StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » finante » piata obligatiunilor » Obligatiunile de corporatie
Trimite articolul prin email Obligatiunile convertibile : Obligatiunile de corporatie Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Obligatiunile convertibileO alta clauza este convertibilitatea. O obligatiune convertibila" (convertible bond) poate fi schimbata pe un numar specificat de actiuni comune ale corporatiei emitente, la un pret presilit. O astfel de obligatiune ofera detinatorilor nu numai venit, ci si sansa de a participa, prin intermediul conversiei, la castigurile companiei, ca proprietari de actiuni comune. De obicei, randamentul obligatiunilor convertibile este mai mic decat cel al obligatiunilor echivalente neconvertibile; acesta este elementul la care detinatorii de obligatiuni renunta pentru a beneficia de clauza de convertibilitate.
Corporatia emitenta sileste pretul de conversie (conversion price) al unei obligatiuni convertibile in contractul obligatiunii. Pretul de conversie" este pretul actiunii comune la care poate fi convertita obligatiunea. Pretul se sileste la un astfel de nivel, incat detinatorii obligatiunilor sa nu obtina beneficii financiare daca ei convertesc obligatiunea inainte ca actiunea sa atinga pretul de conversie. De exemplu, sa presupunem ca in contractul unei obligatiuni se specifica faptul ca fiecare obligatiune de 1.000$ poate fi convertita in actiuni la pretul de 40$ per actiune. Aceasta inseamna ca fiecare astfel de obligatiune poate fi convertita in 25 actiuni comune (1.000$ valoare nominala impartit la 40$). Detinatorii de obligatiuni nu obtin beneficii financiare in urma conversiei, pana cand pretul actiunii comune nu depaseste 40$ per actiune, presupunand ca obligatiunile au fost emise initial la 100. Daca obligatiunile ar fi fost emise initial la un pret mai mic de 100, a-tunci ei ar obtine beneficii financiare la preturi ale actiunii sub 40$.In general, in momentul in care actiunea atinge pretul de conversie, creste si pretul obligatiunii.
Numarul actiunilor pe care detinatorul unei obligatiuni convertibile il primeste la conversie este determinat de raportul de conversie" (conversion ratio) care se calculeaza prin impartirea valorii nominale a obligatiunii la pretul de conversie. in exemplul precedent, raportul de conversie este de 1.000$ impartit la 40$ adica 25 actiuni.
Pretul de conversie trebuie micsorat in cazul didendelor in actiuni si al splitarilor. De exemplu, sa presupunem ca obligatiunea are un pret de conversie de 40$, iar actiunea sufera o splitare de 2 la 1. Pretul de conversie de 40$ este micsorat la 20$, iar numarul actiunilor care vor fi primite (conform cu raportul de conversie) se dubleaza la 50 de actiuni (1.000$ impartit la 20$).
Aceste ajustari protejeaza detinatorii obligatiunilor impotriva diluarii" capitalului propriu pe care, probabil, il vor detine in companie. Diluarea capitalului actionarilor are loc cand sunt emise actiuni comune suplimentare ce are ca rezultat reducerea procentului din companie detinut de un actionar actual.
Paritatea conversiei" (conversion parity) reprezinta punctul in care preturile de piata ale obligatiunii convertibile si ale actiunii comune corespunzatoare sunt egale. Paritatea conversiei se calculeaza folosind formula urmatoare:
Cand obligatiunea se tranzactioneaza la 175, adica la 1.750$ pentru obligatiunea de 1.000$, ea are aceeasi valoare ca (adica este la paritate" cu) actiunea comuna de baza la 35$ per actiune.
Daca apare o diferenta intre valoarea actiunii si valoarea obligatiunii convertibile, un investitor ar putea face profit cumparand un titlu si vanzandu-l simultan pe celalalt, pe piata actiunilor respectiv obligatiunilor. Aceasta actitate este denumita arbitraj" si este practicata de regula numai de traderii profesionisti, denumiti arbitrajori".

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact