StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice

Stiinta finantelor publiceStiinta finantelor publice


Munca de cercetare a dus la perfectionarea metodelor de lucru folosite in practica financiara. Programarea sau modelarea deciziilor financiare face posibila cuantificarea impactului masurilor financiare asupra valorii produsului intern brut, asupra volumului productiei, asupra evolutiei preturilor si nu in ultimul rand asupra veniturilor diferitelor categorii sociale.

Clarificarea raportului de compatibilitate dintre stat si finantele publice a facut posibila definirea continutului si obiectului acestora iar stabilirea relatiei dintre bani si finante a permis delimitarea sferei acestora.

Necesitatea abordarii unor strategii viabile de dezvoltare economico-sociala de perspectiva a dus la crearea unor institutii si instrumente financiare, la adoptarea unor reglementari si normative financiare, la cautarea unor tehnici si metode financiare de lucru incorporate in mecanismul de conducere al economiei.

In perioada moderna, impozitele, taxele, imprumuturile publice, alocatiile, subventiile si transferurile bugetare au devenit instrumente de interventie ale statului in economie. Cunoasterea actiunii acestora poate si trebuie sa devina o arta pe care o ofera stiinta finantelor publice.

In ceea ce priveste raportul dintre stiinta finantelor si alte stiinte sunt cunoscute mai multe opinii. Dintre acestea merita mentionata sustinerea profesorului francez Maurice Duverger. In conceptia acestuia finantele publice reprezinta "stiinta care studiaza activitatea statului in calitatea sa de utilizator al unor tehnici speciale, asa-zise financiare: cheltuieli, taxe, impozite, imprumuturi, procedee monetare, buget, etc." (Finaces publiques, Presses Universitaires de France, Paris 1978, pag.18).

Eminentul profesor considera finantele publice o ramura a stiintelor economice, motivat de faptul ca mijloacele financiare sunt folosite de stat mai ales pentru a interveni in domeniul economic. Sustinerea financiara economica a diverselor prioritati de dezvoltare este preocuparea principala a oricarui guvern.

In acelasi timp autorul citat considera finantele publice si o ramura a stiintei politice deoarece tehnicile financiare sunt folosite de catre stat pentru a interveni si in domeniul social , in cel familial, intelectual si politic.

In exercitarea functiilor lor finantele publice au relatii directe pe langa cele mentionate mai sus si cu stiintele juridice in special cu dreptul administrativ si cu cel constitutional.

Este important in sustinerea existentei ca stiinta a finantelor publice cunoasterea obiectului de studiu al acestora ca ramura a stiintelor economice, sfera de cuprindere si structura acestora.

Obiectul de studiu al finantelor este dat de:

relatiile economice care se manifesta in procesul constituirii si repartizarii fondurilor bugetare si extrabugetare ale autoritatilor publice centrale si locale;

metodele de gestionare a resurselor financiare publice cu norme si reguli, metode si tehnici specifice;metodele de constatare, stabilire, urmarire si incasare a veniturilor fiscale si nefiscale;

metodele de dimensionare si repartizare a cheltuielilor publice;

modalitatile de utilizare a fondurilor bugetare si extrabugetare;

metode si tehnici de organizare si exercitare a controlului financiar fiscal;

gestionarea datoriei publice;

programarea prioritatilor bugetare;

analiza eficientei si eficacitatii utilizarii resurselor financiare publice.

Sfera de cuprindere a finantelor publice este data de relatiile banesti care presupun un transfer valoric de produs intern brut. Trasaturile caracteristice ale acestui transfer sunt urmatoarele:

Transferul de valoare se realizeaza sub forma baneasca de la entitati fizice si juridice catre fondurile colectate de stat pe de o parte, iar pe de alta parte de la aceste fonduri catre beneficiarii directi sau indirecti;

Transferul de valoare nu presupune o contraprestatie directa, imediata sau individualizata (numai in anumite cazuri) din partea statului. De exemplu daca un anumit agent economic a platit impozit pe profit, acesta nu este indreptatit sa solicite statului rambursarea lui sau o contraprestatie egala.

Transferul de valoare se realizeaza cu titlu de nerambursabilitate.

Structura finantelor publice este stabilita anual prin legea bugetului de stat. Actul normativ mentionat stabileste si volumul veniturilor pentru bugetul de stat, bugetul fondului pentru asigurari sociale si de sanatate, volumul creditelor externe si al fondurilor externe nerambursabile, volumul cheltuielilor pe destinatii, precum si responsabilitatile institutiilor publice implicate in procesul de constructie si executie bugetara.

In mod concret anual prin legea bugetului de stat se autorizeaza fluxurile financiare de formare a veniturilor si de repartizare a cheltuielilor pe destinatii si ordonatori de credite corespunzator obiectivelor de dezvoltare economico-sociala a tarii pentru anul fiscal respectiv.

De exemplu, pentru anul 2003 proiectul de buget a prevazut un volum al veniturilor in suma de 291.078,1 miliarde lei cu un deficit de 49.809,5 miliarde lei.

Constituirea veniturilor bugetare se face pe seama impozitelor, taxelor, contributiilor si altor varsaminte prelevate de la persoanele fizice si juridice in cea mai mare parte.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact