StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » finante » piata obligatiunilor » Managementul portofoliului

Definirea diversificarii



Diversificarea investitiilor consta in investirea intr-o varietate de titluri de valoare. Scopul este de a eta o pierdere mare. Puteti realiza acest lucru investind intr-o varietate de titluri de valoare, astfel incat o pierdere intr-un titlu de valoare sa aiba doar un efect redus asupra intregului portofoliului si sa poata fi chiar compensata de castigurile altor titluri.Insa, platiti un pret pentru a eta o pierdere mare, caci totodata etati sansa unui castig mare. Cel mai bun mod de a obtine castiguri mari din investitii este, pur si simplu, alegerea unui singur titlu de valoare cu cea mai buna performanta si alocarea tuturor fondurilor de investitii in acel titlu. Putini oameni pot face acest lucru, astfel incat majoritatea investitorilor diversifica pentru a se proteja impotriva unei pierderi mari.


IMPORTANTA DIVERSIFICARII
De fapt, diversificarea ar trebui sa includa fiecare aspect al etii dumneavoastra: serciul, casa, alte investitii cum ar fi proprietatile imobiliare si alte posibile obiecte de valoare, ca de exemplu bijuteriile. Daca cineva lucreaza la o companie, are o casa intr-un oras in care de asemenea locuiesc multi alti angajati ai companiei respective si investeste masiv in actiunile companiei, ce diversificare are el? Daca compania trece printr-o perioada dificila, pretul actiunii va fi afectat, lui i se poate reduce salariul sau poate fi chiar concediat, iar pretul casei sale poate fi, de asemenea, afectat.
De exemplu, o mare companie producatoare, faimoasa in intreaga lume, binecunoscuta pentru tratamentul excelent acordat angajatilor sai, a intrat in cele din urma intr-o perioada de declin. Dupa cativa ani, pretul actiunii a scazut de la aproximativ 175$ la aproximativ 40$, desi, in cele din urma, si-a revenit la peste 100$. Pentru prima oara in istoria sa, compania a concediat angajati, multi dintre ei locuind in zone unde compania avea, de departe, cele mai multe locuri de munca si care erau, totodata, oarecum indepartate de alte centre de angajare. Acesti angajati concediati nu au avut posibilitati reale de angajare intr-o zona geografica apropiata; economiile lor, reprezentate de investitii de ani de zile in actiunile companiei, au fost diminuate de declinul acestora; iar valoarea caselor lor a scazut brusc, datorita numarului mare de vanzatori si numarului mic de potentiali cumparatori. Valoarea diminuata a caselor a ingreunat mutarea, chiar daca calificarea lor le-ar fi dat posibilitatea sa gaseasca un loc de munca in alta parte; pentru multi angajati ai marilor corporatii, calificarea lor este foarte apropiata de cerintele patronului si nu se pot transfera cu usurinta. Situatia lor a fost tragica; din punctul de vedere al diversificarii, ei nu diversificasera. Slujbele, casele, economiile, toate erau legate de compania lor. Ce ar fi putut sa faca? Ar fi putut macar sa detina cat mai putin posibil din actiunile companiei lor, astfel incat, un declin substantial al pietei acelei actiuni, sa nu-i afecteze atat de mult.
Mai sunt si alte exemple. Rapoartele despre dezastre ale bancilor din ultimii ani relateaza despre angajati care si-au investit majoritatea sau toate fondurile de pensionare in actiunile bancii lor. Bancile erau adesea preluate sau lichidate, rezultand pierderi substantiale si chiar totale ale economiilor pentru pensionare ale angajatilor. Exista relatari similare despre angajati ai firmelor de brokeraj care si-au investit fondurile de pensionare in actiuni ale firmei lor; firma a iesit din afaceri, rezultand o pierdere totala a economiilor pentru pensionare ale angajatilor.
Dupa cum arata aceste exemple, diversificarea este un obiectiv investitional dezirabil. Etarea pierderilor mari este importanta. Renuntarea la sansa unui castig mare (si acceptarea unui profit moderat din investitii) este un pret care merita platit pentru etarea unei pierderi mari.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact