StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Purtarea abuziva



PURTAREA ABUZIVA
Continutul legal

Infractiunea de purtare abuziva este incriminata intr-o varianta tip si alta agravanta.

In art. 250 alin.(1) C.pen se regaseste varianta tip, intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o persoana, de catre un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu

Potrivit art. 250 alin.(2) C.pen varianta agravanta consta in lovirile sau alte violente savarsite in conditiile alin.(1).

Din analiza textului, rezulta ca se incrimineaza ca infractiune de serviciu fapte care atunci cand sunt comise 717b14h de orice persoana intrunesc elementele constitutive, fie ale unei infractiuni contra demnitatii (exemplu, insulta), fie ale unei infractiuni contra integritatii corporale si sanatatii (exemplu, lovirea sau alte violente).

In modalitatea sa agravata de savarsire, purtarea abuziva absoarbe infractiunea de lovire sau alte violente, prevazute de art.180 C.pen. Daca faptuitorul, savarseste lovirea sau alte violente impotriva persoanei, ii provoaca acesteia o vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii, infractiunea de purtare abuziva intra in concurs cu infractiunea de vatamare corporala, art.181 C.pen., sau cu cea de vatamare corporala grava art.182 C.pen., savarsirea unor acte de violenta impotriva unei persoane de catre seful postului de politie, pentru motivul ca acesta nu s-a prezentat la chemarile anterioare pentru a fi cercetat intr-o cauza aflata in curs de urmarire penala, constituie infractiune de purtare abuziva, chiar si in cazul in care fapta a fost savarsita intr-o zi nelucratoare. De exemplu, in practica judiciara s-a considerat ca se incadreaza in alin. 2, si fapta unui ospatar care, in timpul serviciului, a folosit violenta fata de un consumator, sau fapta unui subofiter de politie care exercitat "acte de violenta asupra unei persoane"[1].

2. Subiectii infractiunii

a)Subiect activ nemijlocit este calificat: un functionar public (sau functionar) aflat in exercitiul atributiunilor de serviciu.

Coautoratul insa, exista numai daca toti faptuitorii au calitatea speciala (functionari publici sau alti functionari) ceruta de textul legal. Persoana care comite acte de executare, fara insa sa aiba aceasta calitate, va fi trasa la raspundere penala pentru complicitate concomitenta la savarsirea infractiunii de purtare abuziva. Instigator sau complice poate fi orice persoana nefiind necesara calitatea de "functionar public sau alt functionar" .

b)Subiect pasiv poate fi orice persoana careia i s-au adresat expresiile jignitoare sau care a suferit lovirile ori alte violente.

In ipoteza in care victima actelor de purtare abuziva avea calitatea de functionar public care indeplinea o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat si se afla in exercitiul functiei (sau pentru fapte indeplinite in exercitiul functiei) actele de purtare abuziva constituie infractiunea de ultraj, daca sunt intrunite si celelalte conditii prevazute in art. 239 C. pen.



Subiect pasiv mai poate fi orice unitate dintre cele prevazute in art 145 C. Pen., sau orice alta persoana juridica a carei activitate a fost tulburata prin fapta functionarului public (sau functionarului). Daca exista mai multe persoane carora subiectul activ le adreseaza cuvinte jignitoare sau fata de care executa acte de lovire, sau orice acte de violenta, acestea vor deveni subiecti pasivi, relevandu-se dupa caz un concurs ideal sau real de infractiuni de purtare abuziva, "in functie de cate persoane exista in cauza"[3].

3. Sanctiuni

Tentativa nu este posibila si nu se pedepseste.

Consumarea infractiunii are loc in momentul in care comportarea neglijenta a faptuitorului are una dintre urmarile alternative prevazute in textul de incriminare, moment in care se produce urmarea socialmente periculoasa, starea de pericol pentru interesele statului.

Infractiunea de purtare abuziva este sanctionata, in varianta tip, cu pedeapsa inchisorii de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda daca infractorul este functionar public, iar daca este functionar, cu pedeapsa inchisorii de la 3 luni la 2 ani sau amenda. Infractiunea de purtare abuziva in varianta agravata este sanctionata cu pedeapsa inchisorii de la 6 luni la 5 ani, daca infractorul este functionar public, iar daca este functionar, cu pedeapsa inchisorii de la 6 luni la 3 ani si 4 luni.

Daca odata cu savarsirea infractiunii de purtare abuziva se cauzeaza o vatamare a intereselor legale ale unei persoane (art. 246 C. Pen) ori se ingradesc anumite drepturi ale vreunui cetatean (art. 247 C. Pen) se aplica "regulile de la concursul de infractiuni." [4]




Tudorel Toader, Drept penal, Partea speciala, Editura All Beek 2002, Bucuresti, pg.275.

Vasile Dobrinoiu si colab, op. cit., pg.496.

Gheoghe Nistoreanu si colab, op. cit., pg.404.

Gheoghe Nistoreanu si colab, op. cit., pg.407.





Politica de confidentialitate



}); Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact