StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » sisteme fiscale

Taxele vamale

Taxele vamale

Impozitele de acest tip sunt unele dintre cele mai vechi impozite, utilizate fiind in toate formele de oranduire a economiei.

In sistemul nostru fiscal actual taxele vamale au cunoscut permanente modificari in ceea ce priveste scopul financiar al acestora, dar si in scopul alinierii acestora la cerintele unui comert international, modern si cooperarii economice internationale necesare alinierii economiei noastre la performantele economice internationale.

Continutul economic al taxelor vamale este dat de raportul financiar desemnat de elementele impozitului si destinatia sarcinii fiscale. Taxele vamale fiind asezate  asupra marfurilor care trec granita unui stat, in 323i87d scopul utilizarii, consumului acestora, aceste impozite au acelasi continut economic ca taxele de consumatie.



Sunt utilizate insa selectiv, in functie de politicile economice in general, comerciale si vamale in special.

Acestea se percep la trecerea frontierei in porturi, aeroporturi. Taxele vamale pot imbraca trei forme:

de import

de export

de tranzit

a) Taxele vamale de import - sunt cele mai utilizate si sunt instituite atat din scopuri fiscale cat si economice pentru a proteja piata interna de bunuri similare celor de import;

b) Taxele vamale de export - sunt mai putin utilizate dar totusi exista cu scopul de a proteja piata interna de materii prime, industria prelucratoare si de a impiedica exporturile masive de materii prime si materiale cu un grad de prelucrare redusa (de exemplu - exportul de material lemnos);

c) Taxele vamale de tranzit - se percep pentru trecerea bunurilor peste teritoriul unui stat, la intrarea in tara. De regula nu sunt utilizate, urmarindu-se a se incasa venituri din transportul de regula pe calea ferata.

Baza de impozitare este valoarea in vama determinata prin insumarea pretului extern de achizitie la cursul oficial al zilei + cheltuieli de transport + asigurare.

La unele marfuri si servicii, valoarea in vama este stabilita conventional de Ministerul Finantelor in functie de pretul extern al marfii respective pentru a se evita eludarea fiscului. Tehnica taxelor vamale presupune aplicarea unor cote numite - tarife vamale la valoarea in vama.

Tarifele vamale sunt prezentate periodic de regula dupa o noua reasezare prin Codul Vamal care pe langa aceste cote mai reprezinta conditiile de trecere a frontierei, tehnica taxelor vamale, clasificarea bunurilor impuse, facilitati fiscale si alte reguli de tehnica vamale.

Tarifele vamale dupa scopul si marimea lor se impart:

autonome

conventionale

preferentiale

antidumping

sanctionale sau de retorsiune

Tarifele vamale autonome - sunt acele cote care se practica la trecerea marfurilor dintr-o tara in alta cand intre cele doua tari nu exista acord comercial.

Tarifele vamale conventionale - intre tari care au incheiat acorduri comerciale

Tarife vamale - sunt cele practicate intre tari care fac parte dintr-o uniune comerciala UE.

Tarife vamale antidumping. Dumpingul este o politica comerciala neloiala practicata in diferite tari din interese economice sau politice, militare. Tarile respective se vor apara de aceasta concurenta neloiala si prin taxe vamale antidumping.

Dumping:

comercial - consta in vanzarea unor marfuri la export la preturi mai mici decat cele pe piata externa si mai mici decat preturile la intern cu scopul de a cuceri unele segmente ale pietei. Aceasta practica este o politica comerciala neloiala si se poate realiza datorita unor subventii acordate de stat pentru export care sa acopere pierderile din vanzarea la preturi mai mici decat costurile. O asemenea impunere pe piata mondiala poate aparea in mod natural cand exportatorul realizeaza costuri foarte reduse;

valutar - acesta este de fapt un efect al deprecierii valutei exportatorului. In acest caz chiar daca exportatorul vinde mai ieftin pe piata externa prin transformarea sumei incasate in valuta in moneda nationala obtine venituri la intern mai mari ca urmare a deprecierii cursului monedei nationale. Asemenea vanzari cu astfel de scopuri reprezinta in fond pierderi pentru exportator pentru ca se poate crea situatii in care cu incasari mai mari in moneda nationala datorita deprecierii cursului sa nu-si poata relua ciclul productiv pe aceeasi scara datorita pretului materiei prime, materiale si servicii in moneda nationala ca urmare a deprecierii cursului monedei nationale.

Contra unor asemenea practici sunt instituite taxele vamale antidumping prin care se urmareste anihilarea puterii de concurenta a nerezidentilor. Asemenea taxe sunt instituite in mod selectiv cu mare grija pentru a nu distruge relatiile comerciale internationale asezate.

Taxele vamale sanctionale sau de retorsiune - asemenea taxe vamale sunt practicate intre tari intre care relatiile economice si uneori chiar politica nu sunt dintre cele mai bune. Ele se mai practica ca raspuns la o politica vamala prohibitiva a partenerilor ca raspuns la taxele vamale de export.

Tehnica taxelor vamale - se refera la modul de evaluarea a marfurilor care trec granita, la lichidarea impozitului si la perceperea acestuia.

Tehnica taxelor vamale difera daca marfa ce trece granita este insotita sau nu de posesorul ei.

Locul de percepere al taxei vamale este de regula situat la frontiera, dar poate fi domiciliat si la porturi sau aeroporturi.

Daca marfa este insotita de posesorul ei atunci acesta declara organelor vamale cantitatea si acesta stabilesc cu ajutorul tarifului vamal suma de plata. Posesorul marfii este obligat sa achite imediat taxa vamala.

Daca marfa nu este insotita de posesorul ei atunci valoarea si felul marfii sunt cele de pe factura, dar impozitul se plateste atunci cand proprietarul acestora la ridica din vama.

In cazul in care organele vamale banuiesc de nesinceritate documentele de transport, ele au dreptul sa desfaca coletele si sa verifice realitatea.

Regimurile suspensive - reprezinta situatii in care din anumite motive nu se percep taxe vamale pentru trecerea marfurilor la frontiera.

Sunt cel putin urmatoarele:

Tranzitul - se refera la circulatia marfurilor pe teritoriul unui stat si nu se percep taxe vamale.

Marfurile circula in vagoane sigilate insotite de documente de transport.

Antrepozitul. Marfurile care intra pe teritoriul altui stat nu sunt supuse taxelor vamale. Scopul pentru care aceste marfuri intra pe teritoriul altui stat este acela de a fi sortate, ambalate si neexportate.

Admisiunea temporara. Marfurile intra pe teritoriul altui stat in vederea continuarii prelucrarii, ambalarii si reexportului. Nu se percep taxe vamale.

Drawback. Marfurile intra pe teritoriul altui stat in vederea prelucrarii si reexportului. La intrare se percep taxe vamale, iar cand marfurile parasesc tara respectiva taxa vamala se restituie.

Zonele libere - reprezinta teritorii unde nu se percep taxe vamale.

Guvernul renunta la acest venit datorita faptului ca in aceste zone libere se desfasoara o larga activitate industriala si comerciala, iar statul realizeaza venituri importante pe seama acestor activitati.

Aceste zone libere sunt cautate de turisti datorita faptului ca marfurile sunt in general mai ieftine.

Taxa vamala nu se percepe nici in cazul de trecere frauduloasa a granitelor. De regula se trece prin contrabanda marfurile care au greutate si volum redus dar care au valoare mare.

Politicile vamale si rolul GATT in armonizarea acestora

Politicile vamale reprezinta totalitatea principiilor, normelor si mijloacelor care urmaresc reglementarea importului si exportului.

Datorita cresterii interdependentelor economice precum si a comertului international  s-a simtit nevoia unor politici vamale concertate.

Armonizarea politicilor vamale este realizata de GATT. Aceasta organizatie internationala a luat fiinta in 1947 si a inceput sa functioneze efectiv de la 1 ianuarie 1948. Initial a avut 23 de tari membre iar la ora actuala sunt membre ale GATT cu mult peste 100 de tari. Activitatea GATT se bazeaza pe urmatoarele principii:

Nediscriminarea in comertul international - adica tariful vamal sau anumite inlesniri vamale se aplica nediferentiat tuturor tarilor in care exista relatii comerciale.

Economia unei tari nu trebuie protejata decat prin mijloace tarifare. In principiu este admisa aceasta idee dar in practica se intalnesc foarte frecvent si mijloace netarifare (contingentarile).

Promovarea negocierilor - pentru reducerea tarifului vamal, adica tarile membre trebuie sa aiba o activitate continua si sustinuta pentru reducerea taxelor vamale in vederea stimularii cooperarii si comertului international.

Consultarea partenerilor comerciali atunci cand este vorba de luarea hotararilor in vederea modificarii taxelor vamale.

Activitatea GATT se desfasoara sub forma convorbirilor numite runde.

O runda importanta a fost runda Tokyo desfasurata intre 1973-1979 la Geneva si a avut ca rezultat reducerea barierelor tarifare si netarifare - reducerea taxelor vamale aproximativ 60% din produsele industriale si 30% produsele agricole.

Pe langa barierele tarifare mai exista si bariere netarifare dintre care amintim:

Restrictiile  cantitative (forma contingentarilor, licentelor de import si a limitarilor voluntare).

Restrictii de natura tehnica.

Restrictii datorate modului de evaluare in vama.

Practicarea unor taxe compensatorii.

Restrictii datorate practicii achizitiilor guvernamentale.

Impozitele indirecte fac obiectul armonizarii la nivelul cerintelor unionale,promovate prin modificarile la Codul fiscal si la Codul vamal.






Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact