StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » sisteme fiscale
Trimite articolul prin email Principiile repercusiunii si incidentei Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Principiile repercusiunii si incidenteiPrincipiile repercusiunii si incidentei


Analiza actiunii sistemului fiscal asupra economiei reale in scopul corectarii disfunctionalitatilor produse de acesta, necesita cunoasterea modului de producere a impactului, repercusiunii si incidentei impozitelor, si a consecintelor acestora asupra economiei.

Ca parte a teoriei fiscale, teoria incidentei contribuie la cunoasterea modului de actiune a prelevarilor fiscale asupra fiecarui subiect economic si asupra mediu­lui economico-social global, in scopul identificarii si corectarii distorsiunilor rezultate din tehnicile de impunere. Prin informatiile furnizate, aceasta contri­buie la evolutia permanenta a sistemelor fiscale.
Aceasta asigura o reflectare abstracta a fenomenelor fiscale specifice realit 656b13g atii obiective, cunoasterea si intelegerea relatiilor care apar in timp si spatiu, incepand cu momentul in care impozitul loveste materia impozabila si terminand cu incidenta sa asupra contribuabilului real.

Interpretarea si corectarea consecintelor repercusiunii si incidentei impozite­lor, necesita cunoasterea modului in care acestea actioneaza asupra respectarii urmatoarelor principii:

principiul distributiei. Problema repartitiei echitabile a veniturilor si averii in societate, tine de natura relatiilor sociale acceptate de membrii societatii. Cum perceperea unui impozit provoaca modificari in repartitia veniturilor, in structura consumului si in constituirea economisirii, se impune asigurarea unei corelatii intre puterea contributiva si obligatiile fiscale, fara a se actiona in directia egalizarii veniturilor si averii subiec­tilor din economie a caror efort si risc este diferit.

Cum repercusiunea se produce prin intermediul fluxurilor monetare, in timp ce incidenta actioneaza asupra produsului factorilor de productie, rezulta ca acestea influenteaza repartitia veniturilor nou create in societate, venitul consu­mat si cel acumulat. Prin urmare, apare necesitatea eliminarii redistribuirilor arbitrare de venit, care in timp pot conduce la nivelari ale subiectilor economici, cu influente negative asupra asumarilor riscurilor legate de decizia de a investi, asupra efortului productiv si interesului fata de munca.

principiul pietei. La baza relatiilor de piata sta legatura dintre cerere si oferta realizata prin intermediul preturilor. Tendinta acestora este de a scadea atunci cand oferta creste si cererea scade si, de a creste cand oferta scade si cererea creste.Repercusiunea este o problema de pret caci modifica cheltuielile si veniturile subiectilor, iar incidenta influenteaza asupra “preturilor” care recompenseaza factorii de productie, in consecinta, principiul pietei necesita analizarea actiunii impozitelor in scopul gasirii acelor tehnici de impunere prin care sa se diminueze influenta acestora asupra cererii si ofertei pe piata, astfel incat relatiile concurentiale si deciziile psihologice ale tuturor subiectilor din economie sa nu fie puternic afectate.

Impozitele indirecte maresc pretul platit de consumatori, dar nu si a celui primit de producatori, intrucat Statul preia de la acestia din urma cuantumul impozitelor incluse in pret. In functie de natura necesitatilor de consum, de gra­dul de substituibilitate a bunurilor si de nivelul cotelor de impunere practicate, se stabilesc noi echilibre intre cerere si oferta.

Impozitele directe exercita o incidenta directa asupra recompensarii factorilor de productie. Nivelul veniturilor distribuite influenteaza direct asupra proceselor de consum si economisire, si indirect asupra investitiilor. Incidenta acestora este resimtita de agentii ofertei. In timp ce preturile influenteaza asupra cantitatilor oferite pe piata, modificarea acestora din urma este influentata de costurile de productie, preturile bunurilor similare existente pe piata, impozitul pe profit, numarul agentilor ofertei, etc. Influenta cea mai puternica este exercitata de costurile de productie. Nivelul acestora depinde de evolutia costurilor materiale, a costurilor salariale, capitalul propriu si imprumutat, pro­ductivitate, progres tehnic, etc. Facand abstractie de alte influente, costurile salariale sunt influentate de incidenta prelevarilor fiscale asupra veniturilor salariale si asupra veniturilor cheltuite in scopul satisfacerii nevoilor de consum. La randul sau, impozitul pe profit actioneaza asupra recompensarii capitalului investit de persoanele fizice organizate intr-o forma sociala de activitate economica, si asupra deciziei de a investi. Incidenta asupra ofertei determina reducerea acesteia atunci cand impozitul creste si cresterea acesteia atunci cand impozitul scade. Apar deci noi echilibre pe piata.

principiul naturii materiei impozabile. Potrivit acestui principiu reper­cusiunea si incidenta impozitelor nu trebuie sa influenteze asupra mobilitatii absolute a factorilor de productie, a deciziilor privind inten­sitatea utilizarii acestora, asupra modului de organizare juridica a societati­lor, asupra domeniului de activitate in care capitalul este investit, asupra provenientei capitalului, asupra liberei circulatii a bunurilor si serviciilor intre tari.

Apare necesitatea eliminarii tehnicilor de discriminare a veniturilor provenite din diverse activitati de natura economica, in conditiile asigurarii reconstituirii permanente a factorilor de productie.

Importanta veniturilor din munca pentru asigurarea unui nivel optim a consumului, atat pentru mentinerea unor relatii sociale armonioase, cat si pentru sustinerea activitatilor economice, necesita analizarea incidentei fiscale asupra persoanelor fizice, astfel incat sa se asigure protectia consumului si a procesului de economisire la acest nivel.

Importanta vitala a procesului de economisire si a investitiilor pentru socie­tate, precum si riscurile care decurg din decizia de a investi, necesita sustinerea acestor procese la nivelul tuturor subiectilor din economie.

Impunerea consumului nu trebuie sa influenteze deciziile psihologice ale con­sumatorilor, intrucat se influenteaza indirect gradul de utilizare al factorilor de productie la nivelul agentilor ofertei si implicit relatiile concurentiale pe piata.Discriminarea prin impozit a veniturilor in functie de provenienta capitalului (intern, extern) si protectia productiei interne genereaza, in urma incidentei acestora, distorsionarea relatiilor concurentiale. In consecinta, asemenea tehnici de impunere necesita a fi utilizate selectiv si temporar, pentru corectarea unor distorsiuni existente.

principiul necumularii obligatiilor fiscale. Nerespectarea acestui prin­cipiu determina impunerea repetata a veniturilor provenite din aceeasi sursa cu ocazia realizarii, in momentul distributiei si ulterior, cand se are in vedere capacitatea contributiva individuala a persoanelor fizice. In consecinta, se produc efecte negative asupra nivelului economisirii, asumarii riscului de a investi si deciziilor de utilizare a timpului liber.

Incidenta finala a impozitelor pe consum nu trebuie sa fie influentata de lungimea circuitului economic parcurs de fiecare bun economic, intrucat determina aparitia unor structuri organizatorice care altereaza relatiile concurentiale pe piata. In consecinta, impozitul nu trebuie sa afecteze selectia naturala a agentilor economici si nici sa stimuleze concentrarea capitalului, intrucat reducerea numarului agentilor economici influenteaza asupra ofertei si stabilirii preturilor. Impunerea consumului trebuie sa asigure comparabilitatea interna si internationala a costurilor bunurilor si serviciilor economice si sa descurajeze obtinerea unor rente de monopol.

Din cele expuse rezulta ca principiile enuntate se interconditioneaza reciproc. Acestea au ca scop minimalizarea efectelor financiare si a celor cu caracter general economic, rezultate in urma impactului, repercusiunii si incidentei impozitelor asupra tuturor subiectilor economici.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre sisteme fiscale

Arbitrajul pret - valoare si eficienta pietei financiare
Analiza echilibrului financiar
Gestiunea ciclului de exploatare. gestiunea stocurilor
Sistemul fiscal - concepte, interdependente, teorii
Obiectivul armonizarii fiscale a sistemului fiscal comunitar
Elemente comune pentru sistemele fiscale din uniunea europeana
Caracteristici esentiale ale sistemelor fiscale ale tarilor comunitare
Comparatii intre sistemele fiscale ale statelor membre din uniunea europeana(studiu de caz)
Elemente de armonizare ale sistemului fiscal romanesc
Implementarea aquis-ului comunitar in domeniul fiscalitatii indirecte in romania
Cresterea eficientei aparatului fiscal romanesc
Armonizarea impozitelor directe din romania la directivele comunitatii europene
Implementarea aquis-ului comunitar privind evaziunea fiscala in romania
Evolutia sistemului fiscal romanesc
Prioritati ale reformelor viitoare ale sistemului fiscal al uniunii europene
Modelarea cresterii economice sub impactul fiscalitatii
Armonizarea sistemelor fiscale in comunitatea europeana
Concluzii generale si recomandari de politica fiscalaCAUTA IN SITE
Termeni de cautare