StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » marketing modern » Strategii de piata sl marketing-mix
Trimite articolul prin email Marketing-mix : Strategii de piata sl marketing-mix Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Marketing-mixDupa definirea, de catre firma, a obiectivelor urmarite pe o piata data (de pilda, consolidarea pozitiei pe piata, cucerirea unui nou segment de piata), urmeaza conceperea unei linii de actiune practica, a unei strategii referitoare la produs, pret, distributie si promovare. Combinarea acestor actiuni intr-un tot integrat si specific, intr-un anumit moment, poarta numele de marketing-mix (sau eforturi combinate intr-o structura adecvata de marketing). Succesul unui mix de marketing depinde de ambianta pietei in care firma isi desfasoara activitatea.
Fiecare componenta a marketingului mix include mai multe subcomponente, care, la randul lor, constituie cate un mix specificat. De pilda, mixul produsului si serviciului include: dezltarea produselor existente si ificarea celor noi, marca, gama si varietatea sortimentului; eliminarea produselor invechite, marca si denumirea produsului ; ambalajul, garantiile si serviciile conexe. Mixul pretului este alcatuit din pretul de baza, acordare de reduceri si diferite avantaje, forme de plata, suportarea riscului si costul mijloacelor de transport. Mixul distributiei insumeaza si el o serie de elemente cum sunt: canalele de distributie, aria teritoriala a acestora, amplasarea unitatilor comerciale, logistica marfurilor (mijloacele si metodele de transport si depozitare), iar mixul comunicational se refera la publicitate, promovarea vanzarilor, relatiile cu publicul etc. (. 2.).
Paleta larga de mixuri de marketing si de mixuri ale fiecarui component obliga firmele sa aleaga si sa includa in ul de marketing alternativa cea mai promitatoare pentru succesul de piata97.In acelasi timp, alegerea unui asemenea mix de marketing trebuie sa se faca in stransa legatura si cu fortele de influenta; unele dintre acestea (factorii exogeni) au un caracter necontrolabil si, in principal, se refera la :
» cererea cu care acestia se adreseaza pietei si localizarea in spatiu a utilizatorilor;
» puterea lor economica si directionarea investitiilor;
» modelele de distributie si mediul competitiv in care firma isi desfasoara activitatea;
» existenta mai multor firme cu productie similara ;
» paleta sortimentala, parametrii calitativi ai produselor si serviciilor, forma de prezentare a acestora;
» mijloacele promotionale folosite ;


» pozitia fiecarei firme in cadrul pietei;
» cadrul legislativ in care aceasta isi desfasoara activitatea.
Alaturi de factorii exogeni, asupra marketingului mix exercita influenta si factorii interni, care, in cea mai mare masura, sunt controlabili si includ, de regula, trei tipuri de variabile:
» variabilele ce definesc produsul;


» variabilele ce se refera la pret;
» variabilele ce contureaza resursele firmei.
Succesul activitatii de marketing depinde, asadar, in cea mai mare masura, de cunoasterea si intelegerea acestor factori, precum si de capacitatea realizarii unui mix de marketing care sa se alinieze eficient la elutia lor.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact