StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Structura sistemului resurselor financiare publice : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Structura sistemului resurselor financiare publiceStructura sistemului resurselor financiare publice


In toate tarile lumii, din ce in ce mai frecvent, se manifesta o cerere sporita de resurse financiare generata de cresterea nevoilor sociale intr-un ritm mai rapid decat cel al evolutiei produsului intern brut.

Factorii care determina cresterea resurselor financiare publice pot fi grupati in urmatoarele categorii:

a)            factori economici - determina cresterea produsului intern brut si pe aceasta baza sporirea veniturilor impozabile;
b)            factori monetari - (dobanda, credit, masa 323d37d monetara) care isi transmit influenta prin pret;

c)            factori sociali - a caror influenta este tot mai accentuata pe masura sporirii rolului social al statului;

d)            factori demografici - determina sporirea numarului contribuabililor;

e)            factori politici si militari pot avea efecte multiple: cresterea productiei si a veniturilor, sporirea fiscalitatii, cresterea presiunii asupra bugetului public national; unele masuri cu caracter militar, starile conflictuale, situatiile de razboi determina nevoia suplimentara de resurse financiare publice; pe de alta parte pot aparea chiar impozite noi generate de venituri suplimentare obtinute in timpul ori ca urmare a razboaielor.

f)      factori de natura financiara cum sunt cei legati de aparitia deficitului bugetar ce reclama resurse financiare sporite pentru acoperirea lui.


Gruparea resurselor financiare din punct de vedere economic

Clasificarea resurselor financiare din punct financiar este urmatoarea:

  • Prelevarile cu caracter obligatoriu, denumite si venituri fiscale: impozite, taxe, contributii. Ele alimenteaza bugetul administratiei centrale de stat, bugetul asigurarilor sociale si bugetele locale. Veniturile fiscale au un nivel limitat si, de cele mai multe ori, insuficient. Masurile de crestere a resurselor financiare se bazeaza pe modificari ale sistemului fiscal, care trebuie sa primeasca girul puterii legislative.
  • Resursele de trezorerie cum ar fi imprumuturi pe termen scurt (pana la un an) cu caracter rambursabil, contractate de stat prin emisiunea unor bonuri de tezaur.
  • Resursele din imprumuturi publice constituie o sursa la care se apeleaza in cazuri deosebite si reprezinta, in fapt, o datorie publica pe termen mediu (2-5 ani) si lung (peste 5 ani). In prezent, datorita deficitelor bugetare cronice care se inregistreaza in aproape toate tarile si datorita faptului ca veniturile ordinare nu mai acopera cheltuielile, se apeleaza frecvent la imprumuturi de stat. Acestea pot fi contractate de catre autoritatea publica centrala, de catre administratiile locale si de catre agentii economici. Subscriitorii imprumutului de stat sunt, in general, persoane fizice si juridice care au disponibilitati banesti temporare si le pun la dispozitia statului pe anumite perioade, cu caracter rambursabil si purtatoare de dobanda.
  • Emisiunea baneasca consta in emiterea de bani de catre Banca Centrala. In fapt se realizeaza contractarea unui imprumut de la Banca Centrala. Cresterea volumului resurselor financiare pe aceasta cale evidentiaza, pe langa nivelul redus fata de necesar al prelevarilor cu caracter obligatoriu, si existenta unor dificultati ale trezoreriei. Este o cale simpla si eficace de crestere a resurselor financiare ale statului, dar in acelasi timp periculoasa prin efectele ulterioare, care se manifesta prin: cresterea artificiala a veniturilor, in special salarii si accentuarea progresivitatii impozitelor directe, cresterea preturilor, tarifelor avand ca consecinta cresterea impozitelor indirecte asupra consumatorului accentuarea caracterului lor regresiv, precum si reducerea puterii de cumparare a banilor, adancind inflatia.

Gruparea resurselor financiare din punct de vedere al structurii organizatorice

In functie de gruparea statelor in federale si unitare se pot grupa si resursele financiare, dupa cum urmeaza:

Resursele statelor de tip federal

resurse ale bugetului federal;

resurse ale bugetelor statelor, regiunilor sau provinciilor membre;

resurse ale bugetelor locale.

Resursele statelor de tip unitar

resursele publice ale bugetului central;

resursele publice ale bugetelor locale.

Structura resurselor financiare publice prin prisma bugetului general consolidat

Resursele financiare se grupeaza prin prisma bugetului general consolidat astfel:  • Resursele financiare ale bugetului de stat

venituri curente de tipul impozitelor, taxelor, veniturilor nefiscale;

venituri din capital.


Resursele financiare ale asigurarilor sociale de stat

resurse din contributii pentru asigurari sociale;

alte resurse.

Resurse financiare cu destinatie speciala

contributii ce alimenteaza fondurile speciale la nivel central.

  • Resurse financiare ale bugetelor unitatilor administrativ-teritoriale

impozite, taxe si venituri nefiscale cu caracter local;

cotele si sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat;

cotele aditionale la unele venituri ale bugetului de stat;

transferurile cu destinatie speciala de la bugetul de stat;

diverse venituri proprii, inclusiv venituri din capital.

Clasificarea resurselor financiare in functie de ritmicitatea incasarii lor la buget

Din punct de vedere al criterului ritmicitatii incasarii resurselor financiare putem avea:

  • Resurse financiare ordinare resurse pe care statul le incaseaza in mod obisnuit, au caracter permanent si un volum care poate fi estimat: impozite, taxe, contributii (venituri fiscale) sau varsaminte de la intreprinderile publice; de asemenea, resursele trezoreriei reprezentate de disponibilitatile institutiilor publice, fondurile speciale si mijloacele extrabugetare.
  • Resurse financiare extraordinare resurse la care statul recurge in situatii exceptionale, cand practic resursele curente nu acopera cheltuielile: impozite extraordinare, imprumuturi de stat interne si externe, emisiune baneasca, ajutoare si alte transferuri primite din strainatate, sumele rezultate din lichidarea participatiilor de capital etc.

Clasificarea resurselor financiare in functie de provenienta

Din punct de vedere al provenientei resursele financiare se clasifica in:

  • Resurse financiare interne cuprind veniturile fiscale, imprumuturile de stat interne, emisiunea baneasca, donatiile interne.
  • Resurse financiare externe sunt cele care provin din imprumuturi externe sau din ajutoare nerambursabile din partea altor state sau a unor organisme internationale.

In Romania resursele financiare publice sunt structurate pe criterii economice, in conformitate cu structura sistemului bugetar iar in legea finantelor publice se stabilesc principiile, cadrul general si procedurile privind formarea, administrarea, angajarea si utilizarea fondurilor publice.

Principalele venituri ale bugetului de stat sunt: veniturile curente, veniturile de capital, donatiile si sponsorizarile si incasari din rambursarea imprumuturilor acordate.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact