StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice

Taxele vamale - impozite indirecte

Taxele vamale - impozite indirecte


Taxele vamale reprezinta impozite indirecte percepute de catre stat asupra bunurilor si serviciilor, atunci cand acestea trec granitele vamale ale Romaniei.

Rezulta ca taxele vamale reprezinta un instrument de politica comerciala de natura fiscala, constituind o sursa de venit pentru bugetul statului, cu impact direct asupra pretului produselor care fac obiectul comertului exterior.

In calitate de platitori apar agentii economici, persoane juridice si fizice romane sau straine care introduc sau scot din tara bunuri care intra sub incidenta codului vamal.In obiectul taxelor vamale intra bunurile, marfurile, prestarile de servicii etc. care sunt importate, cu exceptia celor care sunt scutite expres de la plata taxelor vamale. In ceea ce priveste bunurile importate, ele pot intra in tara in regim vamal definitiv sau suspensiv. Regimurile vamale suspensive sunt operatiuni de import cu titlu temporar care au drept efect suspendarea platii ta 929d35j xelor vamale. Regimul vamal suspensiv se solicita de catre importatori, iar organul vamal aproba cererea introdusa numai daca se poate asigura supravegherea si controlul vamal suspensiv. In acest scop, se fixeaza un anumit termen care poate fi prelungit numai la cererea expresa si justificata a titularului operatiunii si cu aprobarea autoritatii vamale.

Autoritatea vamala solicita, in acest caz, titularului operatiunii, sa constituie o garantie din care sa se incaseze eventualele drepturi de import ce ar putea fi datorate.

Regimul vamal suspensiv aprobat isi inceteaza valabilitatea in momentul in care marfurile primesc un alt regim vamal. Daca importatorul nu incheie regimul vamal la termenul stabilit, unitatea vamala poate dispune suspendarea din oficiu.

Sistemul de prelungire a regimului vamal suspensiv se aplica si produselor compensatoare sau transformate, obtinute in cadrul regimurilor de transformare activa sau pasiva ori de transformare sub control vamal.


Baza de calcul a taxelor vamale


Valoarea in vama reprezinta acea valoare care constituie baza de calcul a taxelor vamale stabilite procentual, prevazute in tariful vamal al Romaniei.

Baza de calcul a taxelor vamale reprezinta valoarea in vama transformata in lei la cursul de schimb stabilit si comunicat de Banca Nationala a Romaniei. Acest curs de schimb se utilizeaza pe toata durata saptamanii urmatoare, pentru declaratii vamale inregistrate in cursul acelei saptamani.

Valoarea in vama reprezinta pretul extern al marfii, obtinut prin inmultirea costului unitar al unui produs cu numarul de produse. La valoarea in vama, in masura in care au fost efectuate, dar nu au fost cuprinse in pret, se includ:

Cheltuielile de transport ale marfurilor importate pana la frontiera romana;

Cheltuielile de incarcare - descarcare si de manipulare ale marfurilor din import, eferente parcursului extern;

Costul asigurarii pe parcursul extern.


Cuantumul unitar al taxelor vamale


Taxele vamale sunt stabilite sub forma unor cote procentuale proportionale diferentiate in functie de bunurile importate sau sub forma unor sume fixe pe unitatea de masura a marfii. Aceste cote sau sume fixe, precum si combinatii ale lor, sunt prevazute in codul vamal.

Taxele vamale practicate pe plan mondial sunt diferentiate, in functie de criterii economice, politice, financiare etc. Se poate face o clasificare a taxelor vamale dupa mai multe criterii, dupa cum urmeaza:

Din punct de vedere al modului de percepere:

taxe vamale ad valorem

taxe vamale specifice

taxe vamale mixte.

Din punct de vedere al scopului impunerii

taxe vamale cu caracter fiscal

taxe vamale cu caracter protectionist

Din punct de vedere al obiectului impunerii

taxe vamale de import

taxe vamale de export

taxe vamale de tranzit

Din punct de vedere al modului de stabilire a taxelor vamale

taxe vamale autonome

taxe vamale conventionale

taxe vamale preferentiale

taxe vamale de retorsiune.


Taxele vamale ad valorem - se percep de catre stat asupra valorii vamale importate sau exportate, fiind stabilite in cote procentuale aplicate la valoarea in vama a marfurilor respective. Acestea sunt cele mai raspandite taxe vamale pe plan mondial, dar si cele mai vechi din punct de vedere al aplicarii.

Taxele vamale specifice - se percep de catre stat pe unitatea de masura fizica a marfurilor importate (metru cub, tona, bucata etc.) si se stabilesc sub forma unei sume fixe pe unitatea de masura a marfii.

Taxele vamale mixte se practica atunci cand taxele vamale ad valorem nu sunt suficient de eficace ca mijloc de protectie in conditiile in care preturile marfurilor importate inregistreaza importante scaderi. Aceste taxe vamale au o componenta ad valorem, stabilita printr-o suma fixa pe unitatea fizica de masura a marfii.

Taxele vamale cu caracter fiscal au, in general, un nivel redus, scopul aplicarii lor fiind obtinerea de venituri pentru bugetul de stat.

Taxele vamale cu caracter protectionist au, de regula, un nivel ridicat, urmarindu-se, prin practicarea lor, sa se reduca forta concurentiala a marfurilor importate si, implicit, protejarea pietei interne de concurenta straina produselor de pe piata externa.

Taxele vamale de import se percep asupra marfurilor importate atunci cand acestea trec granitele vamale ale tarii importatoare.

Taxele vamale de import se caracterizeaza prin aceea ca:

au cea mai larga sfera de raspandire pe plan international

cuprind cel mai mare nomenclator de produse supuse taxarii

se practica pe perioade mai lungi de timp

au, in general, un nivel mai ridicat decat taxele vamale de export sau de tranzit.

Taxele vamale de export - se percep de catre stat asupra marfurilor indigene in conditiile in care se doreste descurajarea exportului. Aceste taxe au o arie de raspandire mai restransa comparativ cu cele de import, deoarece nomenclatorul de produse este mai redus, iar practicarea lor poate fi limitata in timp.

Taxele vamale de tranzit - se percep de catre stat pentru marfurile straine care tranziteaza teritoriul vamal al tarii respective. Ele se caracterizeaza prin aceea ca nu au o raspandire prea larga pe plan international, au un nivel relativ mai scazut pentru a incuraja tranzitul pe teritoriul statului respectiv, fiind si o sursa de venituri la buget pentru unele tari avantajate din punct de vedere geografic.

Taxele vamale autonome sunt stabilite de catre stat in mod independent si nu pe baza de conventii internationale. Aceste taxe se percep, de regula, pentru marfurile care provin din unele tari cu care tara respectiva nu are incheiate conventii sau acorduri comerciale. Ele au, in cea mai mare parte a cazurilor un nivel foarte ridicat si nu fac obiectul negocierilor, constituind o bariera in calea schimburilor comerciale intre tari.

Taxele vamale conventionale se stabilesc de catre stat prin intelegeri cu alte state, in baza acordurilor stabilite sau incheiate.

Aceste taxe se percep, de regula, asupra marfurilor care provin din tarile care isi acorda reciproc clauza natiunii celei mai favorizate. Ca urmare a acestui fapt, taxele conventionale sunt mult mai reduse decat cele autonome si fac obiectul negocierilor tarifare in Acordul General pentru Tarife si Comert.

Taxele vamale preferentiale - sunt taxe foarte reduse care se aplica tuturor sau anumitor categorii de marfuri din anumite tari si care nu se aplica marfurilor provenind din alte tari.

Taxele vamale de retorsiune - sunt taxe care se aplica de catre stat ca represalii si ca raspuns la politica comerciala neloiala a altor state. Aceste taxe imbraca doua forme: taxe antidumping si taxe compensatorii si se percep ca taxe suplimentare, peste taxele vamale in vigoare.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact