StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul calitatii

Procesul de managementPROCESUL DE MANAGEMENT


1.1. Prezentarea Companiei de Constructii, Comunicatii si Hidrotehnice

Compania de Constructii, Comunicatii si Hidrotehnice S.A. Constanta isi are inceputurile activitatii de specialitate cu cca.50 ani in urm 414b15e a, iar istoricul companiei se poate derula astfel :

Intreprinderea de Constructii Montaj devine in iulie 1953 Intreprinderea 2 TCH Bucuresti cu destinatia executarii de lucrari hidrotehnice pentru modernizarea litoralului Marii Negre.

De la 1 ianuarie 1954 intreprinderea este trecuta in subordinea Ministerului Transporturilor Navale si Aeriene, Directia Generala a Navigatiei Civile si devine Intreprinderea de Lucrari Maritime Constanta.In 1955 poarta denumirea de "Intreprinderea de Constructii Hidrotehnice Constanta " si executata pana in 1965 lucrari in porturile de pe Dunare, lucrari de cai ferate, lucrari de drumuri, irigatii poduri.

Dupa inaugurarea Canalului Dunare Marea Neagra (1984) se infiinteaza Centrala de Constructii Hidrotehnice care preia toate unitatile de constructii.

Din 1990 Compania de Constructii, Comunicatii si Hidrotehnice cuprinde o Societate Comerciala alcatuita din Grup Santiere Ovidiu, Santiere Cai Comunicatii Constanta precum si aparatul functional (sectia de proiectare, laborator determinare, sector gospodaresc, depozite materiale, cantine, crese, gradinite).

C.C.C.H. este infintata in temeiul Legii 15/1990 si al Legii 31/1990, a HG.nr.80/1990 si este inmatriculata la Oficiul Registrului Comercial, Judetul Constanta sub nr. J13/676/1991.

Este persoana juridica romana, avand forma de societate pe actiuni si isi desfasoara activitatea conform legilor romane si a statutului societatii.

Durata de functionare este nelimitata.

Sediul Societatii este in Romania, Constanta, Aleea Albastrelelor nr.14.


1.2. Obiectul de activitate


- Constructii hidrotehnice fluviale si maritime (ecluze, docuri, hidrocentrale);

- Regularizari de rauri, lucrari portuare, fluviale si maritime;

- Constructii poduri, cai comunicatii si aeroporturi;

- Constructii civile, industriale si agrozootehnice;

- Confectii elemente din beton armat, metalice si de lemn;

- Extractia si prelucrarea produselor de cariera si balastiera;

- Activitate hoteliera, alimentatie publica, servicii turistice;

- Prestatii diverse si comerciale, comert en gross si en detaile;

- Activitati locative, inchirieri spatii.


Capitalul social al societatii are urmatoarea structura :


Denumire

U/M

La infiintare

In prezent

1.Capital Social

mil.lei

584,6

12968,8

2.Numar actiuni

nr.

116 920

518792

3.Valoarea actiune

lei

5000

25000


La data constituirii societatii, capitalul social este in intregime subscris de statul roman, in calitate de unic actionar si varsat in intregime.

Din valoarea totala a capitalului social se transmite:

- 70 % catre FPS cu actul nr. 20013/208/17.05.93.

- 30 % catre FPP cu actul nr. 613/14.04.1993

In cadrul companiei exista "Regulament de Ordine Interioara" care asigura un cadru organizat de munca.Exista "Contract Colectiv de munca" la nivelul companiei si contracte individuale incheiate cu salariatii. Sunt respectate prevederile contractului colectiv in ceea ce priveste protectia sociala si drepturile acordate salariatilor.

Compania se bucura de relatii contractuale, corecte si de lunga durata, cu tertii si are o finantare bancara echilibrata

Compania este organizata pe formatiuni tehnico-economice cu independenta operativa, tehnologica si economica, constand in :

Un grup de santiere structurat pe nivelul a 3 santiere cu activitati diferentiate, avand ca obiect de baza constructii hidrotehnice si maritime, cai de comunicatie, poduri, terasamente, fundatii speciale, constructii industriale, activitati de productie industriala complexa.

Un laborator pentru determinari complexe, dotat in consecinta.

Un oficiu de proiectare care intocmeaste proiecte de executie si tehnologice pentru toate domeniile obiectului de activitate

O statie de sortare agregate si balastiere la Cernavoda

O baza de productie pentru prefabricate din beton si mixturi asfaltice

Baze tehnice pentru activitati de alimentatie publica si cazare.


Suprafetele de teren afectate companiei au o suprafata de 7,227 ha cu un grad de ocupatie medie de 85%, constand in principal din constructiile definitive cu sedii administrative si de productie ale filialelor.

Procesele de productie ce se deruleaza pe parcursul evolutiei tehnologice, au drept caracteristici fundamentale calitatea, termenul si tehnologii optime in derularea procesului de activitate.

Manualul calitatii, sta la baza calitatii totale aflat in curs de implementare si dezvoltare pe toate ramurile de activitate, iar managementul ecologic se afla in faza de interes raportat la calitatea mediului.

Orice activitate de productie se deruleaza pe baza unei directii de legalizare a procesului de productie, informare si insusire a proiectelor, elaborarea tehnologiilor si a procedeelor de executie in conformitate cu manualul de asigurare a calitatii.

Profesionalitatea C.C.C.H. de-a lungul intregului proces de transformare, fata de care colectivele de constructori au constituit nucleul de fond se regaseste la cel mai inalt nivel de competenta in urmatoarele lucrari reprezentative:

Lucrari de regularizari maluri, consolidari cheuri, lucrari hidrotehnice in zona Corabia, Giurgiu, Ostrov lucrari in porturile Calarasi, Cernavoda, Braila, portul si santierul naval Galati, Tulcea, Sulina, portul Mahmudia,etc.

Lucrari de sistematizare triaje CF Galati, constructii CF Regionala Constanta, Complexul feroviar Sitorman si in portul Constanta -Sud.

Drumuri de acces si modernizari de drumuri nationale in judetul Tulcea, Ialomita, Braila, Constanta totalizand peste 300 km.

Lucrari de modernizare la aeroporturi Mihail Kogalniceanu Constanta, Tulcea si Tuzla.

Lucrari pentru posta si telecomunicatii constand in construirea de oficii postale, relee de televiziune, centrale telefonice.

Lucrari de turism pe litoral la Constanta, Eforie, Mangalia, Naptun, Galati, Tulcea, Sulina.


Dupa 1970 au inceput lucrarile premergatoare celor mai mari investitii din Constanta si Mangalia constand din :

- cheuri de armare, platforme la SN Mangalia

- docuri uscate la SN Constanta si SN Mangalia

- portul tehnic si comercial de la Midia, Combinatul Petrochimic digurile de limitare a platformei, cheuri de transbordare, baza export animale vii si pentru pescuit oceanic.


In anii 1954 -1958 s-a realizarea portul Tomis Constanta.Tot in 1954 incep lucrarile de dezvoltare spre Sud a portului Constanta, la adapostul digului de larg, executand cheuri, adanciri de bazine portuare, drumuri, cai ferate, cai rulare macarale portuare (peste 3 km) peste 10.000 t uitilaje tehnologice portuare, statii de exploatare, baze tehnice, magazii pentru produse chimice, reprezentand o crestere a capacitatii portuare pana la 12,5 milioane to/an.


Din 1976 au inceput lucrarile de executie ale canalului Dunare Marea Neagra cu ecluzele de la Agigea si Cernavoda, fapt ce a inpus constructia de poduri rutiere si de CF cu importante rampe de acces.
Din 1983 incep lucrarile la Canalul Poarta Alba -Midia.Au mai fost executate lucrari la portul NADOR in Maroc, pista aeroport la Dakkar - Senegal, porturi si cheiuri in Yemen, Maroc si Libia.


Dupa 1989 C.C.C.H.-ului i se adjudeca constructia Autostrazii Bucuresti -Constanta, tronson Drajna -Fetesti, (36,855 km), concomitent diversificandusi profilul de costructii prin executia sediilor de banci: Banca Comerciala, Banca Agricola, Bankpost, modernizarea sediului BRD Constanta precum si a multiple locuinte private.


Pentru intreaga activitate desfasurata pe parcursul a peste 40 ani companiei i s-a acordat distinctia "ARCH OF EUROPE" de atestare a capacitatii tehnice si profesionale ce o recomanda drept partener competent in realizarea lucrarilor de constructii in tara si strainatate.

S.C. C.C.C.H. S.A intretine relatii de colaborare si cooperare cu orice societate comerciala, sau persoana fizica autorizata in conditiile de asigurare a calitatii.


1.3. Obiectivele companiei


Obtinerea unui profit brut in 1998 de 3% din cifra de afaceri, 5% in 1999 si de 7% in anul 2000 (in preturi comparabile) bazata pe scaderea sistematica a costurilor totale.

Patrunderea pe piata internationala cu lucrari.

Extinderea productiei in domeniul investitiilor proprii.

Reasezarea incepand cu 1999 a proportiei componentelor valorice ale cifrei de afaceri dupa cum urmeaza :

- constructii - 70%

- servicii turistice, supermarket,comert - 21%

- productie industriala pentru terti (prefabricate

din beton si mixturi asfaltice, confectii metalice) - 9 %

Dezvoltarea si modernizarea capacitatii de productie prin :

- Montarea unei instalatii de betoane de 35 mc/h

- Majorarea capacitatii de transport sub 1,5 to

- Majorarea capacitatii de transport auto pentru persoane

- Majorarea capacitatii de transport beton

- Majorarea capacitatii de ridicare pentru lucrari de constructii montaj

- Reducerea consumurilor energetice (electrica, termica)

- Trecerea la consumul butan-gaz (tabara Navodari, Complex Constanta)

Introducerea managementului stiintific in firma prin:

- Implementarea Sistemului Calitatii bazat pe manualul Calitatii, Procedurile de sistem, Procedurile operationale, de executie si instructiunile de lucru aferente tuturor serviciilor/compartimentelor.

- Implementarea noului regulament de organizare si functionare cu definitivarea fiselor posturilor pe baza atributiilor din documentele sistemului calitatii enumerate anterior.

- Dezvoltarea cu caracter prioritar a activitatii de marketing.

Perfectionarea pregatirii salariatilor societatii prin cursuri de calificare, perfectionare.

Obtinerea certificarilor pentru produse, servicii personal prin solicitarea de audituri interne si incheiere de contracte cu organismele autorizate sa efectueze certificarile.

Asigurarea documentatiei tehnice adecvate pentru desfasurarea activitatilor.


1.4.          Desfasurarea activitatii in cadrul companiei


Activitatile in cadrul S.C. C.C.C.H.-S.A. se desfasoara in baza legislatiei in vigoare, a statutului societatii, a Regulamentului de Organizare si Functionare (ROF) si a Sistemului Calitatii.

Sistemul Calitatii C.C.C.H. este in conformitate cu Legea nr.10/2000, H.G. 261/1994 si SR EN ISO-9000/95 si este bazat pe documentele Sistemului Calitatii si anume: "Manualul Calitatii", procedurile functiilor de sistem, proceduri operationale si de executie, instructiuni de lucru.

Prevederile "Manualului Calitatii" si a celorlalte documente ale sistemului calitatii sunt sarcini obligatorii de serviciu.Toti salariatii C.C.C.H.-S.A. au obligatia sa execute ordinele si dispozitiile sefului ierarhic. Atunci cand acestea contravin bunului mers al activitatii, calitatii serviciilor/produselor, cheltuielilor stabilite, salariatii au obligatia sa sesizeze forul ierarhic superior celui care a emis dispozitiile.

Toti salariatii C.C.C.H.-S.A. sunt datori sa-si indeplineasca cu rigurozitate indatoririle de serviciu conform prevederilor ROF-ului.

Atributiile fiecarui angajat pana la nivel de maistru sunt prezentate in cuprinsul fiselor posturilor.

Programul de lucru este stabilit de conducerea executiva si respectarea lui este obligatorie.

Contractul Colectiv de Munca si contractele individuale de munca stabilesc raporturile intre administratie si salariati respectiv drepturile si obligatiile reciproce.

Regulamentul de Ordine Interioara (ROI) stabileste regulile de disciplina muncii in Compania de Constructii, Comunicatii si Hidrotehnice -S.A Constanta.

ROI se aplica tuturor angajatilor companiei, indiferent de durata contractului de munca si functia detinuta, celor care lucreaza in unitate ca detasati, studentilor care fac practica in unitate, ucenicilor la locul de munca.

Cei ce lucreaza ca delegati sunt obligati sa respecte pe langa disciplina muncii din unitatea care i-a delegat si regulile de disciplina specifice locurilor de munca din compania de constructii.


1.5.          Obligatiile conducerii unitatii


In vederea bunei desfasurari a activitatii pentru care este constituita compania, conducerea companiei are urmatoarele obligatii:

a) sa organizeze munca salariatilor in conformitate cu Regulamentul de Organizare si Functionare al Companiei de Constructii, Comunicatii si Hidrotehnice -S.A Constanta;

b) sa precizeze locul de munca si atributiile fiecarui salariat, in raport cu pregatirea sa profesionala si capacitatea sa de munca;

c) sa stabileasca conform Regulamentului de Organizare si Functionare al Companiei sarcinile ce revin fiecarui loc de munca si sa le aduca la cunostinta salariatilor la angajare si periodic, ori de cate ori este cazul;

d) sa mentina numarul angajatilor la nivelul strict necesar realizarii programului propus, stabilitatea lor, ridicarea calificarii si promovarea in raport cu pregatirea si meritele in munca ale fiecaruia;

e) sa asigure salariatilor conditiile materiale necesare desfasurarii normale a activitatii:

- pentru personalul tehnic si de administratie, dotari de birou, rechizite,

conditii normale de lucru;

- pentru personalul de executie: materiale si scule specifice muncii pe care o desfasoara personalul de executie; functionarea utilajelor si instalatiilor si repararea acestora;

- stabilirea instructiunilor pentru functionarea si exploatarea utilajelor si agregatelor din dotare, instructiunile tehnice de lucru si protectia muncii;

- instruirea periodica a angajatilor pentru insusirea normelor de tehnica securitatii muncii, sa afiseze la locurile de munca instructiunile de protectia si igiena muncii;

- prevenirea prin masuri eficiente a accidentelor de munca a bolilor profesionale;

- acordarea conform normativelor in vigoare a echipamentelor de protectie a antidoturilor, materialelor de igiena individuala, conditii de pastrare a imbracamintii personale si a echipamentului de protectie;

acolo unde est cazul sa realizeze dezinfectia si deratizarea periodica sau ori de cate ori conditiile o impun.

f) sa respecte dispozitiile si reglementarile privind timpul de munca, timpul de odihna, munca tinerilor si a femeilor;

g) sa nu scoata nici un angajat din munca in afara cazurilor expres prevazute de lege si sa nu foloseasca angajatii in timpul programului de lucru pentru activitati straine de sarcinile de serviciu;

h) sa mentina disciplina in serviciu controland activitatea angajatilor, luand masuri de rmediere a deficientelor si de sanctionare a abaterilor.

Persoanele care asigura conducerea companiei si cele care asigura conducerea departamentelor, santierelor si a celorlalte subunitati in afara de obligatiile pe care le au in aceasta calitate, au si celelalte indatoriri care revin oricarui angajat.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact