StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » bazele marketingului

Ciclul de viata al produsuluiCiclul de viata al produsului


Etapizarea evolutiei produsului si includerea acestor etape intr-un ciclu de viata se bazeaza pe analogia cu viata omului, pe evolutia biologica a acestuia de cand se naste (lansarea) pe parcursul dezvoltarii sale (copilarie, adolescenta, tinerete) pana la maturitate (varsta adulta) si apoi declinul fiintei umane asimilar batranetii.

Toate aceste perioade sau etape se constituie in ciclul de viata a produsului :

1)       Crearea produsului incepe atunci cand firma decide sa valorifice oidee si sa o transforme intr-un produs nou sau intr-un astfel de produs,

substantial imbunatatit fata de cele similare.

Orice firma poate spera sa-si mentina performantele numai printr-o anum 424j95e ita activitate de inovare, care poate sa acopere o multitudine de activitati : imbunatatirea produsului , crearea unor produse complet noisau extinderea gamei de produse oferite.

Inovatia, in cadrul procesului de creare a produsului, reprezinta o idee, un produssau o tehnologie dezvoltata si lansata pe piata, perceputa ca o noutate, un proces distinct de identificare creare si furnizare de noi valori, care nu au existat anterior pe piata.

Crearea de produse noi este o activitate costisitoare, cere mult timp si trebuie sa ia in calculsi intarzierile neprevazute, iar successele inregistrate de noul produs pot fi de multe ori descurajatoare. In ciuda riscurilor, firmele care invata sa inoveze devin mai putin vulnerabile la atacurile noilor venin ciuda riscurilor, firmele care invata sa inoveze devin mai putin vulnerabile la atacurile noilor veniti pe piata, oferind avantaje si solutii la problemele clientilor.

Ideea de produs trebuie sa se transforme intr-o faza initiala intr-un concept de produs, ca versiune detaliata a ideii, exprimata in termeni clari si care trebuie testat pe un grup de consumatori viza de produs, ca versiune detaliata a ideii, exprimata in termeni clari si care trebuie testat pe un grup de consumatori vizati pentru a se putea reda modul in care consumatorii percep un produs actual sau potential.

Pe parcursul crearii produsului, vanzarile sunt egale cu zero iar costurile de investitie ale companiei sunt foarte ridicate.

2)   Lansarea, introducerea pe piata, este perioada de crestere usoara a vanzarilor, pe masura ce produsul este introdus pe piata. Profituri nu apar nici in aceasta perioada deoarece cheltuielile cu introducerea produsului sunt foarte mari.In aceasta faza produsul este facut cunoscut, dar vanzarile cresc lent datorita reticentelor manifestate pe piata si capacitatilor de productie insuficiente. Acceptarea produsului de catre producator nu se face dintr-o data si se produce in mod progresiv pe parcursul timpului iar accentul se pune pe campaniile de publicitate si de promovare, pe introducerea produsului pe cele mai receptive canale de distributie.

Cresterea cererii va avea loc daca vor fi cunoscute caracteristicile noului produs si daca vor fi incurajate primele incercari de cumparare.

Pentru o buna lansare pe piata trebuie ca perioada de introducere a produsului sa fie corelata cu natura produsului si specificul sau de consum (curent, sezonier, de larg consum, de lux etc.).

In cadrul etapei de lansare consumatorii potentiali constata introducerea produsului pe piata, li se trezeste un anumit interes pentru acesta, pun in cumpana avantajele cumpararii si incearca produsul, sfarsind prin a-l accepta sau a-l respinge.

Pregatirea pietei pentru produsul lansat urmareste crearea unui climat de interes, curiozitate si nerabdare, principalul instrument de actiune fiind publicitatea impreuna cu alte modalitati de pregatire : magazine de prezentare, pavilioane de monstre, expozitii, mese rotunde, campanii de prezentare, reclame audiovizuale.

3)   Cresterea este perioada acceptarii masive de catre piata a produsului, in care cresc vanzarile si pe aceasta baza profiturile firmei.

In aceasta etapa piata accepta produsele, iar acestea isi intaresc locul, pozitia in circuitele distributiei printr-o acoperire extensiva si orizontala a pietei. Concomitent, comunicarea cu privire la produs duce la crearea unor preferinte pentru marca desi este perioada cand are loc aparitia si intarirea concurentei.

Profiturile se maresc deoarece costurile de promovare se distribuie asupra unui volum mai mare de marfuri si datorita faptului ca scad costurile unitare de productie.

Calitatea produsului se imbunatateste prin adaugarea de noi caracteristici si prin crearea de noi modele. Produsele intra pe segmente noi de piata, pe noi canale de distributie iar mesajul publicitar trece de la informarea cu privire la existenta produsului la propagarea convingerii de achizipublicitar trece de la informarea cu privire la existenta produsului la propagarea convingerii de achizitionare.

Firma se poate confrunta acum cu problema alegerii intre o cota ridicata pe piata si obtinerea unor profituri pe termen scurt sau imbunatatirea caracteristicilor tehnico-constructive ale produsului, investind in calitate si renuntand la profiturile pe termen scurt in speranta consolidarii pozitiei pe piata.

Etapa de crestere dureaza cel mai putin intr-un ciclu de viata al produsului si ea poate fi asimilata unei perioade de tranzitie, de schimbari si asimilari profunde ale produsului.

4)     Etapa de maturitate corespunde acceptarii de catre consumatori a produsului, cand ritmul vanzarilor scade iar profiturile tind sa stagneze sau sa se reduca datorita cresterii cheltuielilor de marketing facute in vederea contracararii concurentei.

Este cea mai lunga etapa a ciclului de piata, produsele fiind oferite de foarte multi producatori, ceea ce conduce la cresterea concurentei. Exosta o concurenta puternicaraportata la pret, ceea ce conduce la reducerea preturilor si la cresterea cheltuielilor cu publicitatea.

In aceasta etapa vanzarea atinge un punct de saturatie iar piata potentiala este satisfacuta, ea putand fi extinsa prin aparitia unor noi categorii de utilizatori sau prin realizarea unor modificari si imbunatatiri ale produsului.Presiunea concurentei devine foarte puternica deoarece intra pe piata noi producatori, care nu au mai trebuit sa suporte costurile de demarare, care pot profita de imbunatatire tehnice si pot oferi produsul la preturi mai scazute.

5)     Declinul este etapa in care produsul a devenit invechit iar vanzarile sunt in declin. Vanzarile si profiturile scad in mod rapid iar unele firme ies de pe piata.

Este o perioada in care capacitatile de productie sunt subutilizate incercandu-se recuperarea totala a investitiilor.

Vanzarile, costurile si profiturile scad, cumparatorii si concurentii sunt in scadere, se incearca reducerea la maximum a ccheltuielilor cu publicitatea si promovarea, au loc reduceri de preturi si se incearca valorificarea potentialului marcii.

Avand in vedere ca toti indicatorii sunt in declin, in special cifra de afaceri, trebuie sesizat momentul oportun pentru parasirea pietei.

Ciclul de viata al produsului trebuie studiat atent si urmarit in evolutia sa atunci cand se iau decizii privitoare la lansarea produselor sau la patrunderea pe noi piete. Schematic el se poate prezenta ca in figura urmatoare:
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact