StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Lumea poate si a ta
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » sisteme fiscale
Trimite articolul prin email Trimite articolul la prietenii tai din lista ta de yahoo messenger Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Coordonate ale politicii fiscaleCoordonate ale politicii fiscale

Pentru a intui directiile fiscale ale economiei romanesti; trebuie sa avem in vedere o prevedere si o anticipare a deciziilor responsabililor guvernamentali si politici, dar care sunt dificil de anticipat si cuantificat. Trebuie sesizate unele tendinte ale unor coordonate generale desprinse dintr-o atitudine pragmatica, care pune accentul pe eficacitatea sistemului actual.

Sistemul fiscal reprezinta un inst 323f56d rument de prelevare si de directionare a veniturilor statului, folosit cu scop interventionist in economie. E1 produce un conflict in modificarea pretului generand redistribuiri de venit care pot influenta negativ activitatea agentilor economici sau a contribuabililor. Politica fiscala se poate, deci, confrunta cu problemele legate de optimizarea sistemului fiscal capabila sa stimuleze efortul de a produce, de a economisi si investi, competitivitatea prin pret, cresterea economica durabila etc.

Un sistem fiscal perfect neutru nu este posibil de realizat. Pentru a creste neutralitatea sistemului fiscal roman ar trebui ca metodele si tehnicile de impunere sa nu influenteze relatiile concurentiale dintre agentii economici. Consideram necesar sa se introduca unele elemente tehnice prin care sa se asigure reglarea diferitelor fluctuatii economice cu caracter conjunctural.

Toate deciziile luate ar trebuie sa se caracterizeze prin coerenta si sa fie in concordanta cu politica fiscala aplicata in tarile europene dezvoltate, pentru a se asigura stabilitatea legislatiei fiscale. Stabilitatea legislatiei fiscale asigura in ultima instanta reducerea costului administrarii impozitelor si taxelor atat la nivelul agentilor economici, cat si al administratiei publice.

Daca unele legi ar institui impozite cu cote oscilante in anumite limite, acestea s-ar putea adapta mai rapid la diferitele fluctuatii economice. Pentru a se obtine unele efecte reale trebuie reduse cheltuielile publice destinate unor institutii supradimensionate care nu asigura servicii publice reale de calitate si operative.

Pentru a se realiza si obtine unele efecte reale ar trebui eliminate treptat contributiile ce se percep pentru constituirea unor fonduri speciale extrabugetare care cresc costurile, influenteaza presiunea globala si modul de luare a deciziilor si de gestionare a fondurilor agentilor economici.

Ne confruntam in etapa actuala cu un numar foarte mare de impozite si taxe iar unele din ele sunt nejustificate sau contravin principiilor impunerii. Avem in vedere taxele locale percepute pentru construirea de locuinte sau alte amenajari gospodaresti personale.

Pentru a se asigura maximizarea randamentului sistemului fiscal, fara ca presiunea fiscala sa devina insuportabila, se impune respingerea facilitatilor fiscale ce distrug neutralitatea si stimuleaza evaziunea fiscala legala.

Descurajarea si eliminarea fraudei fiscale cere ca, alaturi de cresterea sanctiunilor fiscale, sa se modifice si legislatia evaziunii fiscale introducandu-se sanctiuni administrative si penale mult mai drastice si diversificate.

Fiscalitatea nu este neutra in raport cu decizia de a investi, ci ea influenteaza evolutia sau restrangerea investitiilor din economie.

Atat politica fiscala cat si cea monetara intervin asupra fluxurilor din economie, actionand asupra cresterii sau diminuarii veniturilor distribuite, utilizate pentru consum, economisite si investite. Nivelul si distributia veniturilor la nivel national influenteaza asupra deciziilor de politica fiscala. Maximizarea Venitului National pe locuitor trebuie sa aiba in vedere influentarea impozitelor pe diferite venituri realizate. Cresterea presiunii exercitate de acestea trebuie evitata pentru ca determina scaderea productiei in general. Totodata impozitul pe salarii, pe profit si pe consum reduce veniturile care pot fi economisite si investite la nivel individual si global.

Cresterea profiturilor investite stimuleaza cresterea veniturilor salariale si acumularea de capital. Facilitatile pe care trebuie sa le cuprinda legislatia fiscala trebuie sa aiba in vedere crearea surplusului monetar pentru noi investitii si cresterea bazei de calcul pentru impozitele viitoare.
loading...

Politica de confidentialitate Copyright © 2010- 2020 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre sisteme fiscale

Arbitrajul pret - valoare si eficienta pietei financiare
Analiza echilibrului financiar
Gestiunea ciclului de exploatare. gestiunea stocurilor
Sistemul fiscal - concepte, interdependente, teorii
Obiectivul armonizarii fiscale a sistemului fiscal comunitar
Elemente comune pentru sistemele fiscale din uniunea europeana
Caracteristici esentiale ale sistemelor fiscale ale tarilor comunitare
Comparatii intre sistemele fiscale ale statelor membre din uniunea europeana(studiu de caz)
Elemente de armonizare ale sistemului fiscal romanesc
Implementarea aquis-ului comunitar in domeniul fiscalitatii indirecte in romania
Cresterea eficientei aparatului fiscal romanesc
Armonizarea impozitelor directe din romania la directivele comunitatii europene
Implementarea aquis-ului comunitar privind evaziunea fiscala in romania
Evolutia sistemului fiscal romanesc
Prioritati ale reformelor viitoare ale sistemului fiscal al uniunii europene
Modelarea cresterii economice sub impactul fiscalitatii
Armonizarea sistemelor fiscale in comunitatea europeana
Concluzii generale si recomandari de politica fiscala
CAUTA IN SITE
Termeni de cautare