StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice

Structura resurselor financiare publiceStructura resurselor financiare publice


Privita prin prisma bugetului general consolidat, structura resurselor financiare publice cuprinde:

    & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;   resursele financiare ale bugetului de stat;

    & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;   resursele financiare ale asigurarilor sociale de stat;

    & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;   resursele financiare cu destinatie speciala;

    & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;   resursele financiare ale bugetelor unitatilor administrativ-teritoriale, cum sunt: impozitele, taxele si veniturile nefiscale cu caracter local, cotele si sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, cotele aditionale la unele venituri ale bugetului de stat si transferurile cu destinatie speciala de la bugetul de stat. La acestea se adauga diverse venituri proprii ale bugetelor locale, inclusiv venituri din capital.

In functie de ritmicitatea incasarii lor la buget, resursele financiare publice formeaza doua categorii si anume: resurse ordinare sau curente si resurse extraordinare.

Resursele ordinare sunt acelea la care statul apeleaza in mod obisnuit, in conditii considerate normale si care se incaseaza la buget cu o anumita regularitate. In aceasta categorie se includ: veniturile fiscale, contributiile pentru asigurarile sociale de stat si de sanatate, contributiile ce alimenteaza fondurile speciale si veniturile nefiscale.

Resursele extraordinare sunt cele instituite si mobilizate in anumite situatii deosebite, cand veniturile ordinare sunt insuficiente. Astfel de venituri se mobilizeaza de catre stat pentru realizarea unor obiective considerate a fi exceptionale, vizand constituirea de fonduri speciale destinate finantarii activitatilor destinate iesirii din criza, acoperirii unor dificultati de mare amploare ca efect al calamitatilor naturale, acoperirii deficitelor bugetare s.a.

Veniturile de acest gen se procura de regula pe calea creditului public, adica pe seama imprumuturilor de stat angajate din tara sau din strainatate, a certificatelor de trezorerie si a altor forme ale titlurilor de stat. De asemenea, veniturile extraordinare pot fi procurate si pe cai monetare, prin recurgerea la angajarea de imprumuturi de la Banca Nationala sau prin acoperirea deficitelor prin politici de manipulare monetara.

In structura veniturilor extraordinare se mai includ: ajutoarele si alte transferuri primite din strainatate, sumele rezultate din lichidarea participatiilor de capital ale statului in strainatate, precum si sumele provenite din vanzarea unora din bunurile statului aflate in afara granitelor tarii.

In functie de provenienta, resursele financiare publice se grupeaza in resurse interne si resurse externe.

In ansamblul resurselor financiare ale unui stat, resursele externe sunt, in principal, imprumuturi de stat externe contractate la institutii financiare internationale, la guvernele altor tari, la banci cu sediul in alte state, la orice detinatori straini de capitaluri banesti. La acestea se adauga diferitele transferuri externe primite sub forma ajutoarelor nerambursabile de la organisme internationale sau din partea altor state.Toate celelalte resurse, de tipul impozitelor, taxelor, contributiilor, veniturilor nefiscale, imprumuturile contractate de la persoane fizice si juridice din tara sunt considerate a fi resurse de provenienta interna.

In Romania, resursele financiare publice sunt structurate pe criterii economice, in conformitate cu structura sistemului bugetar. Potrivit prevederilor Legii finantelor publice, resursele financiare publice se constituie si se gestioneaza printr-un sistem unitar de bugete, si anume: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului si bugetele altor institutii cu caracter autonom, in conditiile asigurarii echilibrului financiar.

Principalele categorii de resurse publice sunt:

I. Resursele bugetului de stat

Venituri curente

Venituri fiscale:

-    & 212h71c nbsp;    impozite directe

-    & 212h71c nbsp;    impozite indirecte

Venituri nefiscale

venituri din capital


II. Resursele bugetului asigurarilor sociale de stat

Venituri fiscale

- contributia pentru asigurarile sociale

- alte contributii

Venituri nefiscale

III. Resursele bugetelor locale

    & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;    Venituri proprii (fiscale si nefiscale)

    & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;    Cote si sume defalcate din venituri ale bugetului de stat

    & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;    Cote aditionale la unele venituri ale bugetului de stat

    & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;   & 212h71c nbsp;    Transferuri cu destinatie speciala de la bugetul de stat


IV. Resursele fondurilor speciale

Incepand cu constructia bugetului de stat pe anul 2003 exista incercari ca aceste fonduri sa fie incluse in bugetul de stat.

Fondurile speciale raspund unor nevoi temporare, specifice fiecarui program de guvernare si, de aceea, ele difera ca numar si destinatie, de la o perioada la alta.

De cele mai multe ori sunt contestate iar tendinta "declarata" este de reducere a lor.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact