StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Evolutia istorica a finantelor publice : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Evolutia istorica a finantelor publiceEvolutia istorica a finantelor publice


Pe treptele dezvoltarii social-economice, finantele s-au manifestat ca relatii sociale, de natura economica, aparute in procesul repartitiei venitului national, in stransa legatura cu functiile si 919b19j sarcinile statului. Astfel:

in comuna primitiva

statul inca nu se formase, iar functiile publice erau indeplinite de oameni alesi de intreaga comunitate;

functiile de conducere erau onorifice;

nu existau metode de constrangere speciale;

in sclavagism:

predomina economia naturala inchisa;

functiile publice erau onorifice;

cheltuielile statului erau acoperite prin prestatii in munca sau in natura la care erau obligati supusii statului;

o data cu dezvoltarea economiei de schimb si a aparitiei banilor, statul a folosit ca resurse, pentru acoperirea cheltuielilor publice, impozitele si imprumuturile.

in feudalism
- relatiile marfa-bani nu erau bine dezvoltate, prin urmare cheltuielile statului erau acoperite prin prestatii in munca sau in natura, din venituri domeniale si drepturi regaliene.

in capitalism:

- cheltuielile publice sunt acoperite doar pe seama resurselor banesti. Incepand cu aceasta perioada, statul indeplineste doua functii: functia interna de mentinere a ordinii interne si de asigurare a functionarii institutiilor specifice economiei capitaliste si functia externa de aparare a tarii, a independentei si a suveranitatii nationale, de intretinere a relatiilor diplomatice cu alte state.


Pentru formarea fondurilor necesare statului contribuie atat persoanele care isi desfasoara activitatea in sfera productiei materiale, cat si cele din sfera productiei nemateriale cu o parte din veniturile lor realizate in procesul distribuirii si/sau redistribuirii venitului national. Forma si marimea contributiei individuale a diferit de la o treapta de dezvoltare la alta, de la o categorie sociala la alta, de la o tara la alta si de la o persoana la alta. Cu toate acestea, prelevarile de resurse la dispozitia statului au caracter obligatoriu.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact