StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » bazele marketingului
Trimite articolul prin email Continutul si rolul social-economic al marketingului : BAZELE MARKETINGULUI Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Continutul si rolul social-economic al marketinguluiContinutul si rolul social-economic al marketingului


1. Continutul conceptului de marketing


Marketingul reprezinta procesul social si managerial prin care indivizi si grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse avand o anumita valoare.
O definitie cuprinzatoare a marketingului trebuie sa includa urmatoarele trei elemente:

o conceptie moderna in orientarea intreprinderilor;

concretizata intr-un ansamblu coerent de activitati practice;

programate si organizate prin utilizarea unor metode si tehnici stiintifice de lucru.

a) Noua conceptie sau optica caracteristica marketingului inseamna:

in primul rand ca orientarea, organizarea si desfasurarea activitatilor economice sa se alinieze scopului satisfacerii nevoilor (efective si potentiale) ale consumatorilor si/sau utilizatorilor cu maximum de eficienta.

in al doilea rand, racordarea permanenta a activitatii intreprinderii la cerintele mediului, printr-un set de strategii de adaptare a ofertei la cerintele, exigentele si dorintele reale ale consumatorilor.

in al treilea rand, preocuparea permanenta din partea intreprinderii de a adopta o atitudine ofensiva fata de mediul  in care evolueaza si isi desfasoara activitatea.

b) Marketingul implica desfasurarea unor activitati practice in masura sa faciliteze materializarea noii orientari a intreprinderii. Este vorba, pe de o parte, de activitatile si operatiunile obisnuite prin care intreprinderea isi utilizeaza resursele materiale, financiare si umane si obtine anumite bunuri sau servicii, aliniate necesitatilor pietei, si, pe de alta parte, de activitatile specifice marketingului care materializeaza noile raporturi ale intreprinderii cu exteriorul.

c) Desfasurarea activitatilor intreprinderilor in noua optica cere utilizarea unui instrumentar stiintific de marketing care sa asigure:

cercetarea pietei si a nevoilor de consum;

obtinerea setului de informatii necesare procesului decizional.2. Rolul si functiile marketingului


Rolul marketingului este incontestabil in economia de piata.

Exista mai multi factori care au condus la cresterea rolului marketingului, cinci fiind esentiali:

a)      consumatori tot mai sofisticati si exigenti;

b)      concurenta din ce in ce mai dura;

c)      separarea si respectiv distantarea tot mai evidenta a productiei de consum;

d)     aparitia si dezvoltarea de intreprinderi tot mai complexe care indeparteaza sensibil angajatii acesteia de consumatorul final, si care genereaza doua probleme deosebite pentru intreprinderea moderna si complexa:

o       una tine de operativitatea solutionarii cererilor conflictuale.

o       alta tine de nevoia separarii proprietatii si a controlului.

e)      schimbari rapide ale mediului.

Rolul marketingului este foarte bine pus in evidenta de functiile sale:a)      Investigarea pietei, a necesitatilor de consum

functie premisa – care incepe cu mult inaintea fabricarii produsului si continua pana in momentul intrarii sale in consum si chiar dupa aceea;

b)      Conectarea dinamica a intreprinderii la mediul social-economic

functie mijloc – prin care se asigura mobilizarea resurselor materiale, financiare si umane ale intreprinderii, pentru a raspunde cat mai fidel, prin produsele pe care le fabrica si/sau comercializeaza, nevoilor purtatorilor cererii;

c)      Satisfacerea pe un plan superior a nevoilor consumatorilor

functie obiectiv – ce defineste finalitatea activitatii intreprinderii, recunoasterea sociala, de facto a concordantei dintre utilitatea produselor fabricate si nevoile vizate;

d)      Maximizarea profitului, a eficientei economice

functie obiectiv – ce retine atentia asupra faptului ca scopul activitatii economice a intreprinderii este profitul, iar satisfacerea nevoilor de consum constituie mijlocul cel mai sigur de obtinere a profitului.
3. Specializarea marketingului


Aplicatiile practice, la specificul fiecarui domeniu de activitate, au condus la o serie de delimitari ale marketingului, la specializarea pe sectoare a unor metode si tehnici ale sale. La baza delimitarii marketingului pe sectoare de aplicatie stau mai multe criterii:

a) Profilul activitatii:

Marketingul industrial care cuprinde:

o       marketingul bunurilor de productie, ce se particularizeaza prin trasaturi determinate de:

caracterul rigid al cererii de bunuri de productie;

motivatia sa preponderent rationala;

numarul relativ mic de agenti economici;

comportamentul specific de achizitie al agentului economic;

gradul relativ ridicat al concentrarii centrelor de productie si consum.

o       marketingul bunurilor de consum – un larg camp de aplicabilitate – constituie elementul de raportare a particularitatilor celorlalte domenii de specializare.

Marketingul agricol, cu aplicabilitate la domeniul agricol, in scopul realizarii obiectivelor organizationale propuse de intreprinderile care activeaza in acest sector.

Marketingul serviciilor priveste domeniul de specializare cel mai dinamic. Particularitatile acestui domeniu solicita specialistului in marketing sa apeleze la metode si tehnici de lucru specifice fiecarui subsector in parte: turismului, sistemului bancar, transporturilor etc.

Marketingul distributiei care vizeaza actiunile intreprinderilor ce compun acest sistem, astfel incat sa sustina eficient scopul sectoarelor productive, sa adauge valoare ofertei si sa usureze activitea si decizia de achizitie a consumatorilor.

Marketingul sectoarelor „necomerciale” (ecologice, religioase, securitatii rutiere etc) ce are ca obiectiv principal popularizarea principiilor care fundamenteaza aceste activitati, atragerea si instruirea oamenilor si prevenirea comportamentelor deviante de la atitudinea recomandata;

Marketing politic (electoral) menit sa ofere mijloacele necesare cunoasterii caracteristicilor comportamentale ale electoratului, identificarii sensibilitatilor sale fata de diferitele probleme ale vietii social-politice.;

Marketing public si administrativ (educational, cultural, sanatate etc.) care are ca scop promovarea serviciilor pe care le ofera, a mijloacelor de care dispun si a principiilor pe care le sustin;

Marketingul cauzelor sociale extins la organizatiile private cu suport filantropic, caritabil, cultural, menit a atrage cat mai multi contribuabili si de a promova comportamente de responsabilitate si intrajutorare sociala, atitudini etice si morale, de a combate conflinctele, bolile etc.

b) Criteriul teritorial sau geografic: marketingul intern si international (de import; de export).

c) Nivelul de organizare economica:

Micromarketingul, priveste activitatea intreprinderilor, organizatiilor non-profit in confruntarea cu segmentul corespunzator de piata, cu mediul economic si social.

Macromarketingul, utilizat de organele de conducere ale aparatului economic

d) Strategiile de marketing  adoptate si practicate de intreprinderi:

Marketingul nediferentiat, care presupune introducerea pe piata a unui singur produs propriu, in baza unui program de marketing unic, cu scopul de a polariza toti consumatorii;

Marketingul diferentiat, ce presupune introducerea pe piata a unor produse proprii diferite, cu programe de marketing diferite pentru fiecare segment.

Marketingul concentrat presupune concentrarea tuturor eforturilor asupra unuia sau catorva segmente esentiale ale pietei, oferind o gama cat mai completa de produse si/sau servicii capabile sa satisfaca nevoia sau nevoile consumatorilor la nivelul asteptarilor acestora..


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact