StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Sistemul si criterii de grupare a cheltuielilor publice : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Sistemul si criterii de grupare a cheltuielilor publiceSistemul si criterii de grupare a cheltuielilor publice


Alocarea si utilizarea resurselor financiare publice pentru acoperirea diferitelor nevoi sociale sau pentru prestarea unor servicii de interes public se reflecta in siste 727c24h mul cheltuielilor publice. Se realizeaza in fapt a doua faza a functiei de repartitie a finantelor publice, repartizarea respectiv alocarea resurselor financiare pe diferite destinatii pentru acoperirea diferitelor cheltuieli.

In acest context, cheltuielile publice sunt relatii de natura economica care apar intre stat si diferiti beneficiari ai resurselor financiare publice, in procesul repartizarii si utilizarii acestora, in sensul exercitarii de catre stat a functiilor sale.

Cheltuielile publice in majoritatea cazurilor exprima un consum definitiv. In putine cazuri ele se concretizeaza in finantari de investitii de capital sau producatoare de venituri care sa duca la recuperarea sumelor investite. De regula ele acopera nevoi curente sau de tipul celor al caror efecte se pot comensura numai pe termen lung.

In literatura de specialitate se fac diferentieri intre cheltuielile publice si cheltuielile bugetare. Exista opinia ca cheltuielile publice se refera la totalitatea cheltuielilor efectuate prin intermediul institutiilor publice care se acopera din bugetul de stat sau local si din fondurile extrabugetare de la bugetele proprii ale institutiilor, pe cand cheltuielile bugetare se refera numai la acele cheltuieli care se acopera de la bugetul de stat, din bugetele locale si din bugetul asigurarilor sociale de stat. In fapt cheltuielile publice includ cheltuielile bugetare.

In masura in care fondurile extrabugetare se includ in bugetele institutiilor care le realizeaza, destinatia acestora fiind similara cu a resurselor financiare publice, degrevandu-le pe acestea din urma de o sarcina suplimentara, de dorit ar fi ca intre ele sa existe semnul egalitatii.

Intr-o prezentare generala, cheltuielile publice cuprind urmatoarele tipuri de cheltuieli:

Cheltuieli publice pentru actiuni social-culturale

cheltuieli publice pentru invatamant

cheltuieli publice pentru cultura, culte si actiuni cu activitate sportiva si

de tineret

cheltuieli publice pentru sanatate

- cheltuieli publice pentru securitatea sociala, fiind incluse:

cheltuieli pentru somaj

cheltuieli pentru asistenta sociala

Asigurari sociale

Asigurari sociale pentru sanatate

Cheltuieli publice pentru obiective si actiuni economice, pentru protectia mediului si pentru cercetare-dezvoltare
Cheltuieli pentru servicii publice generale, ordine publica, siguranta nationala si aparare


Literatura de specialitate, avand in vedere importanta cunoasterii structurii cheltuielilor publice, modul de distribuire a resurselor financiare publice pe anumite destinatii, utilizeaza mai multe criterii de grupare a cheltuielilor publice, dintre care mentionam:

Clasificatia administrativa care are la baza ordonatorii de credite bugetare, institutiile prin care se efectueaza cheltuielile publice (ministere, unitati administrativ-teritoriale etc.);

2. Clasificatia economica presupune doua grupe de cheltuieli:

cheltuieli curente (de functionare care pot fi) materiale si de personal, si care asigura buna functionare a institutiilor statului si finantarea actiunilor publice;

cheltuieli de capital (cu caracter de investitii publice) care duc la dezvoltarea patrimoniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale;


3. Clasificatia financiara grupeaza cheltuieli publice in functie de momentul in care se efectueaza si modul in care afecteaza resursele financiare publice,

- cheltuieli definitive;

cheltuieli temporare(rambursarea unor imprumuturi, acordarea

unor avansuri):

cheltuieli virtuale sau posibile ( garantii acordate de stat, fondul

de rezerva la dispozitia Guvernului);


4. Clasificatia folosita de O.N.U., utilizeaza doua criterii principale:

clasificatia functionala O.N.U.

clasificatia economica


Clasificatia functionala O.N.U. include cheltuielile pentru: servicii publice generale, aparare, educatie, sanatate, securitate sociala, locuinte si servicii comunale, recreatie, cultura si religie, actiuni economice etc.


Clasificatia economica O.N.U. a cheltuielilor publice se refera la: cheltuieli care reprezinta consum fiscal, formare bruta de capital, achizitii de terenuri si active necorporale sau transferuri de capital, dobanzi aferente datoriei publice.


In Romania constructiile bugetare grupeaza cheltuielile publice utilizand clasificatia economica, functionala si administrativa.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact