StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice

Datoria publicaDatoria publica

Datoria publica la un moment dat, reprezinta volumul surselor financiare publice imprumutate de autoritatile publice centrale sau locale de la persoane fizice si juridice cu sediul in tara sau in str 848b17i ainatate, ramase de rambursat.

Daca se raporteaza soldul datoriei publice la produsul intern brut se determina gradul de indatorare al tarii. In fapt, se poate stabili cat din produsul intern brut ar trebui utilizat daca s-ar rambursa integral datoria publica in anul luat in calcul.

Datoria publica interna a Romaniei reprezinta obligatiile financiare ale statului provenind din imprumuturile contractate sau garantate de stat de pe piata interna si se regasesc in:

I.           Titluri de stat in moneda nationala

II.         Imprumuturi de stat acordate de BNR

III.       Imprumuturi de stat contractate de la banci comerciale din Romania

IV.       Imprumuturi de stat contractate de la alte institutii de credit din Romania sau de la alte agentii guvernamentale.

Titlurile de stat exprimate in moneda nationala pot fi emise pe termen scurt, mediu sau lung. Bonurile de tezaur si certificatele de trezorerie sunt considerate titluri de stat pe termen scurt. Obligatiunile de stat cu scadenta intre 1 - 5 ani de la emisie sunt titluri de stat pe termen mediu si pe termen lung, cele cu o scadenta de peste cinci ani.

Datoria publica externa in baza art.16 alin.1 din Legea datoriei publice nr. 81 din 11 mai 1999, "reprezinta o obligatie neconditionata si irevocabila a statului de rambursare a imprumuturilor contractate de pe piata externa, de plata a dobanzilor si a altor costuri aferente".

Instrumentele prin care se poate angaja datoria publica externa a statului se regasesc in:

titluri de stat emise in valuta pe pietele financiare externe;

imprumuturi de la alte guverne, institutii financiare multilaterale sau organizatii internationale;

imprumuturi de la investitori privati externi;

imprumuturi de la banci straine sau companii straine;

alte imprumuturi.

Imprumuturile de stat (interne sau externe) pot fi angajate si garantate in baza Legii datoriei publice numai in urmatoarele scopuri;finantarea deficitului bugetului de stat; sau a unor necesitati pe termen scurt;

refinantarea datoriei publice;

sustinerea balantei de plati;

finantarea unor proiecte de investitii pentru sectoare prioritare ale economiei;

finantarea unor achizitii publice de bunuri si servicii, materii prime sau resurse energetice;

finantarea unor cheltuieli legate de inlaturarea unor dezastre sau calamitati naturale;

alte necesitati aprobate prin legi speciale.

Structura guvernamentala indreptatita sa administreze datoria publica a Romaniei este Ministerul Finantelor Publice. In acest sens, acesta are urmatoarele atributii:

Þ          evalueaza marimea imprumuturilor proportional cu capacitatea de gestionare a acestora de catre stat;

Þ          asigura evidenta contabila a datoriei publice si evidenta garantiilor de stat emise;

Þ          urmareste si controleaza imprumuturile garantate de stat;

Þ          supravegheaza lichiditatile din Contul General al Trezoreriei Statului pentru plata la timp a obligatiilor asumate;

Þ          elaboreaza anual, contul general al datoriei publice.

In Romania postdecembrista, datorita faptului ca piata de capital a inregistrat un nivel scazut de dezvoltare, insuficienta resurselor financiare a fost acoperita in proportie mare pe seama imprumuturilor externe. In procent de 75% din datoria publica a Romaniei s-a acoperit din piata externa.

Gradul de indatorare al Romaniei (inexistent in anul 1990) a crescut dupa 1990, ajungand la sfarsitul anului 1997 la 25,7% din P.I.B., ceea ce reprezinta un nivel mediu de indatorare, comparativ cu alte state.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact