StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


DEVII LIDER de succes in fiecare zi
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » cercetarea de marketing » Sfaturi bune pentru operatorii de interviu

Un scenariu

Iasi, Centrul Comercial Siraj, orele 16:30
Mai sunt 30 de minute pana la inchidere. Privesc in geanta si numar : aproape 50 de chestionare completate : nu e rau pentru o zi de munca. Si totusi, ar mai fi loc de unul in plus. Ma indrept spre capatul culoarului, notez numarul urmatorului stand si indraznesc:
Buna ziua! Numele meu e Tudor. Sunt student si realizez un studiu de piata pentru firma X." (Chiar si acum, la trei ani de la evenimente, imi amintesc ca am semnat un contract de confidentialitate) As avea cate intrebari cu caracter general. Dureaza cate minute." Patronul, un tip negricios si indesat, cu mustata, ma priveste nitel incruntat. Iar am dat peste unul dificil si suparat pe lume", imi zic, asa incat imi trag" si eu un aer chinuit, ce pare a spune: Stiu ca ti-e greu. Si eu sunt tare obosit, dar mergem inainte, nu-i asa ? Hai sa ne luam de mana si sa completam un chestionar! Pe urma o sa fie mai usor". Cel putin pentru mine!
Se pare insa ca, de data asta, mi-am facut gresit calculele. Omul dinaintea mea isi deschide larg bratele si imi spune, pe cel mai sincer si nevinot ton: Frate, nu inteleg ! Cum adica, studiu de piata? ! ".
Excelent! Am de ce ma agata! ii voi explica cum vine treaba si-mi fi si recunoscator pe deasupra. Pe masura ce vorbesc, imi dau seama ca am noroc. Tipul din fata mea este tot numai ochi si urechi (o fi urmat vreun training de ascultare acti") si da mereu din cap, aprobator. Si asta e un studiu de piata! Ati zut? ! "Il privesc triumfator si


N-AM INTELES! "
Replica a venit ca in secventa cu japonezii care asistau la o prezentare comerciala in limba engleza. Au dat mereu din cap, iar la sfarsit, cand au fost intrebati Ei, ce parere aveti? ", au raspuns tot asa, dand din cap : We don't speak english".
Ce Dumnezeu! imi zic, totusi tipul asta nu-i japonez. Este un comerciant autohton, cu certe abilitati mostenite genetic de la stramosii sai minoritari."
O iau de la capat cu rabdare - simteam inca de pe atunci ca am sa devin profesor. Totul merge minunat: aceleasi gesturi aprobatoare, mainile larg deschise, in semn de intelegere si sinceritate si aceeasi replica de final: N-am inteles! ".


Ce n-ati inteles?", indraznesc eu.
N-am inteles, A«profesoreA», cum vine treaba. Cine vinde, ce vinde, cat vinde, cum se plateste? Explica-mi asta si pe urma vedem noi, ca doar oameni suntem! "
N-are rost sa mai plictisesc. Am incercat sa scot in evidenta cate antaje posibile pe care le-ar avea interlocutorul meu de pe urma completarii chestionarului: multumiri din partea importantei firme pe care o reprezentam, accederea gratuita intr-o baza de date etc. Tot n-a mers. Pentru mine, a fost singurul refuz categoric pe care l-am primit in ziua aceea si ma mai gandesc inca si acum daca nu l-as fi putut evita. Caci in meseria aceasta, refuzul total si categoric e ce desilizator si aducator de semne de intrebare: Ce nu a mers?", De ce nu a mers?", Poate ca".
Detaliind, se poate face o intreaga lista, iar raspunsurile ar insemna tot atatea retete", sugestii, sfaturi.
Si pentru ca tot am ajuns la cuntul-cheie al titlului, e timpul sa ne asternem pe treaba. Asadar

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact