StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT
Drept - articole, informatii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Drept




Sociologie juridica
Sociologia Juridica este de fapt o sociologie specializata, ea constituind rezultatul aplicarii metodelor de cercetare sociologica la un segment important al vietii sociale, realitatea juridica.
Psihologie judiciara
Psihologia judiciara este știința și practica, o contopire a psihologiei generale și sociale aplicate la domeniul infracționalitații. Domeniul psihologiei judiciare consta in devianța, adica conduite care se abat de la normele moarale și mai ales legale dintr-o cultura. Obiectul este studiul și analiza comportamentelor implicate in procesul judiciar.
Istoria dreptului
Istoria dreptului romanesc studiaza evolutia dreptului pe teritoriul tarii noastre.
Dreptul muncii
Codul muncii si celelalte reglementari normative generale - cadru - ce privesc problemele esentiale ale raporturlor de munca formeaza dreptul comun al muncii , aplicabil tuturor categoriilor de angajatori si salariati. Dreptul special al muncii este constituit din din reglementarile speciale aplicabile anumitor categorii de salariati , respectiv statute de personal si statute disciplinare.
Dreptul mediului inconjurator
Dreptul mediului inconjurator - Reprezinta o ramura de drept noua dar viguroasa si cu mari perspective de dezvoltare, datorate dimensiunii preocuparilor la nivel mondial si national din ultimele decenii, constiintei sociale crescute in materie de mediu si aplicarii unor concepte, principii si reguli juridice specifice.
Drept afacerilor
Dreptul Afacerilor isi propune sa introduca studentii facultatilor cu profil economic in problematica complexa a aspectelor juridice privind schimburile de marfuri, cooperariea economica si tehnico-stiintifica, domeniu deosebit de actual si care necesita o abordare atenta a principiilor, conceptelor si aspectelor legale.
Drept roman
Dreptul roman este sistemul Republicii romane și al Imperiului Roman, din cele mai indepartate timpuri ale Imperiului Roman de Rasarit și ale imparatului
Drept penal
Dreptul penal este definit ca o ramura a sistemului romanesc de drept, alcatuit din totalitatea normelor juridice legiferate de puterea legislativa, care stabilesc ce fapte constituie infracțiuni, condițiile raspunderii penale, sancțiunile și alte masuri ce urmeaza a fi aplicate sau luate de catre instanțele de judecata persoanelor care au savarșit infracțiuni, in scopul apararii celor mai importante valori sociale ale statului de drept
Judecata | Urmarirea penala |
Drept notarial
Dreptul notarial se constituie, in ultimul timp, intr-unui din domeniile juridice cele mai dinamice. Activitatea notariala este implicata azi nu numai in domeniile traditionale, ca: dreptul contractelor, succesiuni, drepturi reale, ci si in dreptul afacerilor si in dreptul comercial.
Drept general
Norma de drept este o regula de conduita generala, impersonala și obligatorie, instituita sau sancționata de autoritatea publica, aplicata din conștiința juridica a oamenilor și, in caz de abatere, prin constrangerea asigurata de autoritatea publica.
Drept comunitar
In sensul restrans al termenului, dreptul comunitar este format din Tratatele fondatoare (dreptul primar) si din prevederile instrumentelor adoptate de institutiile comunitare in aplicarea acestora (legislatia secundara: regulamente, directive, etc). Odata adoptata Constituia Europeana, aceasta va inlocui tratatele fondatoare. Dreptul primar comunitar va consta din Constitutie si protocoalele anexe, inclusiv Carta Drepturilor Fundamentale, care face parte din Constitutie, si Tratatul Euratom.
Drept comercial
Dreptul comercial este un ansamblu de norme juridice de drept privat aplicabile raporturilor juridice izvorate din savarsirea actelor, faptelor juridice si operatiunilor economice considerate de lege fapte de comert precum si raporturilor juridice la care participa persoanele ce au calitatea de comercianti.
Drept civil
Dreptul civil este acea ramura de drept ce reglementeaza relațiile social-patrimoniale și nepatrimoniale stabilite intre persoane fizice ce se afla pe poziții de egalitate juridica, chiar cand una din parți este statul (ca persoana privata și nu ca autoritate publica).
Dreptul familiei | Codul civil |
Drept administrativ
Dreptul administrativ este o ramura a dreptului public, alaturi de dreptul constitutional, dreptul international public si altele
Criminologie
Stiinta care are ca obiect studierea cauzelor criminalitatii, in scopul stabilirii mijloacelor si a masurilor pentru prevenirea si combaterea acesteia. Stiinta criminologica a aparut la sfarsitul sec. al XIX-lea. Criminologia are obiect propriu de studiu, scop, functii, metode si tehnici de cercetare ca: observarea, experimentul, metoda clinica, chestionarul, interviul etc.
Drept maritim
dreptul maritim – reglementeaza raporturile ce se produc in activitatea umana pe mare si in porturi - drept maritim administrativ – reglementeaza raporturile juridice in legatura cu exploatarea maritima (comerciala), cu organele care participa la aceasta si raporturile in legatura cu pregatirea si incadrarea in conditiile de munca, imbarcare-debarcare etc. ; - drept maritim comercial – reglementeaza raporturile ce se nasc cu ocazia exploatarii navei, dobandirii proprietatii asupra navei, privilegii maritime, contacte maritime, ipoteca, creditul etc. ; - drept maritim international public – cuprinde normele ce reglementeaza raporturile dintre state si subiecte de drept maritim international in legatura cu marea pe timp de pace si razboi. Se refera de asemenea si la organizatiile internationale si formarea lor.
Drept financiar
Dreptul financiar se concentreaza predilect asupra notiunilor, teoriilor si reglementarilor juridice referitoare la: • bugetul de stat si procedura elaborarii, aprobarii si executarii lui; • cheltuielile bugetare si finantarea institutiilor publice; • teoria impozitelor, legislatia si procedura fiscala; • cuprinsul si procedura bugetului asigurarilor sociale de stat, a bugetelor locale si fondurilor speciale; • teoria si operatiunile creditului public intern si extern; • controlul financiar.
Dreptul bunurilor
Dreptul bunurilor - In limbajul obisnuit, cuvantul „bunuri” desemneaza „lucrurile” care sunt destinate folosirii de catre oameni; lucrul este distinct de persoana. Din acest punct de vedere, bunurile sunt lucruri corporale, adica obiecte pe care le putem percepe prin simturile noastre, cu alte cuvinte ceea ce putem atinge cu mana. In sistemul dreptului civil roman, bunurile imobile (numite si bunuri nemiscatoare) sunt de trei feluri: 1.imobile prin natura lor; 2. imobile prin destinatie; 3. imobile prin obiectul la cere se aplica( numite si imobile prin determinarea legii).
Drept public
Calitatea de subiect de drept public difera de cea reglementata de dreptul privat. Aceasta afirmatie face referire la faptul ca pentru a putea fi in postura de subiect al dreptului public persoana in cauza trebuie sa aiba capacitate de exercitiu, cu alte cuvinte, in tara noastra, sa aiba varsta majoratului. Unele drepturi ce decurg din notiunea de drept public necesita si alte conditii suplimentare pentru a fi exercitate: dreptul la vot necesita si cetatenie, etc.
Drept constitutional
Dreptul constitutional este ramura de drept care este formata din normele juridice care reglementeaza relatiile sociale fundamentale care apar in procesul instaurarii, mentinerii si exercitarii statale a puterii. Notiunea de drept constitutional nu se confunda cu aceea de constitutie. Aceasta este cea mai importanta componenta a dreptului constitutional, dar nu reprezinta intregul; mai mult, in unele state exista drept constitutional chiar si in cazul in care nu exista o constitutie. Dreptul constitutional stabileste principiile fundamentale ale structurii social-economice si ale organizarii puterii de stat, reglementeaza relatiile dintre diferitele componente ale statului, precum si cele dintre stat si cetateni, relatii materializate in drepturile si indatoririle fundamentale ale acestora.
Drept privat
Dreptul privat reglementeaza numai o parte din relațiile de drept privat cu element de extraneitate: raporturile de drept civil, raporturile de dreptul familiei, raporturile de dreptul muncii, raporturile de procedura civila și alte raporturi conexe cu acestea. Dreptul internațional privat iși are izvoarele preponderent in dreptul intern al unei țari, spre deosebire de dreptul internațional public care opereaza la nivel de stat in baza convențiilor, tratelor, și acordurilor internaționale.
Dreptul de autor
Drepturile de autor reprezinta ansamblul prerogativelor de care se bucura autorii cu referire la operele create; institutia dreptului de autor este instrumentul de protectie a creatorilor si operelor lor. Operele literare si artistice sunt protejate de „Conventia de la Berna pentru protectia Operelor Literare si Artistice”, care dateaza din 1886, fiind revizuita in 1971.
Drept international
Dreptul international reprezinta cadrul legislativ care reglementeaza relatiile intre state sau intre persoane sau entitati de nationalitati diferite.
Dreptul pietelor financiare
Este constituit din norme juridice care reglementeaza activitatea unei categorii de piete numita financiara si care reprezinta una dintre cele trei piete ale unei economii de piata economica fondata si intretinuta de concurenta libera.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact