generale ale societatii este necesara constituirea unor importante fonduri banesti la dispozitia autoritatilor publice. La constituirea fondurilor publice participa atat persoanele fizice, cat si cele juri 414g63e dice prin: impozite, taxe, contributii, redevente, chirii din concesiunea si inchirierea terenurilor si a altor bunuri propprietate de stat, donatii, ajutorare, imprumuturi.

Formarea si repartizarea fondurilor publice genereaza fluxuri de resurse banesti in dublu sens:

de la persoanele fizice si juridice catre colectivitate, reprezentata prin stat;

de la colectivitate, reprezentata prin stat, catre beneficiarii fondurilor banesti (sub forma de pensii, alocatii pentru copii, ajutoare, burse si alte indemnizatii).

Relatiile social-economice reflecta procesul repartitiei si circulatiei produsului intern brut. Ele cuprind:

a)      relatii banesti, care presupun o schimbare a formelor valorii (ele cuprind si relatiile financiare);

b)      relatii financiare, care presupun un transfer de valoare (de la persoanele fizice si juridice catre fondurile publice si invers)

In concluzie, relatiile economice, exprimate valoric, care apar in procesul repartitiei produsului intern brut, in legatura cu formarea si repartizarea fondurilor banesti necesare pentru satisfacerea nevoilor colective ale societatii, constituie relatii financiare sau finante. Aparitia relatiilor financiare este determinata de transferul, in forma baneasca, de valoare, de la persoanele fizice si juridice, la fondurile ce se constituie in economie sau la dispozitia persoanelor fizice sau juridice beneficiare. Deci, are loc un transfer de putere de cumparare. Daca transferul se face in natura (schimb de bunuri), arunci vorbim de relatii de repartitie ce nu sunt relatii financiare. Relatiile de repartitie pot deveni relatii financiare, cu conditia ca transferurile sa imbrace forma baneasca.

Concluzie: nu toate relatiile banesti care apar in procesul repartitiei si circulatiei produsului intern brut sunt relatii financiare. Sfera finantelor, mai ingusta decat cea a relatiilor banesti, cuprinde numai relatiile banesti care exprima un transfer de valoare, nu si pe cele care reflecta o schimbare a formelor valorii.

In cazul finantelor publice, transferul de valoare are urmatoarele trasaturi:

1. relatiile financiare reprezinta un transfer de putere de cumparare, de valoare de la persoanele fizice si juridice la fondurile ce se constituie in economie si invers.
Explicatie: In cazul in care transferul se face in natura, acesta exprima relatii de repartitie, dar nu dau nastere la relatii financiare. Numai dupa valorificarea produselor respective, contra bani, poate avea loc transferul de valoare la fondul de resurse financiare.

2. transferul de valoare la fondurile ce se constituie in economie se realizeaza , de regula, fara contraprestatie directa, imediata sau individualizata.

Explicatie: 1.pentru impozitul platit de o societate comerciala, aceasta nu poate solicita statului rambursarea acestuia sau o contraprestatie directa sau imediata, de valoare egala.

2. sumele incasate de la populatie revin intregii populatii, insa nu direct si individualizat in raport cu impozitele platite.

3. relatiile financiare se caracterizeaza prin nerambursabilitate, ceea ce inseamna ca transferurile se fac cu caracter definitiv (exemplu: subventii catre regii autonome, institutii publice; transferurile catre populatie alocatii pentru copii, burse, ajutoare, pensii). Rambursabilitatea intervine ca exceptie in cazul imprumuturilor de stat, garantiilor depuse de administratorii si cenzorii societatilor comerciale, de persoanele care gestioneaza bani sau alte valori publice, etc.

In cadrul relatiilor financiare se includ:

1. relatii care exprima un transfer de resurse banesti fara echivalent si cu titlu nerambursabil, considerate relatii financiare sau pur clasice ce isi gasesc reflectarea in bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale, bugetele fondurilor speciale;

2. relatii ce exprima un imprumut de resurse banesti pe o perioada determinata, pentru care se percepe dobanda, numite relatii de credit;

3. relatii care exprima un transfer facultativ sau obligatoriu de resurse banesti in schimbul unei contraprestatii, care depinde de producerea unui eveniment aleatoriu, nunite relatii de asigurari-reasigurari;

4. relatii care apar in procesul formarii si repartizarii fondurilor banesti la dispozitia societatilor, in vederea desfasurarii activitatilor acestora, numite finantele intreprinderilor.


In literatura de specialitate, notiunea de finante este folosita in dublu sens:

1. in sens restrans (relatiile financiare clasice);

2. in sens larg, care cuprind: relatiile financiare clasice, relatiile de credit, relatiile de asigurari-reasigurari si finantele intreprinderilor.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact