StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » sisteme fiscale
Trimite articolul prin email Procedee, tehnici si instrumente de control fiscal : Sisteme fiscale Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Procedee, tehnici si instrumente de control fiscalProcedee, tehnici si instrumente de control fiscal
Controlul fiscal, indiferent de cine este realizat, presupune respectarea unor reguli unitare de actiune si adoptarea unor procedee, tehnici si modalitati sau instrumente de control specifice, care raman general valabile.

Un prim criteriu de delimitare este dupa momentul in care se efectueaza si anume: control fiscal preventiv concomitent si control fiscal ulterior.

Controlul preventiv este un control specializat, care implica verifica 313c22d rea si analiza activitatii financiar-fiscale sub aspectul legalitatii, oportunitatii, necesitatii actelor si operatiunilor. Prin acest control se urmareste prevenirea inregistrarii si realizarii activitatilor fiscale in mod nelegal.

Controlul concomitent se exercita in timpul desfasurarii proceselor financiar-fiscale, simultan cu efectuarea actelor si operatiunilor legate de aceste activitati, cu scopul de a interveni pentru corectarea, diminuarea sau eliminarea deficientelor si ilegalitatilor.

Controlul ulterior se exercita asupra actelor si operatiunilor dupa ce acestea au fost executate. Aceasta forma de control are ca scop identificarea neregularitatilor intervenite in plata obligatiilor fiscale pe care firma le are si luarea masurilor de corectare a acestui fapt.

Din punct de vedere al scopului pentru care este efectuat, controlul fiscal poate fi:

- informativ, care are un caracter educativ, avand drept scop informarea agentilor economici nou inregistrati asupra drepturilor, si mai ales, asupra obligatiilor ce le revin;

- de rutina, care are scopul de a mentine legatura cu contribuabilii si urmarirea modului de respectare a obligatiilor de inregistrare ca platitori de impozite si taxe si de respectare a obligatiilor fiscale.

Din punct de vedere al sferei de cuprindere a impozitelor si taxelor, controlul fiscal poate fi:

- general, atunci cand sunt cuprinse in verificare toate impozitele si taxele datorate de contribuabili. Acest control este considerat normal si se realizeaza la sediul platitorului, avand drept scop controlul tuturor aspectelor privind aplicarea, de catre contribuabil, a legilor si reglementarilor fiscale pe o perioada mai indelungata de timp, de regula de la ultimul control fiscal pana la zi;

- partial, cand se efectueaza controlul anumitor categorii de impozite si taxe.
Este determinat de competentele si de gradul de pregatire ale organului fiscal. Controlul general este specific economiilor cu un sistem fiscal integral, in timp ce controlul limitat se regaseste in tarile care au administratii separate pentru impozite si taxe.

Din punct de vedere al operatiunilor supuse controlului fiscal, controlul fiscal poate fi:

- complet, cand sunt controlate toate operatiunile, documentele si evidentele care stau la baza calcularii si urmaririi unui impozit;

- selectiv, cand sunt controlate numai anumite operatiuni, documente sau perioade cu privire la calculul si evidenta unui impozit.

Alegerea unei asemenea metode depinde de o serie de factori: volumul de activitate, sarcinile inspectorului fiscal, situatia fiscala a firmei, antecedentele acesteia, seriozitatea contribuabilului s.a. In cazul in care controlul selectiv releva nereguli de fond, cercetarea fiscala continua, trecandu-se la un control complet pentru a cunoaste realitatea si a stabili dimensiunea reala a obligatiilor contribuabilului.

Din punct de vedere al cunoasterii realitatii unor operatiuni ce nasc obligatii fata de stat, controlul fiscal poate fi:

- documentar, cand inspectorul fiscal examineaza forma si continutul evidentelor, pentru stabilirea realitatii si legalitatii operatiunilor, pe baza documentelor prezentate de contribuabil. Scopul principal al controlului este compararea evidentelor contabile si a documentelor primare cu datele din declaratiile si decontarile depuse de contribuabil, in vederea stabilirii corectitudinii sumelor platite, precum si al respectarii termenelor de plata.

- faptic, atunci cand se controleaza existenta si miscarea mijloacelor materiale si banesti si modul cum acestea sunt reflectate in documente, pentru a cunoaste sinceritatea contribuabilului in intocmirea evidentelor si declaratiilor sale, precum si pentru identificarea in acest fel a cazurilor de evaziune fiscala.

Controlul fiscal la sediul contribuabilului sau in alt loc stabilit de comun acord cu acesta se efecteaza o singura data pentru fiecare impozit si pentru fiecare perioada supusa impozitarii.

Rezultatele controlului fiscal se consemneaza obligatoriu in pocese-verbale de control, note de constatare, procese-verbale de constatare a contraventiilor, note unilaterale.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre sisteme fiscale

Arbitrajul pret - valoare si eficienta pietei financiare
Analiza echilibrului financiar
Gestiunea ciclului de exploatare. gestiunea stocurilor
Sistemul fiscal - concepte, interdependente, teorii
Obiectivul armonizarii fiscale a sistemului fiscal comunitar
Elemente comune pentru sistemele fiscale din uniunea europeana
Caracteristici esentiale ale sistemelor fiscale ale tarilor comunitare
Comparatii intre sistemele fiscale ale statelor membre din uniunea europeana(studiu de caz)
Elemente de armonizare ale sistemului fiscal romanesc
Implementarea aquis-ului comunitar in domeniul fiscalitatii indirecte in romania
Cresterea eficientei aparatului fiscal romanesc
Armonizarea impozitelor directe din romania la directivele comunitatii europene
Implementarea aquis-ului comunitar privind evaziunea fiscala in romania
Evolutia sistemului fiscal romanesc
Prioritati ale reformelor viitoare ale sistemului fiscal al uniunii europene
Modelarea cresterii economice sub impactul fiscalitatii
Armonizarea sistemelor fiscale in comunitatea europeana
Concluzii generale si recomandari de politica fiscalaCAUTA IN SITE
Termeni de cautare