StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Resursele financiare publice si factorii care influenteaza nivelul acestora : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Resursele financiare publice si factorii care influenteaza nivelul acestoraResursele financiare publice si factorii care influenteaza nivelul acestora


Pentru satisfacerea nevoilor generale ale societatii este necesara constituirea unor importante resurse financiare la dispozitia autoritatilor publice. Aceste fonduri se formeaza pe seama unei parti din produsul intern brut si sunt utilizate pentru finantare 828b19i a nevoilor de interes general al societatii, structura acestora fiind prezentata in capitolul anterior.

Fondurile se constituie pe seama transferului de valori banesti de la contribuabili persoane fizice si juridice la dispozitia structurilor administratiei de stat centrale si locale.

Se deruleaza fluxuri banesti in dublu sens catre si de la fondurile publice ceea ce genereaza anumite relatii intre participantii la acest proces.

Intre volumul resurselor financiare publice si nivelul cheltuielilor publice exista o relatie directa. In acest context este important de cunoscut factorii care influenteaza evolutia resurselor financiare publice, care sunt urmatorii:

1. Factori economici, care influenteaza nivelul resurselor financiare publice prin evolutia produsului intern brut, care ofera posibilitatea sporirii sau diminuarii veniturilor bugetare, ca urmare a cresterii sau descresterii veniturilor impozabile sau bunurilor si serviciilor taxabile.

2. Factori monetari reprezentati de politicile de credit, nivelul dobanzii si volumul masei monetare.

3. Factori sociali - care se manifesta in stransa legatura cu manifestarea rolului statului in ce priveste politica sociala prin redistribuirea unui volum insemnat de resurse in scopul satisfacerii nevoilor cetatenilor in ce priveste invatamantul si educatia, intretinerea sau refacerea sanatatii, protectia si securitatea sociala.

4. Factori demografici - care isi manifesta influenta prin sporirea numarului de contribuabili in realizarea resurselor financiare publice.

5. Factori politici - care au influenta deosebita, rezultata din punerea in practica a deciziilor macroeconomice de ordin politic impuse prin lege, care vizeaza dezvoltarea activitatii economice in anumite ramuri si regiuni care se concretizeaza in cresterea veniturilor, organizarea asigurarilor sociale de stat si perceperea unor contributii corespunzatoare in acest scop, cresterea presiunii fiscale, instituirea de noi impozite si taxe etc.

5. Factorii militari - care isi fac simtita influenta lor prin consumul de resurse financiare publice pentru inzestrarea si intretinerea armatei, functie de politica statului, dependenta de situatia din tara si de climatul international.
Analizate din punct de vedere al continutului lor economic, principalele categorii de resurse financiare publice sunt prelevari cu caracter obligatoriu (impozitele, taxele, contributiile), resursele de trezorerie, resursele provenind din imprumuturi publice si finantarea prin emisiune monetara fara acoperire.

Cea mai mare parte a resurselor financiare publice o constituie veniturile cu caracter fiscal, al caror nivel este insa limitat si de cele mai multe ori insuficient. Este bine cunoscut faptul ca incasarile din impozite nu pot spori rapid. Masurile de crestere a nivelului resurselor fiscale se bazeaza pe modificari ale sistemului fiscal, fie in ceea ce priveste majorarea cotelor de impunere folosite, fie vizand introducerea unor noi impozite. Introducerea unor astfel de masuri, care trebuie sa primeasca girul puterii legislative, nu se poate realiza rapid si ca urmare se apeleaza la alte categorii de resurse pentru a acoperi nevoia la un moment dat.

Resursele de trezorerie se utilizeaza pentru acoperirea temporara a deficitului curent al bugetului de stat, al bugetului asigurarilor sociale, pentru acoperirea golurilor de casa inregistrate la bugetele locale si a deficitelor temporare ale bugetelor fondurilor speciale.

Asigurarea concordantei intre nivelul cheltuielilor si cel al veniturilor determina apelarea la resurse de trezorerie care constau in imprumuturi contractate de pe piata de capital, sau prin emisiunea si vanzarea unor titluri de stat (certificate de depozit, bonuri de tezaur, etc.). Resursele de trezorerie au caracter temporar si rambursabil, comportand un cost determinat de dobanda aferenta titlurilor de stat pe termen scurt, precum si de cheltuielile ocazionate de punerea si retragerea din circulatie a inscrisurilor respective.


Resursele financiare provenind din imprumuturi publice se gestioneaza tot prin sistemul trezoreriei publice. Imprumuturile publice interne si externe reprezinta un mijloc frecvent de procurare a resurselor financiare si, implicit, de acoperire a deficitului bugetar, fiind reflectate in datoria publica.

Emisiunea baneasca fara acoperire, ca mijloc de finantare a deficitului bugetar, este posibila, dar in acelasi timp produce efecte negative. Pe de o parte, ea produce un nivel ridicat al inflatiei si in perioada urmatoare antreneaza o crestere a presiunii fiscale. Pe de alta parte, inflatia determina diminuarea relativa a obligatiilor de plata ale statului indeosebi in ceea ce priveste datoria publica in situatia in care rata dobanzii la imprumuturile de stat este sub nivelul cresterii anuale a preturilor exprimate in procente. Astfel de avantaje sunt, insa, contracarate de gravele inconveniente pe care le presupune inflatia, pe plan economic si social.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact