StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » marketing online

Stabilirea obiectivelor publicitatiiStabilirea obiectivelor publicitatii


Un prim pas in elaborarea si organizarea unui program de publicitate il constituie stabilirea obiectivelor. Aceste obiective trebuie sa rezulte din deciziile anterioare legate de piata-tinta, pozitionarea pe piata si mixul de marketing. Strategiile referitoare la pozitionarea pe piata si la mixul de marketing definesc sarcinile ce-i revin publicitatii. 929e47j

Un scop al publicitatii este o sarcina de comunicare bine precizata, dublata de un anumit nivel de impact asupra unui auditoriu bine precizat, nivel ce trebuie atins intr-un anumit interval de timp.Obiectivele publicitatii (tabelul nr. 2.1.) pot fi impartite in functie de intentia ei, care poate fi :

de a informa;

de a convinge;

de a reaminti.

Publicitatea informativa este folosita intens in perioada de pionierat pe piata a unei categorii de produse, atunci cand obiectivul este de a genera o cerere primara. (astfel, industria iaurtului a trebuit, la inceput, sa informeze consumatorii cu privire la avantajele nutritionale ale iaurtului si la multiplele sale utilizari.)

Publicitatea persuativa devine importanta in etapa concurentei, atunci cand obiectivul unei firme este de a atrage o cerere selectiva pentru o anumita marca. Majoritatea reclamelor apartin acestei categorii. Unele reclame persuative s-au deplasat catre categoria de publicitate comparativa, care incearca sa stabileasca superioritatea unei anumite marci de produs prin comparare cu una sau mai multe marci apartinand aceleiasi clase de produse. Publicitatea comparativa a fost utilizata in cazul unor categorii de produse cum ar fi deodorantele, pastele de dinti, pneurile si automobilele. In cazul folosirii  unei publicitati comparative, o firma trebuie sa se asigure ca poate dovedi justetea pretentiilor sale de superioritate si ca nu poate fi contraatacata intr-un domeniu in care cealalta marca este mai puternica.

Publicitatea de reamintire este foarte importanta in cazul produselor aflate in etapa maturitatii. O forma inrudita cu publicitatea de reamintire este publicitatea de asigurare, care cauta sa-i convinga pe cei ce achizitioneaza in mod curent un anumit produs ca au facut o alegere potrivita.


Tabelul 2.1. Obiective posibile ale publicitatii

A INFORMA

a informa piata in legatura cu aparitia unui nou produs

a sugera noi utilizari ale unui produs

a face cunoscuta pietei o schimbare de preta explica cum functioneaza produsul

a descrie serviciile disponibile

a corecta impresiile false

a reduce temerile cumparatorilor

a crea o imagine a firmei

A CONVINGE

a introduce preferintele consumatorilor pentru o anumita marca

a incuraja reorientarea consumatorilor catre o anumita marca

a schimba perceptia cumparatorilor asupra atributelor produsului

a convinge cumparatorii sa achizitioneze imediat produsul

a convinge cumparatorii sa primeasca vizita unui agent de vanzari

A REAMINTI

reaminti cumparatorilor ca s-ar putea sa aiba nevoie de respectivul produs in viitorul apropiat

a reaminti cumparatorilor de unde poate fi achizitionat produsul

a mentine produsul in atentia cumparatorilor si in afara sezonului

a mentine gradul de informare a consumatorului cu privire la produs.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact