StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Management bun inseamna oameni de CALITATE
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul afacerilor
Trimite articolul prin email Plan de afaceri - titlul structurii de sprijinire a afacerii - utilaje pentru pavele competitive Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Plan de afaceri - titlul structurii de sprijinire a afacerii - utilaje pentru pavele competitivePlan de afaceri

Titlul structurii de sprijinire a afacerii

UTILAJE PENTRU PAVELE COMPETITIVE


1. Introducere

Scurta descriere a firmei, viziune, misiune, obiective


Activitatea curenta a societatii consta in fabricarea elementelor din beton pentru constructii, pavele si elemente din beton vibro-presat si beton vibrat, cod CAEN-2361.

Detaliind productia de pavele si elemente din beton vibrat, SC PAVELUX SRL produce pavaje de diferite forme si culori si anume: tip trefla, tip topor, tip floare, tip hexagon, etc. Tot in cadrul elementelor din beton vibrat intra bordurile si doua modele de rigole.
In cadrul productiei de elemente din beton vibro-presat se regasesc urmatoarele produse: pavele tip I, pavele tip caramida, borduri si boltari. Elementele de beton vibro-presat se pot face colorate sau necolorate.

Datorita inlocuirii vechilor finisaje (beton, asfalt) cu un alt gen de material, respectiv pavajele de beton vibrat sau vibro-presat ofera mult mai multe avantaje decat vechile materiale.

Evolutia productiei fizice a fost crescatoare de la an la an, datorita a doi factori principali: cererea mare de piata, precum si marirea si diversificarea capacitatii de productie prin achizitionarea de utilaje semiautomate.

In clipa de fata societatea functioneaza la capacitatea maxima de productie, exista cerere foarte mare pentru pavele, si se doreste cresterea capacitatii pentru a face fata cererii. Echipamentele, care urmeaza a fi achizitionate in cadrul proiectului de investitii, vor imbunatati calitatea produselor (pavaje vibropresate) si va creste capacitatea de productie se va tripla.


Misiune


Societatea doreste sa ofere clientilor produse de calitate la preturi competitive, angajatilor remuneratii cat mai bune, colaboratorilor garantia respectarii angajamentelor luate si de asemenea doreste sa participe la cresterea economica a zonei, contribuind astfel la crearea de noi legaturi economice regionale.


Obiectivele firmei


Profesionalism si responsabilitate fata de clienti, angajati si actionari: reprezinta obiectivul major al companiei in vederea asigurarii succesului pe termen lung;

Orientarea catre client: activitatea  este orientata spre client, nevoile lui, respectand cerintele pietei, compania bazandu-se pe profesionalism, idei inovatoare si o politica de preturi competitive;

Dezvoltarea resurselor umane: pentru a indeplini obiectivele companiei se pune un accent deosebit pe angajati si manageri competenti, orientati spre succes si realizari permanente;

Parteneriate stranse cu furnizorii: pentru a mentine standardele inalte de calitate cu care clientii sunt obisnuiti.

Respect pentru mediul inconjurator, securitatea si siguranta muncii: compania este constienta de responsabilitatea fata de mediul inconjurator si de rolul pe care il are in mediile sociale si de afaceri. In calitatea de angajator, organizatia este in permanenta preocupata de siguranta si protectia sanatatii pentru toti angajatii, referitor la totalitatea aspectelor cuprinse in munca lor.


Scurta descriere a produselor


Incepand cu anul 2001 firma produce pavele din beton superfinisate. SC PAVELUX SRL ofera solutii complete de amenajare cu pavaje pornind de la proiectia-executia produselor, transportul, descarcarea si amenajarea spatiilor.

Principalele produse oferite de SC PAVELUX SRL sunt:

4       Pavele si borduri

5       Boltari

Pavajele de beton vibrat sau vibro-presat ofera multe avantaje:

36   aspect mai placut si mult mai variat in ceea ce priveste modelele si culorile;

37   posibilitatea de a interveni la retelele electrice, alimentare cu apa si canalizare fara distrugerea finisajelor;

38   posibilitatea de a schimba in timp configuratia finisajelor printr-o alta dispunere a pavelelor;

39   rezistenta in timp si comportament mult mai bun in ceea ce priveste durabilitatea acestora;

40   preturi de cost mai mici;

41   rapiditate si economii rezultate in urma utilizarii boltarilor vibro-presati la confectionarea gardurilor si altor constructii.

Datorita asigurarii controlului calitatii pentru produsele realizate, a increderii in procesele proprii de productie si in angajati, firma isi permite sa ofere o garantie de 3 ani atat pentru produsele realizate cat si pentru lucrarile prestate.

Scurta descriere a echipei de coordonare, management, resurse umane implicate

Societatea comerciala PARASCHIV are forma juridica de societate in nume colectiv cu sediul in Romania, localitatea Comarnic, Str. Gheorghe Vasilescu, nr. 5, jud. Prahova, avand punct de lucru si desfacere in localitatea Comarnic, Str. N. Balcescu, nr. 182, jud. Prahova, cu intrare pe strada Depozitelor.

Administrarea societatii este facuta de catre asociatul Paraschiv Cristian Rennatto, cu puteri depline, semnatura acestuia angajand valabil societatea in relatiile cu tertii. 

Echipa de proiect si resursele umane alocate proiectului sunt:

6       Paraschiv Cristian Rennatto – Administrator

7       Mantu Marius Lucian – Inginer compartimentul marketing-desfacere

8       Gornoava Rodica Marcela – Chimist-laborant


Resursele umane implicate

Societatea are in prezent 7 angajati, din care:

4       Conducere – 1 persoana,

5       Personal operativ- 5 persoane,

6       Personal administrativ – 1 persoana.
Pe activitatile desfasurate in prezent distributia personalului este urmatoarea:Activitatea

Numar de angajati

Director General


Contabilitate

Responsabil cu sistemul de management al calitatii ISO 9001


Sef productie

Servicii de montaj pavele

6

Productie pavele vibropresate

6

Proiectare-dezvoltare produse noi

Post vacant

Resurse umane


Sanatatea si securitatea muncii/situatii de urgenta


Implementarea proiectului va avea drept consecinta imediata crearea a 7 noi locuri de munca, in urmatoarele departamente:

7       Montaj (montaj) – 2 persoane,

8       Pavele vibropresate – 5 persoane,Organigrama
2. Descrierea microintreprinderii


Denumirea firmei

Denumirea completa: S.C. PAVELUX S.N.C.


Forma de organizare

Societatea comerciala PAVELUX are forma juridica de societate in nume colectiv. Este persoana juridica romana si isi desfasoara activitatea in conformitate cu legislatia in vigoare.

In toate actele, facturile, anunturile, ofertele, comenzile, tarifele, prospectele si alte documente intrebuintate in comert ce emana de la societate denumirea va fi urmata de cuvintele „societate in nume colectiv”, numarul de inmatriculare din Registrul Comertului, capitalul social, sediul societatii si codul unic de inregistrare.


Numele complete ale administratorilor si actionarilor.

Administrarea societatii este facuta de catre asociatul Paraschiv Cristian Rennatto, cu puteri depline, semnatura acestuia angajand valabil societatea in relatiile cu tertii.

Capitalul social este de 1.001 lei, aportul fiecarui asociat fiind de:

9       Paraschiv D. Cristian Rennatto – 500,5 lei, adica 50%,

10   Paraschiv D. Elisabeta – 500,5 lei, adica 50%


Localizare, adresa sediului social principal, sucursale, filiale

Sediul societatii este in Romania, Localitatea Comarnic, Str. Gheorghe Vasilescu, nr. 5, Judetul Prahova. La sediul societatii se desfasoara si activitati lucrative.

Societatea are punct de lucru si desfacere in localitatea Comarnic, Str. Nicolae Balcescu, Nr. 182, Judetul Prahova cu intrare pe strada Depozitelor.


Definirea afacerii/ activitatii.

S.C. PAVELUX S.R.L. Comarnic produce incepand cu anul 2001 pavele din beton superfinisate. S.C. PAVELUX S.R.L. ofera solutii complete de amenajare cu pavaje pornind de la proiectia-executia produselor, transportul, descarcarea si amenajarea spatiilor.

Experienta, perseverenta si seriozitatea definesc firma. SC PAVELUX SRL isi imbogateste zi de zi experienta dobandita incepand cu anul 2001.

Fiind microintreprindere firma a ajuns sa produca pana la 65 mp/zi pavele datorita unei continue tehnologizari si perfectionari a proceselor de lucru, diversificarea produselor.


Istoria firmei. Descrieti dezvoltarea si evolutia produselor/ serviciilor precum si evolutia vanzarilor, profiturilor. Descrieti pozitia curenta a firmei.


Societatea are ca activitate de baza producerea de pavaje incepand cu anul 2001 pana in prezent. Pe tot parcursul acestei perioade, societatea a cunoscut o ampla dezvoltare a sistemului si tehnicilor de productie prin achizitionarea de utilaje noi.

Societatea a achizitionat in anul 2005 o instalatie semiautomata de producere a elementelor din beton-presat. Tot in anul 2005 s-a realizat amenajarea spatiului de productie pentru pavelele vibro-presate, spatiu care contine si o incinta incalzita care permite realizarea procesului de productie si pe perioada de iarna.

La inceputul activitatii de productie pavaj societatea producea doar pavaj vibrat, sistem de productie care si el a cunoscut o ampla dezvoltare si imbunatatire, atat prin achizitionarea de utilaje performante, betoniera profesionala, mese vibrante, instalatie decofrare, cat si prin reinnoirea periodica a stocului de matrite si achizitionarea de modele noi.

Imbunatatirea procesului de productie s-a realizat prin schimbarea modalitatii de decofrare din matrite care la inceput se realiza la cald folosind ca mediu apa, ulterior achizitionandu-se o instalatie de decofrare mecanica.

Materiile prime folosite in procesul tehnologic de productie sunt insotite la livrare de certificate de garantie din care reiese calitatea acestora.

Toata gama de produse oferita de SC PAVELUX SRL a fost supusa unor teste de incercare de catre Institutul de Cercetare PROCEMA Bucuresti, rezultatele obtinute incadrandu-se in valorile admise conform STAS SR EN 1340/ NOI 2004 pentru borduri din beton, SR EN 1338/NOI 2004 pentru pavele de beton.


Obiectivele firmei – planul de dezvoltarea pe urmatorii ani

Pentru urmatorii ani societatea estimeaza o dezvoltare treptata atat in ceea ce priveste capacitatea de productie, marimea numarului de personal cat si o dezvoltare compartimentului si strategiilor de vanzare si nu in ultimul rand un numar mai mare de puncte de desfacere.

11   Capacitatea de productie la inceputul anului 2008 este de 65 mp/zi respectiv 16.800 mp/an, in urma achizitionarii utilajului cu capacitate mare de a produce societatea va ajunge la o cresterea a capacitatii de productie cu  94.800 mp/an.12   Cresterea productie dupa implementarea proiectului fata de situatia actuala:

- pavele de la 6.858 mp/an la 57.000 mp/an

- borduri de la 6.328 ml/an la 30.000 ml/an

- boltari de la 66 mc/an la 500 mc/an

13   In primul an dupa achizitionarea noului utilaj personalul necesar va crește de la 15 angajați, cați sunt in momentul depunerii cererii de finanțare  la 21 angajati.


In urmatorii ani capacitatea de productie va fi aceeasi insa in situatia in care cererea de piata va fi mai mare se va lucra in 2 sau 3 schimburi si productia pe zi se va mari de 2 sau 3 ori, in aceeasi situatie anual productia se va mari sau tripla.

In urma cresterii productiei va creste si varietatea de produse pe care le ofera societatea spre vanzare deoarece se vor achizitiona mai multe matrite deci un numar mai mare de modele de pavaje.

Se prevede si un numar mai mare de echipe de punere in opera a pavelelor.

Tot in vederea cresterii capacitatii de productie si implicit a productiei, incepand cu luna ianuarie a anului 2008 s-a inceput amenajarea unui nou spatiu de productie care are o suprafata mai mare, pentru a putea produce, depozita si usca in conditii optime productia realizata cu noul utilaj.


3. Prezentarea produsului


Descrierea produselor oferite

Dupa cum s-a mentionat si anterior principalele produse oferite de SC PAVELUX SRL sunt:

14  Pavele si borduri colorate si necolorate

15  Boltari


Materia prima folosita la producerea pavelelor, bordurilor si boltarilor este procurata de la firme de renume si anume cimentul rapid care se foloseste la producerea pavelelor este achizitionat de la LAFARGE-ROMCIM S.A. Tg-Prahova si agregatele sunt furnizate de CARPAT AGREGATE-HEIDELBERGCEMENT GROUP. Betonul preparat cu ajutorul malaxorului se pune in matrite si se vibropreseaza cu ajutorul vibropresei din dotare. Pentru realizarea modelelor colorate se folosesc pigmenti colorati speciali compatibili cu betonul. Colorarea pavelelor se face in masa si anume primul strat (stratul de uzura) este colorat in intregime. Produsele astfel obtinute se depoziteaza timp de 20 de zile pana cand betonul ajunge la maturitate. Pavelele au proprietati diferite in functie de destinatie astfel pentru trafic usor se folosesc pavele intre 4,5 și 6 cm grosime  iar pentru trafic greu sunt recomandate cele de 8-10 cm grosime. Un rol importat il are si marca betonului folosit in stratul de uzura.
Caracteristicile boltarilor sunt:

16   Inaltime 20 cm

17   Lungime 40 cm

18   Latime 20 cm

19   Greutate 17 kg/buc


Montarea pavelelor

Echipele de montaj sunt specializate sa faca fata atat montarii propriu-zise cat si lucrarilor de pregatire a terenului care urmeaza sa fie amenajat. Montarea pavelelor se realizeaza in urma intocmirii unei schite exacte a terenului ce trebuie pavat putandu-se astfel stabili cantitatea de pavele necesara pe tipuri si culori. Pavelele se monteaza pe un pat de balast si nisip care se compacteaza cu o placa vibranta. Montarea pe pat de nisip permite desfacerea, recuperarea si refacerea suprafetelor pavate.

Descrierea fluxului tehnologicPrezentare

1.    Aprovizionare cu materii prime ( ciment, sort 0-4, sort 4-8, aditiv, colorant), se face receptia calitativa si cantitativa a materialelor, se depoziteaza in spatiile special amenajate pentru acestea.

2.    Dozare materii prime - se face in mod automat de cele doua malaxoare A si B in functie de retetele marcilor de beton aflate in memoria malaxoarelor.

3.    Malaxare - se face de catre cele doua malaxoare A si B, respectandu-se timpii minimi de malaxare.

4.    Transport beton - se face de doua benzi de transport beton, betonul preparat pleaca de la malaxorul A la buncarul pentru strat de uzura si de la malaxorul B la buncarul pentru strat de rezistenta.

5.    Dozare beton – pentru strat de rezistenta si pentru strat de uzura se face in mod automat de catre vibropresa hidraulica pe care societatea doreste sa o achizitioneze prin intermediul proiectului.

6.    Vibropresare - se face in mod automat, tinandu-se cont de grosimea  produselor, de timpii optimi de vibrare, de presiunea de presare de catre vibropresa hidraulica pe care societatea doreste sa o achizitioneze prin intermediul proiectului..

7.    Produs finit proaspat - este obtinut pe un panou care este automat evacuat de catre vibropresa hidraulica. In acest moment se face o verificare a produselor rezultate iar cele neconforme sunt indepartate, fiind introduse in malaxorul B, refolosindu-se. Produsul finit proaspat bun este automat stivuit pe verticala, ridicat si transportat cu un electrostivuitor fiind depozitat timp de 24 ore in camera de tratament termic unde sunt asigurate conditii optime (umiditate, temperatura, etc) pentru initializarea procesului de hidratare si maturare initiala a betonului.

Produsul finit uscat - rezultat este transportat cu ajutorul unui electrostivuitor la instalatia de destivuire – strangere – paletizare – ambalare, in final produsele finite fiind asezate pe euro-paleti ambalate, etichetate. In faza de destivuire se mai face o verificare a produsului finit, produsele neconforme fiind indepartate, transportate la un concasor care le transforma in sort 4-8 care este reintrodus in circuit. Produsul finit uscat paletizat, ambalat, etichetat este transportat cu electrostivuitorul in depozitul de produse finite unde asteapta 7 zile dupa care poate fi livrat.

Situatia  principalelor echipamente aflate in proprietate

Utilajele si echipamentele existente, cu care se realizeaza procesul de productie in momentul de fata sunt:

- Vibro-presa fixa hidraulica  capacitate 50mp/8 ore;

- Mixer MF-250 Automatic;

- Siloz depozitare ciment 30to ;

- Moto stivuitor ;

- Transpalet hidraulic manual ;

- Rastel depozitare 10 buc ;

- Incarcator 139x4 ;

- Lift ridicare panou 3 buc ;

- Panouri 240 buc;

- Betoniera CE 350 ;

- Cantar platforma.


Modul in care tehnologiile noi, moderne vor fi utilizate in producerea/ mentinerea/ dezvoltarea produsului/ serviciului.


In vederea imbunatatirii continue si a modernizarii procesului de productie, societatea doreste achizitionarea unor echipamente si utilaje care cresc gradul de automatizare, avand implicatii importante in ceea ce priveste reducerea costurilor de productie si implicit cresterea productivitatii muncii. In clipa de fata societatea este nevoita sa refuze anumite comenzi din cauza ca nu face fata comenzilor mari. Retehnologizarea liniei de productie se face in scopul de aliniere a PAVELUX SRL la tendintele de utilizare pe scara din ce in ce mai larga a tehnologiilor nepoluante, in scopul de a reduce emisiile de noxe.

In urma implementarii proiectului se au in vedere reducerea costurilor, cresterea capacitatii de productie dar si reducerea consumului de energie electrica raportata la unitatea de produs finit.

Linia de productie este constituita din:

20   Presa vibranta automata cu ciclul de productie automat cu urmatoarele caracteristici:

o    Inaltimea produselor pana la 35 cm;

o    Ciclul de fabricatie sub 1 min/sarja;

o    Productivitate peste 4000 pavele (minim 300 mp) in 8 ore;

o    Dotata cu extractor hidraulic al tavilor cu semifabricate;

21   Matrite pentru diverse produse

22   Lift hidraulic automat pentru tavile cu produsele proaspete;

23   Linie  de evacuare a produselor uscate.Calitati/avantaje ale produsului fata de cel al competitorilor

Avantajele competitive ale organizatiei rezulta din experienta echipei de conducere in domeniul producerii de pavele, din capacitatea de a livra mai repede produsele comandate. De asemenea organizarea interna si seriozitatea in tratarea solicitarilor din partea clientilor au pus bazele unor relatii de lunga durata. In cursul anului 2006, PAVELUX SRL si-a implementat un Sistem de management al calitatii, in conformitate cu standardul international SR EN ISO 9001:2001

Produse viitoare


Prin implementarea proiectului se doreste cresterea capacitatii de productie de la 65 mp/8 h la 360 mp/8 h precum si diversificarea gamei de produse prin achizitionarea unor noi modele de matrite pentru pavele.


 

LISTA ECHIPAMENTE

 

 

CE URMEAZA A SE ACHIZITIONA

 

Nr.
Crt.

Denumire

Caracteristici de baza

Pret
unitar

Euro

Pret
unitar

Lei

1

Vibro-presa fixa hidraulica

- vibrare matrita si stampila
- capacitatea de productie in 8 ore min 300 mp pavaj sau 2500 buc bloc beton
- putere instalata max. 15 kW
- grosime produse de la min 6 cm la min 20cm

125.188

456.248

2

Dispozitiv strat uzura (colorat)

- comanda hidraulica;
- compatibilitate vibro-presa;

13.923

50.743

3

Dispozitiv extragere panouri

- comanda hidraulica;
- compatibilitate vibro-presa;

7.140

26.022

4

Dispozitiv distributie panouri

- comanda hidraulica;
- compatibilitate vibro-presa;6.30722.986

5

Dispozitiv ridicare panouri in
vederea stivuirii pentru uscare

- minim 7 etaje pentru pavele si minim 4 etaje pentru borduri si blocuri beton;
- compatibilitate cu vibro-presa

25.585

93.244

6

Matrita pavele model A

- grosime H = 6 cm;
- compatibilitate vibro-presa

12.971

47.273

7

Matrita pavele model B

- grosime H = 6cm;
- compatibilitate vibro-presa;

12.971

47.273

8

Matrita pavele model C

- grosime H = 8cm;
- compatibilitate vibro-presa;

11.781

42.936

9

Matrita borduri model D

- dimensiuni Lxl1xl2xh(100x15x13x25) cm
- compatibilitate vibro-presa;

13.685

49.875

10

Matrița borduri model E

-8        dimensiuni Lxl1xl2xh(100x15x13x25) cm
- compatibilitate vibro-presa;

8.211

29.925

11

Matrita bloc beton

- dimensiuni Lxlxh(40x15x20) cm

- 2 cavitati;
- compatibilitate vibro-presa;

7.854

28.624

12

Dispozitiv alimentare vibro presa cu beton (banda, snec)

- putere max.4kw;
- comanda hidraulica sau electrica

9.044

32.961

13

Dispozitiv de stivuire panouri si strangere produse finite

- compatibilitate cu vibro-presa;
- capacitate min. 200 mp pavaj in 8 ore;

36.176

131.843

14

Panou lemn

- compatibili cu vibro-presa;
- pentru suprafata de min.400 mp

44.268

161.335

15

Asistenta montaj, cheltuieli
punere in functiune, reglaje, instructaj


19.278

70.259

16

Dispozitiv ambalare paleti

- pentru ambalare paleti cu dimensiune LxlxhxG
(1200x800x1000)cmx1000kg

7.378

26.889


TOTAL


361.760

1.318.435


4. Analiza pietei

Aria geografica de acoperire a produsului


In momentul de fata Romania  este principala piata de desfacere pe care firma are o mare experienta, fiind formata din persoane fizice, persoane juridice si autoritati publice locale. Principalii clienti ai firmei sunt din zona olteniei, aceasta fiind principala zona in care actioneaza firma.


Clienti existenti si potentiali


Principalii clienti carora se adreseaza SC PAVELUX SRL sunt:

- persoane fizice pentru curti interioare si alei care in ultimii 3 ani au inregistrat o scadere semnificativa, de la 60% in 2005 la 10% in 2007;

- persoane juridice pentru platforma industriala, benzinarii, spatii parcare, alei, etc. Care au avut o pondere semnificativa in randul clientilor doar in 2006 – 45%, in 2005 si 2007 inregistrand aceeasi pondere, respectiv de 20%;

- autoritati publice locale pentru trotuare, alei, spatii parcare, etc. reprezinta in 2007 70% din totalul clientilor, o pondere semnificativa fata de anul 2005 cand aveau o pondere de doar 20%.


a) Principalii clienti 2007


din vanzari

Autoritati publice, din care:

70

PRIMARIA SLATINA

50

PRIMARIA BALS

20

Persoane juridice, din care:

20

BISERICA SFINTII IMPARATI CONSTANTIN SI ELENA Bals

7

SC CIM CONSTRUCT Slatina

3,4

SC DEO EL FARM Craiova

3,2

SC NESY Craiova

3,1

SC CERALUX Craiova

3

SC MEDIA IMPEX Craiova

2

SC IZOCER Craiova

1,2

Persoane fizice

10
Dupa implementarea proiectului se estimeaza o crestere de aproximativ 50% a portofoliului de clienti. In viitor se va pune accent pe clientii din randul autoritatilor publice, urmate de persoane juridice si intr-o proportie destul de mica persoanele fizice.Analiza stadiului actual al pietei – nevoi si tendinte

Piata constructiilor va evolua in 2008, conform jucatorilor, intr-un ritm similar celui din anul precedent. Daca in 2007 piata a cunoscut o evolutie de peste 30%, ajungand la o valoare de circa zece miliarde euro, pentru acest an se estimeaza un avans de 25-30%, pana la atingerea nivelului de 13 miliarde, cu conditia de a fi rezolvata criza fortei de munca din domeniu. Jucatorii estimeaza o modificare a configuratiei pietei in sensul intensificarii lucrarilor din sectorul infrastructura, in urma atragerii de fonduri structurale. Piata ar putea fi impulsionata si de faptul ca 2008 va fi un an electoral.

Legat de muncitorii din domeniu, pentru acest an se asteapta demararea importului de forta de munca, eveniment ce ar putea duce la o crestere a productivitatii. Reprezentantii ARACO au targetat pentru acest an un avans de circa 25% al salariului minim. La nivel mediu, conform reprezentantilor Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), cresterile salariale pot ajunge si pana la 40%.

Tranzactii importante sunt asteptate, la fel ca in anul 2007, in sectorul producatorilor de materiale de constructii, segment cu marje de profit de peste 10%, peste nivelul mediu al pietei in ansamblu. Pentru piata materialelor de constructii se estimeaza un avans de circa 15% si o crestere a pretului produselor de circa 12%, crestere redusa, ca urmare a eforturilor companiilor de a-si mentine pozitia pe piata.


Evolutia pietei constructiilor 2005-20072005

2006

2007

Productie

10,1

25,5

33,8

Valoare adaugata bruta

9,9

24,7

33,6Pavelele sunt indicate pentru pavarea de alei, terase, parcaje, trotuare cu trafic pietonal intens si mediu. In functie de grosime, pavelele suporta greutati de pana la 10 tone. „Pavelele sunt de doua feluri, vibroturnate, numite si superfinisate, acestea au o suprafata neteda si lucioasa, si pavele vibropresate, cu o suprafata poroasa”, a spus Cosmina Bei, director de vanzari al firmei Pavement Prod. „Amenajarile moderne prevad montarea de pavele in locul bine cunoscutei si totodata mai vechii metode cu ciment, pentru ca arata mult mai bine”, a spus Adrian Iovescu, designer in cadrul firmei Accent Design.

Majoritatea clientilor prefera pavelele colorate, chiar daca sunt mai scumpe. Metrul patrat de pavele costa de la 23 RON. Aceste pavaje sunt indicate pentru placarile cu trafic pietonal mediu sau intens, cum ar fi curtile de interior sau trotuarele, suportand si greutatea autoturismelor, avand o grosime de 2,5 centimetri. Daca proprietarul doreste pavele verzi sau albastre, va plati cu pana la 4 RON mai mult pentru un metru patrat. Daca pavela are o alta culoare, in afara de cele mentionate mai devreme, va costa cu aproximativ 2 RON mai mult metrul patrat. „Verde si albastru sunt culori de lux, intrucat oxidul care se foloseste pentru colorarea dalei este extrem de scump”, a spus Nicu Stan, administratorul firmei Serpocom SRL. Preturile sunt fara TVA.

Vanzarile de pavele au tot crescut de vreo 10 ani, de la an la an, o data cu aparitia lor pe piata romaneasca. Motivul acestor evolutii este datorat in special cresterilor pietei constructiilor. Unde se construieste o casa, acolo se monteaza si pavele.


Avantajele pavelelor fata de beton conform declaratiilor principalilor jucatori sunt:

Se monteaza pe pat de nisip, proprietarul netrebuind sa mai cheltuiasca bani pe adezivi. Sunt usor de montat. Dezvoltarii din domeniu sustin ca pavelele pot fi montate chiar de catre proprietar. „In plus, pavelele ofera siguranta contra alunecarii. Pot fi indepartate cu usurinta atunci cand este nevoie, iar apoi se pot monta la loc fara pierderi”, a spus Mihai Gristan, administratorul firmei Olimpia. „Oricine are minte poate realiza ca, si daca se lasa, se indreapta cu o mina de nisip”, a mai spus Nicu Stan. Un ultim, dar nu si cel din urma avantaj este ca pavelele asigura drenarea apei si aerisirea solului datorita rosturilor de circa doi-trei milimetri care se formeaza intre piese. Potrivit lui Mihai Gristan, vanzarile de pavele au crescut anul acesta, comparativ cu anul trecut, cu aproximativ 25%. Potrivit lui Ciprian Ana, administrator Policons Group, montarea de pavele costa 4-5 euro metrul patrat.

Analiza principalilor participanti pe piata produsului/serviciului; punctele tari si punctele slabe ale competitorilor (directi si indirecti); elemente care influenteaza comportamentul cumparatorilor


In zona in care se desfasoara activitatea mai exista un producator de pavaje din beton, SC ELPRECO Craiova. Sistemul de pavaj Elpreco ofera posibilitatea crearii unui stil propriu - rustic sau contemporan - si  permite amenajari pline de fantezie pentru proiectele civile, comerciale sau industriale. Elpreco ofera numeroase culori si modele de pavaj, alaturi de toate elementele pentru amenajari exterioare de care este nevoie: borduri, jardiniere si jgheaburi. Se pot monta pe alei, trotuare, in piete, curti, parcuri sau pe platforme destinate depozitarii, statii de alimentare cu carburanti, parcari auto si zone industriale.

  Desi SC PAVELUX SRL este o firma mica, in scurt timp a reusit sa se impuna pe piata datorita profesionalismului cu care trateaza clientii si a calitatii produselor. Firma considera ca, datorita cererii foarte mari a acestor produse, cat si a unor factori care tin de marimea si politica firmei (regii si cheltuieli mai mici), locul pe piata producatorilor de pavele este stabil si de perspectiva. Un alt avantaj fata de concurenta ar fi si echipa pe care se bazeaza SC PAVELUX SRL, seriozitatea ofertei si relatiile excelente cu partenerii de afaceri reprezinta garantia faptului ca se ofera servicii de cea mai buna calitate. Toti angajatii firmei sunt orientati spre rezultate si actioneaza decisiv pentru a le obtine.

Alti jucatori, la nivel national, pe piata elementelor de beton colorat sunt:

Simcor Grup Oradea - ofera un sortiment larg de produse si servicii destinate sectorului privat, public si industrial: BCA, betoane (pavaje, elemente de imprejmuire, suprafata pentru acoperis, structuri de acoperis, tuburi de canalizare, inele de fantana, canale termice, stalpi electrici, borduri, elemente de drum), var, cahle presate, seminee, cosuri de fum.

SC Pavement Prod SRL Constanta - are ca obiect principal de activitate productia de elemente din beton colorate (pavele) pentru executarea de pavaje, borduri, jgheaburi de scurgere, placaje, piatra sparta.

SC Serpocom SRL Bucuresti – ofera urmatoarele produse: pavaje, dale, elemente placari exterioare, boltari constructii, jgheaburi de scurgere, borduri, coame de gard, boltari de gard.

Comparativ cu anul trecut, vanzarile de anul acesta, potrivit administratorului Serpocom, au crescut cu aproape 30%. In cea mai mare parte, clientii persoane fizice achizitioneaza pavele pentru curtile vilelor sau pentru casele in constructie sau reamenajare. Potrivit directorului Pavement Prod, vanzarile pe acest segment au crescut cu aproximativ 25%.

5. Strategia de marketing

Punctele tari ale afacerii (produsului/ serviciului), avantaje oferite fata de competitori


Principalele puncte tari ale societatii sunt:

1       Comunicare foarte buna cu clientul: prin faptul ca o mare parte din produsele realizate sunt distribuite in mod direct la client se poate evalua foarte bine satisfactia clientului;

2       Datorita faptului ca top managementul este implicat direct, potentialele probleme sau solicitari sunt cunoscute imediat;

3       Pentru negociere, nu se practica listele de preturi: pretul final este stabilit pe baza de negociere directa cu fiecare client in parte;

4       Experienta in domeniul de activitate;


Pozitionarea pe piata a produsului/ serviciului, caracteristici care il diferentiaza de competitori


Caracteristicile care diferentiaza produsele realizate de societate fata de cele oferite de concurenta sunt:

2013produsele sunt de calitate,

2014sunt ecologice,

2015au un excelent raport calitate /pret,

2016posibilitatea de adaptare la preferintele cumparatorului


Promovarea produsului/ serviciului


In prezent publicitatea este realizata cu ajutorul cataloagelor de prezentare, a paginii de prezentare pe internet, iar la sediul societatii este un stand de prezentare a pavajului unde se pot obtine informatiile necesare.


Distributia produsului/ serviciului


Distributia produselor se face direct la beneficiari sau prin distribuitori (intermediari). Se intentioneaza cresterea ponderii livrarilor la domiciliul clientului.


Strategia de vanzari

Societatea si-a stabilit o strategie de marketing care sa tina cont de specificul activitatii proprii si care sa raspunda in sens pozitiv atat necesitatii asigurarii unei continuitati a relatiilor de afaceri, respectiv fidelizarii clientilor existenti, cat si dorintei asociatilor societatii de a-si modifica in sens ascendent cota de piata prin patrunderea pe noi piete si atragerea de noi clienti.

In vederea realizarii acestor deziderate, societatea va proceda in continuare la luarea de masuri privind :

1       implementarea cu succes a politicii de produs prin permanenta imbunatatire a activitatii de productie tradusa prin implementarea de tehnologii moderne de productie. Noile tehnologii implementate prin proiect vor inlesni realizarea unor produse, superioare calitativ, parametru care va completa in mod pozitiv competitivitatea acestora. Esenta strategiei pe care a folosit-o societatea pana in prezent si pe care se bazeaza in continuare este: produse si servicii de buna calitate. Urmare acestui fapt, clientii deja castigati isi vor mari in mod constant cererea.

2       cautarea de noi piete de desfacere - pentru a intra pe noi piete Paraschiv SNC foloseste metoda vanzarilor directe, cautand noi clienti prin vizite si discutii cu acestia, prin publicitate si prin raspandirea de pliante de prezentare si oferte.

Pentru a atrage noi clienti societatea ofera diferite facilitati in functie de necesitatile acestora, de exemplu se ofera transport gratuit pentru clientii din oras si localitatile vecine, se ofera reduceri de preturi, detalii despre montaj precum si plata la 15, 20 de zile si chiar mai mult. Pentru clientii care doresc cantitati mai mari de pavaj in urma negocierilor se fac reduceri de pret si platile se fac la 30, 40 de zile.

1       mentinerea unor preturi competitive: realizarea unei productii de serie mare generata de comenzi pe masura, dublata de costurile salariale relativ mici comparativ cu media europeana, vor permite societatii practicarea unor preturi care sa permita clientilor obtinerea unor produse la costuri rezonabile, iar societatii, consolidarea profiturilor obtinute din vanzari - cu consecinte notabile atat pe linia finantarii suplimentare a investitiilor in modernizarea si retehnologizarea sectiei de productie, cat si in ce priveste alocarea de fonduri suplimentare activitatii de publicitate. Se intra practic intr-un cerc virtuos.

Implementarea acestor masuri va permite societatii sa-si creeze o reputatie buna si un nume respectat, fapt care va conduce la atragerea de noi clienti, fara a se apela neaparat la politici agresive de penetrare a noilor piete prin practicarea de reduceri de pret. Societatea mizeaza in atragerea de noi clienti in special pe aceasta publicitate de tip mouth-to-mouth (din gura in gura) practicata indirect de clientii deja existenti care au testat produsele firmei, factorul de convingere in acest mod fiind superior celui practicat de firma prin mijloacele proprii.

Managementul relatiilor cu clientii presupune identificarea celor mai profitabili clienti si dezvoltarea relatiilor cu acestia. Astfel organizatia isi dezvolta propria cifra de afaceri si profitul, pe termen mediu si lung. Totodata, managementul relatiilor cu clientii este o strategie a carei aplicare are consecinte organizationale.

Un alt capitol al strategiei de marketing il reprezinta publicitatea, prin care clientii sunt informati in legatura cu calitatea pavelelor si serviciilor de montaj pe care le ofera; avantajele folosirii pavelelor (rezistenta in timp, aspectul, permit scoaterea lor si refolosirea in totalitate, pot permite realizarea unor lucrari de canalizare, costuri scazute de montare, etc.). in prezent publicitatea este realizata cu ajutorul cataloagelor de prezentare, a paginii de prezentare pe internet, iar la sediul societatii este un stand de prezentare a pavajului unde se pot obtine informatiile necesare.

Consolidarea bazei de clienti deja existenta, in conditiile livrarii unor produse impecabile din punct de vedere calitativ, trebuie sa tina cont de concurenta si preturile practicate de aceasta pe acelasi segment de piata. Avem astfel in vedere posibilitatea practicarii unor reduceri de pret, daca situatia vanzarilor o va cere, cu riscul reducerii marjei profitului pe termen scurt. Deocamdata, preturile practicate sunt competitive, iar cererea in continua crestere.

In decursul acestui an cererea a fost mare astfel societatea fiind pusa in situatia de a refuza clientii, datorita capacitatii de productie, motiv pentru care se doreste retehnologizarea. Marind capacitatea de productie Pavelux SRL se poate adresa si altor piete din alte regiuni sau poate colabora cu constructorii din zona si de asemenea se poate participa la licitatii la care entitatile de pavaje sunt mari.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact